Πάτρα: Η έκθεση “Αρμονίες σε ασυμφωνία. Φως και Μορφή” στον χώρο πολιτισμού “Tatiana Dimou │ Artist”

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Η έκθεση “Harmonies in Dissonance │ A Collective Odyssey of Light and Form” που παρουσιάζεται στην Πάτρα, στον χώρο πολιτισμού “Tatiana Dimou │ Artist” σε συνεργασία με το  “Hellenic Diaspora Foundation”, θα μας δώσει την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά το έργο κάποιων από τους πιο επιδραστικούς εικαστικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα.

    Κοινό χαρακτηριστικό των Takis, Stamos, Chrysa, Stephen Antonakos, Lukas Samaras, Christofer Macos και Yannis Bouteas, πέρα από την Ελληνική τους καταγωγή, είναι η πρωτοποριακή τους οπτική που δεν περιορίζεται σε συνοριακές γραμμές αλλά επιδρά στη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα και την ιστορία της τέχνης.

    Τα προσωπικά τους βιώματα, τα έντονα κοινωνικοπολιτικά γεγονότα, οι γιγαντιαίες αλλαγές στο αστικό και φυσικό περιβάλλον, λειτούργησαν ως καταλύτες στην θεώρησή τους για τον κόσμο και τη δημιουργία των έργων τους. Η εικαστική τους ματιά ακόμη και σήμερα συνομιλεί με αμεσότητα στη συνείδηση του σύγχρονου ανθρώπου.

    Κάθε έργο της έκθεσης αφηγείται την δική του ιστορία, μοναδική, διαχρονική και αυθεντική.

    Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Κλεομένης Κωστόπουλος.

    Πάτρα: Η έκθεση "Αρμονίες σε ασυμφωνία. Φως και Μορφή" στον χώρο πολιτισμού “Tatiana Dimou │ Artist”
    Πάτρα: Η έκθεση "Αρμονίες σε ασυμφωνία. Φως και Μορφή" στον χώρο πολιτισμού “Tatiana Dimou │ Artist”
    Πάτρα: Η έκθεση "Αρμονίες σε ασυμφωνία. Φως και Μορφή" στον χώρο πολιτισμού “Tatiana Dimou │ Artist”
    Πάτρα: Η έκθεση "Αρμονίες σε ασυμφωνία. Φως και Μορφή" στον χώρο πολιτισμού “Tatiana Dimou │ Artist”
    Πάτρα: Η έκθεση "Αρμονίες σε ασυμφωνία. Φως και Μορφή" στον χώρο πολιτισμού “Tatiana Dimou │ Artist”
    GYMALL

    Τόπος διεξαγωγής
    TD Artists, Τσαμαδού 24 Πάτρα

    Διάρκεια έκθεσης
    20 Απριλίου 2024 – 15 Μαΐου 2024
    Ωράριο Λειτουργίας
    Δ: 9:00 – 14:30
    Τ: 9:00 – 14:00 | 18:00 – 21:00
    Τ: 9:00 – 14:30 Π: 9:00 – 14:00 | 18:00 – 21:00 Π: 9:00 – 14:00 | 18:00 – 21:00 |  Σ: 9:00 –14:30
    Κ: κλειστά
    Είσοδος :  Ελεύθερη  |  Τηλέφωνο Επικοινωνίας: +30 261 400 2113

    Χορηγοί έκθεσης
    Καϊμακάς Μεταφορική
    Achaia Clauss

    Καλλιτέχνες:

    Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης 1925-2019): Γνωστός για τα ριζοσπαστικά κινητικά γλυπτά του, ο Takis διερευνά τα ηχητικά κύματα και το μαγνητικό πεδίο ως μέρη της καλλιτεχνικής του έκφρασης.

    Stamos (Θόδωρος Στάμος 1922-1977): Ήταν ένας από τους νεότερους ζωγράφους της ομάδας των αφηρημένων εξπρεσιονιστών της Αμερικής. Ο Stamos εξερευνά τις δυνατότητες του χρώματος και της ύλης με έναν πολύ προσωπικό τρόπο και παρέμεινε ως το τέλος της ζωής του σημαντικός εκπρόσωπος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

    Chryssa (Χρύσα Βαρδέα-Μαυρομιχάλη 1933-2013): Αντλεί την έμπνευσή της από εικόνες και φαινόμενα της σύγχρονης ζωής των μεγαλουπόλεων, με ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία και σύμβολα που κυριαρχούν στο γραπτό λόγο της μαζικής επικοινωνίας, σε έντυπα και επιγραφές. Το έργο της Χρύσας σύντομα αναγνωρίστηκε και εντάχθηκε στην αμερικανική καλλιτεχνική πραγματικότητα, μεταξύ των ανανεωτικών προτάσεων που διαδέχθηκαν τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό.

    Stephen Antonakos (Στυλιανός Αντωνάκος 1926-2013): Χρησιμοποίησε το νέον ως το κύριο μέσο της καλλιτεχνικής του αναζήτησης, εξερευνώντας την πνευματικότητα και την άυλη διάσταση μέσα από τα έργα του. Ονόμασε την τέχνη του, «πραγματικά πράγματα σε πραγματικούς χώρους», σκοπεύοντας να τη δει κανείς χωρίς αναφορά σε οτιδήποτε έξω από την άμεση οπτική και κινητική εμπειρία.

    Lukas Samaras (Λουκάς Σαμαράς 1936-2024): Αναπόσπαστο κομμάτι του συνολικού έργου του αποτελεί η αυτοαναφορικότητα και η προσωπική ανάγκη διερεύνησης του ίδιου του εαυτού, με βλέμμα ψυχαναλυτικό, ηδονοβλεπτικό, ωμό και συνάμα αυτάρεσκο. Στα έργα του Samaras, η προσωπική έρευνα και η αυτοπροβολή ανταποκρίνονται ως εξερεύνηση ενός ψυχολογικού εσωτερικού χώρου.

    Christofer Macos (1948-): Ο ίδιος αναφέρει ότι προτιμάει να ζει στο τώρα. «Δεν είμαι συναισθηματικός, πάντα ήθελα να ζω τη στιγμή και το κάνω ακόμα. Πηγαίνω όπου πάνε τα πράγματα». Ο Macos ερευνώντας τις διαστάσεις της μνήμης και της πόλης ζει ως μποέμ στη  Νέα Υόρκη.

    Yannis Bouteas (Γιάννης Μπουτέας 1941-): Μέσα από την χρήση φωτισμού νέον μαζί με καθημερινά υλικά όπως σχοινί, λαμαρίνες, ξύλα και άσφαλτο υλικά κυρίως που έχει συγκεντρώσει από το δρόμο, ο Bouteas δημιουργεί εγκαταστάσεις με μία εννοιολογική προσέγγιση. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Παύλος Μαρινάκης: Με την επιστολική ψήφο ενδυναμώνουμε τη Δημοκρατία

    «Ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία καταχώρησης αιτήσεων από εκλογείς που...

    Επίσημο: Αυτό είναι το νέο CUPRA Formentor

    H αυτονόμηση και ανεξαρτητοποίηση της CUPRA έγινε πριν από περίπου έξι...

    Και ξαφνικά πετάει η Tesla

    Μετά από μία μεγάλη περίοδο πτώσης και στασιμότητας, η...

    Νετανιάχου: Θα μπούμε στη Ράφα με ή χωρίς συμφωνία για να εξοντώσουμε τη Χαμάς

    Το Ισραήλ θα πραγματοποιήσει μια επιχείρηση εναντίον της Χαμάς...