Πάτρα: Οι καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών που «καίνε» την Πισπιρίγκου

    Ημερομηνία:

    Άκρως επιβαρυντικές για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών από το Καραμανδάνειο νοσοκομείο.
    Η «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» παρουσιάζει τα βασικά σημεία από αυτά που κατέθεσαν οι μάρτυρες και αφορούν την κατηγορία για απόπειρα ανθρωποκτονίας της Τζωρτζίνας.

    Η διευθύντρια Παιδιατρικής του Καραμανδάνειου νοσοκομείου, Μαρία Ηλιοπούλου, είπε ότι η ανακοπή της Τζωρτζίνας ήταν αναπάντεχη και ανεξήγητη.

    Πρόκειται για τη γιατρό που συντόνισε όλες τις εξετάσεις της Τζωρτζίνας, κατά την εισαγωγή της στο Καραμανδάνειο. «Όταν ήρθε το παιδί στις 8/3/2021 ενημερώθηκα αμέσως. Η αιτία εισόδου ήταν εκδήλωση σπασμών. Το παιδάκι ήταν μια χαρά. Αναφερόμενα ήταν τα συμπτώματα» είπε η κ. Ηλιοπούλου.
    «Το παιδί ήταν σε παρακολούθηση λόγω του οικογενειακού ιστορικού και γι’ αυτό συνδέθηκε σε μόνιτορ για αυξημένη παρακολούθηση» κατέθεσε. Όπως είπε, έγιναν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, μεταξύ των οποίων δύο εγκεφαλογραφήματα, νευρολογική και μαγνητική, όλες ‘‘καθαρές’’. «Δεν είχαμε κάποια παθολογία. Δεν είχαμε λόγο να αμφισβητήσουμε μια μαμά η οποία, μάλιστα, είχε χάσει δύο παιδιά. Δεν ξέρω τι ήταν αυτό που προκάλεσε την ανακοπή. Δεν παθαίνει ανακοπή ένα παιδί. Αν και θα επέστρεφε στο σπίτι το Σαββατοκύριακο, ήρθε η μαμά της και είπε ότι έκανε εμετό. Σκεφτήκαμε μήπως κόλλησε κάτι και είπαμε να το δούμε. Αν ήταν άλλο παιδάκι ίσως δεν το κάναμε. Ήταν ένα υπερπολύτιμο παιδί, είχαν χαθεί άλλα δύο και δεν θέλαμε να αφήσουμε κάτι στην τύχη» είπε η μάρτυρας.

    Η ίδια είπε ότι αν είχε προηγηθεί επεισόδιο σπασμών θα φαινόταν σίγουρα στα εγκεφαλογραφήματα: «Κάναμε δύο και ήταν φυσιολογικά». Ανέφερε ακόμη πως οι σπασμοί δεν μπορούν να προκληθούν από εφιάλτη, ενώ και η εξέταση CPK, που στους σπασμούς ανεβαίνει η τιμή, ήταν εντός του φυσιολογικού.

    Πρόεδρος: Ποια είναι η συνήθης συμπεριφορά των γονέων;
    Μάρτυρας: Οι περισσότεροι είναι πανικοβλημένοι και αγχωμένοι. Αν μπορούσαν να μπουν με το αμάξι στα εξωτερικά ιατρεία, θα το έκαναν.

    Παιδίατρος

    «Χαλαρή και όχι πανικόβλητη» ήταν η αντίδραση της Πισπιρίγκου όταν η Τζωρτζίνα υπέστη την πρώτη ανακοπή, σύμφωνα με όσα κατέθεσε η Μένια Γράψα, παιδίατρος στο Καραμανδάνειο.

    Η μάρτυρας είπε ότι είδε το κοριτσάκι στα εξωτερικά ιατρεία στις 8 Απριλίου 2021, όταν έφτασε με τη μητέρα του και αποφάσισε να γίνει εισαγωγή.

    «Με είχε ενημερώσει η μητέρα ότι έκανε σπασμούς. Μου ανέφερε τίναγμα κεφαλής και ματιών και μετά άρχισε να κάνει σπασμούς. Τις προσδιόρισε ως κινήσεις άκρων. Μου είπε πως τα ματάκια του ήταν ανοιχτά και ότι της είπε “μαμά τρέμω, δεν μπορώ να σταματήσω”. Μου είπε ότι παρακολουθούσε τις κινήσεις των ματιών της μαμάς. Πυρετό δεν είχε και σκέφτηκα κάποια δηλητηρίαση από φάρμακο. Δεν με έπεισε ότι είναι σπασμοί. Σκέφτηκα ότι μπορεί να είναι κάποια δηλητηρίαση από χάπια. Η μητέρα μού είπε ότι υπήρχαν στο σπίτι αντιεπιληπτικά που της έδωσαν οι γιατροί για ισχαιμικό επεισόδιο. Μου φάνηκε περίεργο γιατί οι γιατροί δεν δίνουν αντιεπιληπτικά για ισχαιμικό. Μου είπε ότι το επεισόδιο έγινε στις 5.30 περίπου. Οι σπασμοί είναι κάτι που τρομοκρατεί τα παιδιά και τους γιατρούς». Όπως είπε, σε τέτοιες περιπτώσεις οι γονείς έρχονται άμεσα στο νοσοκομείο. Ερωτώμενη για την ανακοπή ανέφερε ότι οι συνάδελφοί της ειδοποιήθηκαν ξαφνικά από νοσηλεύτρια: «Η μητέρα ξέρω ότι πήγε χαλαρά και χτύπησε την πόρτα των γιατρών. Αυτό άκουσα».

