ΠΑΤΡΑ – ΜΑΚΑΒΡΙΟ: Οι νεκροί του Covid19 δεν λιώνουν στα νεκροταφεία

    Ημερομηνία:

    Σοβαρό θέμα έχει δημιουργηθεί στα δημοτικά κοιμητήρια της Πάτρας με τους νεκρούς που έφυγαν από κορωνοϊό, καθώς η αποσύνθεση των σορών τους δεν έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα οι συγγενείς να είναι αντιμέτωποι με ένα μακάβριο θέαμα.
    Οι νεκροί παραμένουν άσηπτοι αφού δεν έπαιρναν όλο αυτό το διάστημα αέρα. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που βγήκε για πρώτη φορά στο προσκήνιο στις αρχές του έτους στα δημοτικά κοιμητήρια της Λάρισας όταν συμπληρώνοντας μια τριετία από τον θάνατο τους έγινε προσπάθεια εκταφής των νεκρών από κορωνοϊό και διαπιστώθηκε ότι η σορός τους δεν είχε λιώσει.
    Στην Πάτρα, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μιχάλη Αναστασίου, παρατηρήθηκε το ίδιο πρόβλημα, όταν άνοιξαν οι τάφοι των πρώτων νεκρών από κορωνοϊό.
    Το πρόβλημα αυτό θα γίνει ακόμα πιο έντονο τόσο στην Πάτρα, όσο και στα υπόλοιπα κοιμητήρια της χώρας, αφού οι περισσότεροι νεκροί από covid, συμπληρώνουν τριετία από τον θάνατο τους (βάσει νομοθεσίας μόνο μετά από μια τριετία ανοίγει ένας τάφος) κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

    Τους έκλειναν σε πλαστικούς σάκους

    Το ότι η αποσύνθεση των νεκρών δεν έχει προχωρήσει οφείλεται στους αυστηρούς κανόνες και στα υγειονομικά πρωτόκολλα που είχαν εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο ιός.

    Ως γνωστόν, οι νεκροί που έφευγαν από covid κλείνονταν σε μονούς και διπλούς πλαστικούς σάκους από τα γραφεία τελετών που ήταν υποχρεωμένα να τηρήσουν το πρωτόκολλο, αλλιώς κινδύνευαν με σοβαρά πρόστιμα.

    Οι συγγενείς των νεκρών από covid δεν μπορούσαν να νεκροφιλήσουν τον δικό τους άνθρωπο και αυτό σύμφωνα με τις τότε αναφορές τους, έκανε τον πόνο τους ακόμα περισσότερο.
    Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις, ειδικότερα στην αρχή της πανδημίας, πέρα από τους νεκρούς κλείνονταν με ειδικές μεγάλες σακούλες και τα φέρετρα. Θάβοντας τους όμως με αυτόν τον τρόπο οι σοροί των νεκρών δεν έπαιρναν από πουθενά «αέρα» με αποτέλεσμα μια τριετία μετά να έχουν γίνει κάτι σαν «μούμιες».

    Στέλνουν τους νέους στα κενοτάφια

    Στις περιπτώσεις όπου ένας τάφος που έχει εντός του νεκρό από covid και χρειάζεται να ανοιχθεί για να μπει σε αυτόν ένας συγγενής που έφυγε από αυτόν τον κόσμο, τότε σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου, ο «νέος» νεκρός αναγκαστικά στέλνεται στο κενοτάφιο, μέχρι να περάσουν έξι μήνες, διάστημα που θα έχει αποσυντεθεί ο «παλιός».

    «Αυτό που κάνουμε είναι να σχίζουμε την ζελατίνα και να ανοίγουμε τον σάκο για να πάρει αέρα η σορός, αφήνοντας την εκεί για έξι μήνες ακόμα και όταν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα και έχει προχωρήσει η διαδικασία της αποσύνθεσης την βγάζουμε από τον τάφο, βάζοντας εκεί την επόμενη σορό που την έχουμε στο κενοτάφιο.

    Μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα με τους οικογενειακούς τάφους που έχουν εντός τους νεκρούς από κορωνοϊό. Είναι όμως ένα ζήτημα που γνωρίζουμε ότι θα βρούμε μπροστά μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δεν είναι ένα πρόβλημα μόνο για μας, αλλά θα το αντιμετωπίσουν και άλλες πόλεις, καθώς όλες είχαν νεκρούς από κορωνοϊό».

    Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό των κοιμητηρίων, στα τρία χρόνια από την ταφή ειδοποιούνται οι συγγενείς για την εκταφή και έχουν δικαίωμα να ζητήσουν παράταση έως και την πενταετία, κάτι που γίνεται συχνά εφόσον στο μεσοδιάστημα δεν έχουν άλλον νεκρό στην οικογένεια τους.

    Ψάχνονται για τρίτο νεκροταφείο

    Στην Πάτρα εκτιμάται ότι έχει δηλωθεί ως αιτία θανάτου ο κορωνοϊός σε πάνω από 200 νεκρούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Άρα το θέμα των μη αποσυνθέσεων των σορών σε βάθος διετίας ή και τριετίας θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη στενότητα στην χωρητικότητα των δημοτικών κοιμητηρίων αφού οι σοροί των νεκρών από covid θα χρειαστεί να μείνουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενταφιασμένοι.
    Το πρόβλημα της χωρητικότητας υπάρχει ανεξάρτητα από τον κορωνοϊό καθώς είναι γνωστό ότι και τα δύο μεγάλα κοιμητήρια της Πάτρας είναι στα όρια τους και ο δήμος ψάχνει χώρο 20 στρεμμάτων κοντά στην περιοχή του Μιντολογλίου για να αγοράσει προκειμένου να φτιάξει ένα τρίτο μεγάλο κοιμητήριο.
    Μια προσπάθεια που ακόμα δεν έχει καρποφορήσει, αφού βάσει της κείμενης νομοθεσίας χρειάζονται ειδικές προϋποθέσεις και συνθήκες για να φτιαχτεί ένα νεκροταφείο, ενώ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων ζητούν χρήματα βάσει της εμπορικής αξίας του ακινήτου τους και ο δήμος έχει την δυνατότητα να δώσει μόνο με βάση την αντικειμενική τους αξίας.

    Νεολόγος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ευαγγελία Πλατανιώτη: Υποψήφια για αθλήτρια του κόσμου το 2024

    Υποψήφια για το βραβείο της κορυφαίας αθλήτριας του κόσμου...

    ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Απορίες μετά το “διαζύγιο” ΝΔ – Σαμαρά

    Ο πολιτικός συντάκτης του ΑΝΤ1, Σπύρος Μουρελάτος, γράφει για...

    Κουνουπίδι… “γίγας” θυμίζει τεράστια ανθοδέσμη (εικόνες)

    Ένα κουνουπίδι που θυμίζει περισσότερο… γιγάντιο μπουκέτο παρά λαχανικό,...

    Αναβιώνει η δολοφονία της Αναστάζια στις 2 Δεκεμβρίου

    Αναβιώνει στις 2 Δεκεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Κω, η δολοφονία της...
    Best Shop