Έμποροι, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι εκφράζουν έντονα τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία απέρριψε την προσφυγή τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων που ζητούσαν την ακύρωση του τεκμαρτού προσδιορισμού του εισοδήματος.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ συζήτησε σε δύο χωριστές συνεδριάσεις, στα μέσα Απριλίου και τις αρχές Μαΐου, μια σειρά προσφυγών κλαδικών σωματείων, και ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος είναι «συνταγματικά ανεκτός». Ουσιαστικά, το ΣτΕ παραπέμπει τους φορολογούμενους που αμφισβητούν το τεκμαρτό προσδιορισμό να ακολουθήσουν τη γνωστή οδό: να καταθέσουν ενδικοφανή προσφυγή κατά της ΑΑΔΕ (στην οικεία Δ.Υ.Ο. Πατρών) και, αν δεν δικαιωθούν, να προσφύγουν ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού δικαστηρίου.
Η απόφαση αυτή, ωστόσο, δεν φαίνεται να έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία» στους παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι σχολιάζουν και τη «σπουδή» του Ανώτατου Δικαστηρίου να εκδώσει την απόφαση με ταχύτητα, ενώ πρόκειται για μία σύνθετη και δύσκολη νομική υπόθεση.
Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων καλεί εκ νέου το συντονιστικό και δηλώνει ότι εξακολουθεί να εκτιμά ότι «η εξομοίωση μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών έχει κριθεί πρόσφατα από το ΣτΕ ως αντισυνταγματική, στην περίπτωση του ασφαλιστικού νόμου 4387/16».
«Το δικό μας ‘οξυγόνο’»
«Δεν περιμέναμε από μία ανώτατη Δικαστική Αρχή, η οποία λειτουργεί υπέρ του κράτους, να είναι εντελώς καθαρή και αντικειμενική για να δικαιώσει αγώνες που επιδιώκουν δικαστική διευθέτηση ενός αιτήματος, το οποίο είναι, ούτως ή άλλως, στην κορυφή των ταξικών διεκδικήσεων των επαγγελματιών, εμπόρων, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων. Οι διακρίσεις κατά των μικρομεσαίων από τις κυβερνήσεις αποτελούν μία χρόνια αδυναμία που αφορά παραγωγικούς φορείς, πρωτοβάθμια σωματεία, ομοσπονδίες και τα τριτοβάθμια όργανα. Καμία κυβέρνηση δεν έχει ακυρώσει αποφάσεις, όπως τα άδικα τεκμήρια και τους αντι-ασφαλιστικούς νόμους. Ο δρόμος του αγώνα είναι η μόνη ασφαλής οδός για τις διεκδικήσεις μας ως μικρομεσαίοι, προκειμένου να απαιτήσουμε από την Πολιτεία ότι ΄΄θέλουμε το δικό μας οξυγόνο΄΄ », αναφέρει το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, Κώστας Τηλιγάδης.
«Δεν χάθηκε ο πόλεμος…»

«Χάθηκε μια μάχη, όχι ο πόλεμος. Τουλάχιστον όχι ακόμη. Θα οργανώσουμε περαιτέρω τον αγώνα μας κατά της άδικης, βάναυσης και εξοντωτικής φορολόγησης των συναδέλφων μας, για εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων, των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών αλλά και των επιστημόνων. Έχουμε ήδη καταγγείλει ότι, αν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το τεκμαρτό, τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν –μόνο στην περιοχή μας– είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν χιλιάδες εμπορικές επιχειρήσεις στο ‘λουκέτο’. Το εμπόριο, η εστίαση, η βιοτεχνία, τα ταξί και όλοι οι κλάδοι θίγονται από το τεκμαρτό, χωρίς κανένα ουσιαστικό όφελος για το δημόσιο ταμείο, όταν πολλές επιχειρήσεις πρόκειται να βάλουν λουκέτο», δηλώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών, Γιώργος Βαγενάς
«Να κάνουμε νέες συμμαχίες»
«Δεν είναι μια απόφαση που έπεσε σαν «κεραυνός εν αιθρία». Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία μας υποχρεώνει να αναθεωρήσουμε το διεκδικητικό μας πλαίσιο.
Η απόφαση του ΣτΕ να παραπέμψει τους επαγγελματίες να κινηθούν ατομικά, αμφισβητώντας το τεκμαρτό στις Δ.Ο.Υ. και στα διοικητικά δικαστήρια, είναι ανώφελη. Ο στόχος του συλλογικού αγώνα της Συντονιστικής Επιτροπής Δικηγορικών Συλλόγων και των παραγωγικών οργανώσεων ήταν η μαζική προσφυγή, καθώς το κόστος των ατομικών διεκδικήσεων είναι δυσβάσταχτο. Χιλιάδες συνάδελφοι και στην Πάτρα θα συνεχίσουν να τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Ωστόσο, μια μειοψηφία δικαστών άφησε ανοιχτό ένα ‘παράθυρο’ για να συνεχίσουμε το μέτωπο του αγώνα των συλλογικών μας φορέων και οργανώσεων», αναφέρει ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών (ΟΕΒΕΣ) Νομού Αχαΐας.
Θ. Ζούπας – Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών:
«Είναι άδικη αυτή η φορολόγηση»
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, Θάνος Ζούπας, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε: «Η απόφαση του ΣτΕ δεν μας δικαίωσε και έκρινε την τεκμαρτή φορολόγηση συνταγματική. Αναμένουμε να μελετήσουμε το πλήρες σκεπτικό της απόφασης, καθώς και το ποσοστό της μειοψηφίας. Ανεξαρτήτως της δικαστικής κρίσης, ο τεκμαρτός υπολογισμός εισοδήματος – η φορολόγηση, δηλαδή, για εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί – είναι άδικος. Ο αγώνας μας για την κατάργηση της τεκμαρτής φορολόγησης είναι αγώνας αξιοπρέπειας για όλους και επιβίωσης για τους πιο αδύναμους. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την κατάργηση του νόμου και τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων».