Μπορεί να μην έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εργασίες για την αποκατάσταση και τη συντήρηση του Ρωμαϊκού Ωδείου της Πάτρας, όμως όλα, είναι σχεδόν έτοιμα για την έναρξη ενός σημαντικού έργου που θα δώσει μια άλλη πνοή σε ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία της αχαϊκής πρωτεύουσας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν το έργο της συντήρησης του Ρωμαϊκού Ωδείου ολοκληρωθεί ο χώρος που θα δοθεί ξανά για πολιτιστικές και θεατρικές εκδηλώσεις θα είναι σε θέση να δέχεται ίσως και 3.000 θεατές.
Τη στιγμή που ως γνωστόν ο αριθμός των θεατών που δεχόταν έως τώρα δεν ξεπερνούσε τα 1.000 άτομα (για την ακρίβεια 856 θέσεις) και αυτό υπό προϋποθέσεις.
Παράλληλα, με την ολοκλήρωση του έργου θα έχουν αξιοποιηθεί όλα τα σημεία αναφοράς του μνημείου και θα έχει μετατραπεί σε ένα πλήρως επισκέψιμο οργανωμένο χώρο που θα δίνει την δυνατότητα στους επισκέπτες να θαυμάσουν την σπουδαιότητα και την ιστορική αξία του πολιτιστικού αυτού μνημείου.
Ο χώρος θα λείψει από τους Πατρινούς και από τα πολιτιστικά δρώμενα της Πάτρας, παραπάνω από δύο χρόνια αρχής γενομένης από το ερχόμενο καλοκαίρι.
Όμως η απουσία αυτή θα αξίζει αφού το μνημείο θα παραδοθεί σε τέτοια μορφή που θα πλησιάζει σε μεγάλο βαθμό την αρχική του εικόνα, όταν δηλαδή είχε κτιστεί από τους Ρωμαίους, στο πρώτο μισό του δεύτερου αιώνα.
Με το έργο αυτό θα αποκατασταθούν τα λάθη και οι παραλείψεις που είχαν γίνει κατά τη διάρκεια της πρώτης αναστήλωσης του, τη διετία του 1959-1961.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και έχει σαν βασικό του σκοπό να αξιοποιήσει όλες τις κρυμμένες δυνατότητες του μνημείου, αλλά και το αρχιτεκτονικό του κάλλος.
Οι μελέτες για το έργο είναι δύο: Η μία είναι η αρχιτεκτονική και στατική μελέτη της αποκατάστασης, την οποία εκπόνησαν ειδικοί αναστηλωτές με ανάθεση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας, ενώ η δεύτερη είναι η μελέτη συντήρησης, την οποία εκπόνησε η Διεύθυνση Συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού.
Οι εργασίες που θα γίνουν περιλαμβάνουν τη συντήρηση όλων των μαρμάρων και των πλίθινων στοιχείων που κοσμούν το μνημείο, ενώ με την αποπεράτωση της αποκατάστασης θα λειτουργήσουν όλες οι είσοδοι και οι έξοδοι του μνημείου, του περιβάλλοντος χώρου, αλλά και του ίδιου του ωδείου.