flamis.gr

ΠΑΤΡΑ: Μεϊμαράκης: Η πανδημία έδωσε ένα μάθημα στα κράτη μέλη

Τι θα συμβεί όταν οι υγειονομικοί σφυρίξουν λήξη του συναγερμού για την πανδημία; Θα εγερθούν άμεσα όλες οι «παγωμένες» -σήμερα- οικονομικές απαιτήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή θα αναζητηθούν ενδιάμεσες λύσεις. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρθηκε κατά τη συμμετοχή του στο RGC στις συζητήσεις που γίνονται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Εκτίμησε πως θα πρέπει να γίνει μια καταγραφή των χρεών που θα δημιουργηθούν εξαιτίας της πανδημίας και να κατηγοριοποιηθούν. Στη συνέχεια, είτε ένα μέρος των χρεών να διαγραφεί είτε να ρυθμιστεί. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να ευθύνεται ένας επαγγελματίας που πήρε δάνειο για την επιχείρησή του την κρίσιμη περίοδο και το κράτος τον υποχρέωσε να κλείσει για να περιοριστεί η πανδημία. «Πρέπει να βρούμε εμείς τη λύση» είπε και αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει με τη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ για την εξεύρεση λύσης.

Ο Β. Μεϊμαράκης μίλησε για νίκη κατά των λαϊκιστών στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας και απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Πολίτη για τα ποσοστά των αρνητών του εμβολιασμού στην Ευρώπη απάντησε ότι δεν διαφέρουν από αυτά της Ελλάδας. Τα διέκρινε σε κατηγορίες, με μεγαλύτερη αυτή των πολιτών που δείχνει πρόθυμη να εμβολιαστεί αφού προηγουμένως πειστεί, και εκτίμησε ότι οι κατά συνείδηση αρνητές αποτελούν πλέον μικρή μειοψηφία.

Στην έντονη κριτική που δέχθηκε η Ευρώπη σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας ο Β. Μεϊμαράκης αντέτεινε ότι την αδικούν όσοι το κάνουν. Όπως είπε, στις συνθήκες της ΕΕ δεν υπάρχει πρόβλεψη για κοινή παρέμβαση στον τομέα της υγείας. Η πανδημία, συνέχισε, έδωσε ένα μάθημα στα κράτη μέλη να αποφασίσουν την εκχώρηση κυριαρχικά δικαιώματά τους στα θέματα υγείας και έδειξε τον δρόμο στις εθνικές κυβερνήσεις να το πράξουν τουλάχιστον σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας. Υπενθύμισε, δε, ότι υπήρξε παρέμβαση για την προμήθεια των εμβολίων και την εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η άποψη που διατύπωσε ο Β. Μεϊμαράκης ότι θα πρέπει, εάν δεν υπάρξει μια νέα συνθήκη που να εκχωρεί στοιχειώδεις αρμοδιότητες σε όλους τους τομείς, ειδικά στην υγεία. «Αν θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, αλληλεγγύη και επικουρικότητα τα εθνικά κοινοβούλια θα πρέπει να δώσουν περισσότερες αρμοδιότητες στον υπερεθνικό οργανισμό που λέγεται Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε την θεσμοθέτηση ενός επιτρόπου άμυνας ή αρμόδιου για τα θέματα άμυνας της ΕΕ κατά τα πρότυπα του ύπατου εκπροσώπου της, Ζοζέ Μπορέλ.

Ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών της ΝΔ συμφώνησε ότι η σημερινή οικονομική κρίση είναι απόρροια της πανδημίας. Υποστήριξε ότι η ΕΕ πήρε μέτρα που ζητούσε η Ελλάδα πριν από δέκα χρόνια, όπως η έκδοση ομολόγων για τον κορονοϊό και η αμοιβαιοποίηση του χρέους. Η διαφορά τότε ήταν πως τα ζητούσε για να σωθεί η ελληνική οικονομία. Τώρα, πλήττεται συνολικά η ευρωπαϊκή οικονομία και την εφαρμογή των μέτρων ζητούν ακόμα και οι ισχυρές χώρες μέλη, καθώς δεν μπορούσαν να φορτώσουν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στα λάθη μιας κυβέρνησης ή σε επιχειρηματικά παιχνίδια. «Πήραμε μέτρα για να σταθούμε όρθιοι» σχολίασε ο Β. Μεϊμαράκης και διέκρινε πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα βοηθήσει για την επόμενη μέρα. «Έπρεπε όμως να πάρουμε μέτρα για να φτάσουμε όρθιοι στην επόμενη μέρα…».

Στο ερώτημα αν αισθάνεται σιγουριά πως τα 72 δισ. € του Ταμείου Ανάκαμψης θα πιάσουν τόπο, απάντησε ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο». Πρόσθεσε ότι εγγυάται γι’ αυτό η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η λογοδοσία και ο έλεγχος που θα γίνεται, καθώς όλα τα ποσά προορίζονται σε συγκεκριμένους σκοπούς και έργα.

Comments are closed.