«Ενα σημαντικό έργο που παλεύουμε πολλά χρόνια να γίνει, είναι έτοιμο να δημοπρατηθεί» με αυτά τα λόγια ο αντιδήμαρχος Εργων Χρήστος Κορδάς ξεκίνησε την εισήγησή του χθες στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Πατρέων για την κατάρτιση των όρων διακήρυξης της δημοπρασίας του έργου «Μετατροπή Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου σε Εκθεσιακό-Μουσειακό χώρο».
Οπως εξήγησε ο κ. Κορδάς, το έργο προϋπολογισμού 10.696.000 ευρώ περίπου είναι πολύ σημαντικό καθώς η μελέτη προβλέπει πλήρη ανακαίνιση στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο σε εκθεσιακό και συνεδριακό πολυχώρο με χώρους εστίασης, ενώ ο αύλειος χώρος θα μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις και επιπλέον θα γίνουν εργασίες και στον ιερό ναό του Αγίου Χαραλάμπους όπου θα τελούνται κανονικά θρησκευτικές τελετές.
«Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Το ψηφιακό Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς που θα δημιουργηθεί στο χώρο θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σχέση της πόλης με το παρελθόν, αλλά και πύλη ανάπτυξης για το μέλλον. Ηταν σπουδαία η ιδέα του κ. Κοσμόπουλου, καθώς δεν υπάρχει αλλού. Ενώ, έχει ιδιαίτερη σημασία να τονίσουμε πως πρώτα θα γίνει το οικοδομικό μέρος και έπειτα θα αγοράσουμε τον απαιτούμενο εξοπλισμό».
Η αρχική μελέτη είχε εκπονηθεί από μελετητικό γραφείο της Αθήνας το 2005 και πληρώθηκε πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ. Μετά από χρόνια, η σημερινή δημοτική αρχή «ξεσκόνισε» τη μελέτη και με τροποποιήσεις που έγιναν ο χώρος θα μπορέσει να φιλοξενήσει το ψηφιακό κέντρο. «Είναι έργο πνοής για την Ανω Πόλη και όλη την Πάτρα, δίπλα στο φρούριο, το οποίο συνδυάζεται με την ανάπλαση που εκτελείται ήδη. Ολη η περιοχή αναβαθμίζεται» τόνισε ο κ. Κορδάς.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε μία γενικά επεισοδιακή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, τα μέλη ψήφισαν ομόφωνα υπέρ για το συγκεκριμένο θέμα καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν χωράνε σκοπιμότητες για την διαμόρφωση του εμβληματικού κτιρίου της πόλης. Ενώ, είχε τη σημασία της η τελευταία παρέμβαση στο θέμα από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Μελά, ο οποίος είπε: «Σήμερα με την ψήφιση ολοκληρώνεται ένας κύκλος. Τα μεγάλα έργα της πόλης έχουν μπει σε έναν δρόμο. Πέρασαν 16 χρόνια από τη μελέτη του 2005 και πλέον μπορούμε να προχωρήσουμε. Η πόλη βιώνει πρωτόγνωρες παρεμβάσεις».