Συζητήσεις για τα Πράσινα Σημεία της Πάτρας αναμένεται να ανοίξουν ξανά εντός του 2024, μετά την πρώτη αποτυχημένη απόπειρα κατά την προηγούμενη αυτοδιοικητική θητεία.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση της δημοτικής επιτροπής όπου υπερψηφίστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα, ο πρόεδρος της επιτροπής και αρμόδιος αντιδήμαρχος Μιχάλης Αναστασίου σημείωσε: «Για το Πράσινο Σημείο έχουμε τα χρήματα. Η αντιπολίτευση είχε ανακαλέσει την πρώτη απόφαση. Πλέον θα κάνουμε συναντήσεις με φορείς και στην Παραλία, όπως και στα υπόλοιπα τέσσερα σημεία. Θα βρούμε τους χώρους μέσα από διαβουλεύσεις για να προχωρήσει».
Το Νοέμβριο του 2022 σε θυελλώδεις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου υπερψηφίστηκε από την τότε αντιπολίτευση η ανάκληση της προηγούμενης ομόφωνης απόφασης του 2021. Τότε, ο Νίκος Τζανάκος είχε αποκαλύψει λάθη και παραλείψεις, όπως ότι δεν είχε γίνει διαβούλευση για το έργο στην Παραλία, ότι δεν προβλεπόταν Πράσινο Σημείο στην περιοχή από το τότε Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων, ότι δεν είχε γίνει χωροθέτηση και άλλα.
Το μεγαλύτερο λάθος βέβαια ήταν ότι δεν είχαν πειστεί οι πολίτες της πόλης ότι είναι αναγκαία τα Πράσινα Σημεία. Αντ’ αυτού ενδεχομένως δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι όπου αποφασίζεται να τοποθετηθούν Πράσινα Σημεία, θα υπάρχουν αντιδράσεις κατοίκων προς την αντίθετη κατεύθυνση.
Πλέον, ο Δήμος ξεκινά μια προσπάθεια δύο κατευθύνσεων για την κατάρτιση ενός πλήρους πλάνου και για τα πέντε Πράσινα Σημεία που μπορεί να δημιουργήσει ο Δήμος Πατρέων. Αυτό το νέο σχέδιο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή ταυτόχρονα, με την εύρεση χρηματοδοτήσεων και για τα πέντε σημεία, ενώ η δεύτερη κατεύθυνση που θα χρειαστεί προσπάθεια μέσω διαβουλεύσεων είναι να πειστεί ο κόσμος πως τα Πράσινα Σημεία είναι «κάτι καλό για την κοινωνία» γιατί όντως είναι! Τα όσα είχαν γίνει με την περίπτωση της Παραλίας, σίγουρα, δεν βοηθούν προς την παγίωση αυτής νοοτροπίας.
Τα Πράσινα Σημεία είναι οργανωμένοι και ελεγχόμενοι χώροι, όπου οι πολίτες μπορούν να πηγαίνουν, αποκλειστικά, ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, πλαστικά, μέταλλα κ.λπ.), ογκώδη, ρούχα, παιχνίδια, ποδήλατα, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές και άλλα μικρά υλικά (μπαταρίες, χρώματα). Επίσης κλαδιά και φύλλα που θα θρυμματίζονται επιτόπου για να μεταφέρονται για κομποστοποίηση.