ΠΑΤΡΑ: Και άλλη με σύνδρομο Μινχάουζεν! Η απίστευτη ιστορία νεαρή Πατρινής! Συνδέεται η ιστορία με την Πισπιρίγκου;

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Ο Ηλιάδης, ο Κούγιας, η Πισπιρίγκου και η «τακτική» τους για το ψυχωσικό σύνδρομο

     

    Η «Πελοπόννησος» ήταν η πρώτη που είχε αναφέρει πανελλαδικά το ενδεχόμενο η περίπτωση Πισπιρίγκου να συνδέεται με το σύνδφρομο Μινχάζουεν δι αντιπροσώπου. Και η αποκάλυψή μας δεν είχε γίνει τυχαία/ Ο γιατρός Ανδρέας  Ηλιάδης παρέλαβε στην ΜΕΘ την Τζωρτζίνα Δασκαλάκη μετά την ανακοπή που υπέστη στο Καραμανδάνειο στις 11 Απριλίου 2021. Βλέποντας την μητέρα και τον τρόπο που διαχειριζόταν, έχοντας χάσει ήδη δύο παιδιά, την όλη κατάσταση, είχε αναρωτηθεί αν είχε μπροστά του μία γυναίκα που μπορεί να πάσχει από κάποιο ψυχωσικό σύνδρομο. Έτσι της είχε προτείνει να δει ψυχίατρο και είχε φροντίσει να την φέρει σε επαφή με ψυχίατρο του νοσοκομείου.

    Σύμφωνα με τον εντατικολόγο, ανάμεσα σε όλα που εξελίσσονταν στο νοσοκομείο ήταν και συλλογή πληροφοριών για το ιστορικό της ασθενούς και η συνομιλία με την μητέρα, η οποία του είπε για τον θάνατο από ηπατική ανεπάρκεια της Μαλένας και τον θάνατο «στην κούνια» της Ίριδας. «Είχαμε δύο θανάτους να διαχειριστούμε», είπε ο μάρτυρας και τόνισε πως για την αιτία θανάτου της Μαλένας, «επειδή μου φάνηκε πολύ περίεργο επικοινώνησα με μια ειδικό την παιδοογκολόγο κ. Μπάκα η οποία μου είπε ότι δεν είχε πειστεί για ηπατική ανεπάρκεια. Έπρεπε να δω πώς θα κινηθώ. Σαν γιατρός μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω για ηπατική ανεπάρκεια, μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω πως πεθαίνουν παιδιά από ηπατική ανεπάρκεια. Φτάσαμε να θεωρήσουμε τον θάνατο αυτόν αιφνίδιο. Για την Ίριδα είχα ενημερωθεί ήδη πως είχε πεθάνει στην κούνια της. Σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, θάνατος της κούνιας. Eίχαμε δύο θανάτους που έπρεπε να διαχειριστούμε». Όπως ανέφερε δεν είχε πειστεί για τους δύο θανάτους που είχαν προηγηθεί και άρχισε να σκέφτεται το «Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου», στη θανατηφόρα του μορφή μάλιστα.

     

    Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως όταν ο κ. Ηλιάδης ανέφερε όλα τα παραπάνω στο Δικαστήριο, η κατηγορουμένη αποχώρησε από την αίθουσα.

     

    Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΗΛΙΑΔΗ – ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ

    Πρόεδρος: Εξηγείστε μας τι είναι αυτό το σύνδρομο.

     

    Μάρτυρας: Πρόκειται για κατάσταση που αφορά τον φροντιστή του παιδιού. Έπρεπε να εξετάσω αν ο φροντιστής, που στην προκειμένη περίπτωση έχει γνώσεις νοσηλευτικής, αρέσκεται στο να έχει γνώσεις σε αυτό το πεδίο. Συνήθως είναι άτομα με προβλήματα στον ψυχικό κόσμο, αλλά αυτό δεν με αφορά. Στόχος μου είναι να προστατεύσω το παιδί γιατί αυτό είναι κακοποίηση παιδιού. Με συμπτώματα φαινόμενα ασφυξίας. Υπάρχουν red flags που με ταρακούνησαν.

     

    «Το συζήτησα με τους συναδέλφους μου και το επόμενό μου βήμα ήταν να μιλήσω με κάποιον θεσμικό φορέα έξω από τον ιατρικό χώρο», ανέφερε ο κ. Ηλιάδης που απευθύνθηκε σε ιατροδικαστή του υπουργείου Δικαιοσύνης. Παράλληλα ανέφερε: «Είπα στην μητέρα, αφού συνεννοήθηκα με ψυχίατρο του νοσοκομείου, ότι υπάρχει ραντεβού για να τον δει ώστε ο ψυχίατρος να αποκλείσει το ψυχωσικό. Δεν πήγε καλά. Την επομένη οι γονείς με επέπληξαν “τι είναι αυτά τα πράγματα; Δεν θέλουμε τέτοιες παρεμβάσεις”, μου είπαν».

     

    Στην συνέχεια ο κ. Ηλιάδης είπε: «Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της ιατροδικαστή κ. Τσιόλα στην Εντατική είχαμε μια συζήτηση. Την συζήτησή μας άκουγε πίσω από την πόρτα η μητέρα της Τζωρτζίνας. Όταν άνοιξε η πόρτα μου είπε “κύριε Ηλιάδη τα άκουσα όλα”. Της είπα ότι δεν την αφορά τι λέω με τους συνεργάτες μου».

