Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, έκαναν την εμφάνιση τους οι καφέ μέδουσες στον Πατραϊκό και Κορινθιακό κόλπο. Συνήθως συναντώνται τον Ιούνιο, ενώ φέτος εμφανίστηκαν από τα μέσα Μαΐου.
Σε βόρειες παραλιακές περιοχές της Πάτρας όπως τα Αραχωβίτικα, ο Ψαθόπυργος, η Ροδινή αλλά και πιο ανατολικά, απο χθες Σαββατο και σημερα Κυριακή, οι λουόμενοι εντόπισαν στο νερό και την ακτή καφέ μέδουσες. Επαγγελματίες και λουόμενοι εκφράζουν ανησυχία για την εμφάνιση μεδουσών κοντά στις ακτές, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν πάντως ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Μάλιστα, προ ημερών είχαν εμφανιστεί και στη Θεσσαλονίκη, με τον ομότιμο Καθηγητή Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Χαρίτωνα Χιντήρογλου, να δηλώνει πως «όλα συσχετίζονται με τις περιβαλλοντικές πιέσεις και την κλιματική αλλαγή. Αυτό έχει ως συνέπεια κάποια είδη να επηρεάζονται και να ολοκληρώνουν πρόωρα τον κύκλο ζωής τους. Έτσι, διογκώνονται οι λεγόμενες πληθυσμιακές εξάρσεις. Πράγματι, τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγαλύτερες τέτοιες εξάρσεις».
Τα ακριβή αιτία, σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν έχουν ακόμα αποσαφηνιστεί, με τον ίδιο να τονίζει ότι, «είναι ένα ζήτημα που δυστυχώς οι επιστήμονες δεν έχουν μελετήσει εις βάθος, αλλά υπάρχουν δεδομένα και αναλύσεις. Δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει, παρά μόνο ότι σίγουρα επηρεάζεται (σ.σ. το φαινόμενο των πληθυσμιακών εξάρσεων) από πολλούς παράγοντες που πιέζουν το περιβάλλον. Τέτοιοι παράγοντες μπορεί να είναι η θερμοκρασία, το οξυγόνο, η αλατότητα, οι εντάσεις των ρευμάτων».
«Υπάρχει άμεση σύνδεση με τις περιβαλλοντικές πιέσεις που σίγουρα οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», κατέληξε ο κ. Χιντήρογλου.