     

    ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

    Δεν είναι η πρώτη φορά που στην Πάτρα συζητούμε για σύνδρομο Μινχάουζεν. Ψυχίατρος που δεν επιθυμεί να δοθεί στην δημοσιότητα το όνομά του ανέφερε στην «Π» μία περίπτωση που είχε συμβεί πριν 25 περίπου χρόνια με πρωταγωνίστρια μία νεαρή Πατρινή. Η κοπέλα συνεχώς αυτοτραυματιζόταν, όχι φυσικά για να αυτοκτονήσει αλλά για να πηγαίνει στα Νοσοκομεία. Επίσης ελάμβανε κάποιες ουσίες προκειμένου να αρρωσταίνει και επίσης να πηγαίνει στα Νοσοκομεία. Οι παθολόγοι δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τι συνέβαινε, όλα ήταν καλά σχεδιασμένα και η νεαρή διάβαζε προφανώς ή είχε γνώσεις νοσηλευτικής. Μέχρι που τελικά την ανέλαβαν ψυχίατροι, μεταξύ αυτών και ο επιστήμονας που μίλησε στην «Π». Τότε αντελήφθησαν ότι κάτι άλλο συνέβαινε. Οι υποψίες τους στράφηκαν προς το Σύνδρομο Μινχάουζεν αν και κάτι τέτοιο δύσκολα αποδεικνύεται. Οι Πατρινοί ψυχίατροι αντιλαμβάνονται «που το πάει ο Κούγιας» σε σχέση με την αναφορά Ηλιάδη περί «συνδρόμου Μινχάουζεν δι αντιπροσώπου». Πολύ δύσκολα μπορεί να πιστοποιήσει ακόμη και ψυχίατρος πως υφίσταται τέτοιο σύνδρομο. Η βιβλιογραφία είναι ελάχιστη και οι περιπτώσεις σπάνιες. Κάτω από 5 οι περιπτώσεις μητέρων σε όλον τον κόσμο που τις τελευταίες δεκαετίες έκαναν κακό στα παιδιά τους εξαιτίας του ότι έπασχαν από το συγκεκριμένο σύνδρομο. Ο δικηγόρος της μητέρας των τριών κοριτσιών, Αλέξης Κούγιας, συνεχίζει πάντως να εστιάζει στο σύνδρομο Μινχάουζεν, από το οποίο υποστηρίζεται ότι πάσχει η Ρούλα Πισπιρίγκου. Ο ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής, Δημήτρης Παπαδημητριάδης, δήλωνε στις 5 Μαϊου,  πως κάποιοι άνθρωποι θέλουν να τραβήξουν την προσοχή. «Σε αυτές τις σπάνιες περιπτώσεις που αφορούν την υγεία, μιλάμε για το σύνδρομο Μινχάουζεν. Όταν χρησιμοποιούμε άλλους ανθρώπους για να τους αρρωστήσουμε, τότε μιλάμε για το σύνδρομο δια αντιπροσώπου», εξήγησε. Και τόνισε πως «είναι μία σπάνια διάγνωση», διευκρινίζοντας ότι στην Ελλάδα «θα μπορούσαμε να έχουμε έως 100 άτομα», ενώ υπογράμμισε ότι «μπορεί κανείς να προκαλέσει συμπτώματα σε ένα δικό του άνθρωπο, αλλά για να το οδηγήσει σε θάνατο είναι σπάνιο». Ο ειδικός ανέφερε πως είναι πολύ δύσκολη η διάγνωσή του, καθώς σπάνια καταφεύγουν μόνοι τους οι ασθενείς σε γιατρό. «Μιλώντας μαζί του μπορούμε να το καταλάβουμε εάν πάσχει ή όχι, αλλά χρειάζεται πάρα πολύς καιρός για να αποδειχτεί. Στο Σύνδρομο Μινχάουζεν υπάρχει πλήρης επίγνωση πως προκαλεί κάποια συμπτώματα», σημείωσε ο κ. Παπαδημητριάδης.

    ΤΟ ΗΞΕΡΕ Η ΡΟΥΛΑ

    Να θυμίσουμε πως όπως είχε αποκαλύψει η «Πελοπόννησος» τον Φεβρουάριο 2022, όταν η Ρούλα Πισπιρίγκου συνομιλούσε με τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Φλαμή μέσω της εφαρμογής μέσαντζερ, γνώριζε καλά τι σημαίνει σύνδρομο Μινχάουζεν! Όμως ήθελε να αποφύγει ακόμη και να αναφέρει τον όρο αντιλαμβανόμενη ότι εύκολα θα μπορούσε κάποιος να την κατηγορήσει. Μάλιστα είχε αντιδράσει έντονα ακόμη και στο «γενικού περιεχομένου» και χωρίς αναφοράς στο πρόσωπό της, τότε δημοσίευμα της «Π».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η επιστήμη πίσω από τις άψογες κοτομπουκιές

    Οι κοτομπουκιές είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά μεγάλων και...

    ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: Εκδήλωση, σήμερα, με ομιλητή το Νίκο Κοτζιά

    Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία διοργανώνει...

    ∆ικηγορικός Σύλλογος Πατρών: Αποχή από τα ακροατήρια σήμερα και αύριο

    Την αποχή από τα ακροατήρια για σήμερα Πέµπτη και...

    Με διάταγμα ο Τραμπ φέρνει ελαφρύνσεις σε καύσιμα, τρόφιμα και στέγαση για τα αμερικανικά νοικοκυριά

    Προεδρικό Διάταγμα για την «επείγουσα ανακούφιση των αμερικανικών οικογενειών»...
    Best Shop