    Παιδίατροι

    Ήταν ο πρώτος γιατρός που εξέτασε την Τζωρτζίνα όταν μεταφέρθηκε σε θάλαμο του νοσοκομείου. Ο παιδίατρος Αθανάσιος Φίλιας κατέθεσε ότι «δεν βρέθηκε κάτι παθολογικό». Τόνισε μάλιστα πως «από τις εξετάσεις δεν υπήρξαν ευρήματα ότι είχε σπασμούς το παιδί», ενώ επισήμανε ότι είχε γίνει και πλήρης νευρολογική εξέταση. «Σπασμοί μπορούν να προκληθούν, ανάμεσα σε άλλα, από εγκεφαλικό, όγκο στο κεφάλι και φάρμακα» σημείωσε.

    παιδίατρος

    Η παιδίατρος Ελένη Στογιαννίδου κατέθεσε για τα αγωνιώδη 50 λεπτά που οι γιατροί προσπαθούσαν να επαναφέρουν την Τζωρτζίνα.«Αντίκρισα ένα παιδί νεκρό» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τόνισε ότι η μητέρα δεν τους έδωσε την αίσθηση του κατεπείγοντος και ότι οι νοσηλεύτριες ήταν αυτές που φώναξαν όταν είδαν την Τζωρτζίνα χωρίς τις αισθήσεις της.

    Μάρτυρας: «Ήρθε με ένα απλό χτύπημα στην πόρτα των γιατρών. Είπε ‘‘ελάτε στο δωμάτιο γιατί χτυπάει το οξύμετρο’’. Ήταν ψύχραιμη.

    Πρόεδρος: Δεν είπε για ποιο λόγο χτυπάει;
    Μάρτυρας: Όχι.

    Πρόεδρος: Εσείς τι κάνατε;
    Μάρτυρας: Εγώ, επειδή δεν έδωσε την αίσθηση του επείγοντος, δεν πήγα αμέσως. Ολοκλήρωσα τον φάκελο που έγραφα και μετά πήγα στο δωμάτιο.
    Ήταν ήδη εκεί δύο νοσηλεύτριες. Άκουσα τις φωνές τους και σίγουρα άκουσα το οξύμετρο που χτυπούσε.

    Πρόεδρος: Τι είδατε; Περιγράφετε ένα παιδί νεκρό…
    Μάρτυρας: Είχε συμπτώματα ανακοπής.

    Η κ. Στογιαννίδου επισήμανε ότι η κλινική εικόνα της Τζωρτζίνας δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε πρόβλεψη γι’ αυτή την εξέλιξη, καθώς μάλιστα είχε εξεταστεί λίγες ημέρες νωρίτερα από καρδιολόγο. Ανέφερε ακόμα ότι λίγες ώρες πριν η Τζωρτζίνα έφαγε σουβλάκια που είχε παραγγείλει η μητέρα της.
    Σύμφωνα με τη μάρτυρα, η κατηγορουμένη πριν το παιδί υποστεί ανακοπή είχε αντιδράσει «επιθετικά» όταν της είπαν ότι δεν βλέπουν παθολογικό πρόβλημα και ότι μπορεί να πάρει εξιτήριο. «Θα δώσετε εξιτήριο σε αυτό το παιδί;» ρώτησε η 34χρονη.

    Νευρολόγος

     

    Ως μια ψύχραιμη μητέρα μπροστά στους σπασμούς της κόρης της παρουσίασε την κατηγορουμένη ο νευρολόγος Αδαμάντιος Κατερέλος.
    Ο ίδιος είχε εξετάσει τη μικρή μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο με αναφερόμενους «σπασμούς».
    «Πήρα ένα ιστορικό από τη μητέρα της. Εκείνη μου ανέφερε δύο επεισόδια μέσα στον ύπνο. Μάλιστα, το ένα επεισόδιο μου το περιέγραψε και το παιδί.

    Μου είπε ότι έβλεπε ένα όνειρο, εφιάλτη νομίζω, και ξύπνησε λόγω του ονείρου. Θυμόταν ότι έτρεμε. Ήταν συνεργάσιμη. Κάναμε εξετάσεις, ήταν όλα φυσιολογικά. Δεν είχε ενδείξεις η τομογραφία εγκεφάλου ή κάτι παθολογικό» είπε.

    Ο κ. Κατερέλος επισήμανε ότι δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του άλλο παιδί υγιές, αυτής της ηλικίας, να έχει υποστεί ανακοπή. Χαρακτήρισε μάλιστα «ψύχραιμη» τη συμπεριφορά της μητέρας.

    Νοσηλεύτρια

    Από την πλευρά της η νοσηλεύτρια Παναγιώτα Τσεντούρου ανέφερε σχετικά: «Την Πέμπτη 8 Απριλίου 2021 μου ανέφεραν ότι είναι ένα παιδάκι που έχει χάσει τα αδελφάκια του και ότι είναι ιδιαίτερη περίπτωση (…). Κατά τη διάρκεια της απογευματινής μου βάρδιας το παιδί ανέβασε σφυγμούς, στο όριο όμως. Ο γιατρός του έκανε καρδιογράφημα και μας είπε να το παρακολουθούμε. Την επόμενη ημέρα (9 Απριλίου) της έκαναν εγκεφαλογράφημα και ήταν καλό. Οι γιατροί είπαν ότι το παιδί είχε καλή κλινική εικόνα και ότι δεν υπήρχε λόγος να παραμείνει στο νοσοκομείο» κατέθεσε η νοσηλεύτρια. «Η μητέρα μας φώναξε και μας είπε ότι το παιδί άρχισε να βήχει και έκανε εμετό. Πήγαμε στο δωμάτιο. Το παιδί είχε σαλάκια στο νεφροειδές. Ενημερώθηκε η μητέρα πως το παιδί είναι καλά. Εκεί η μητέρα μας είπε: ‘‘Είναι καλά αυτό το παιδί; Του δίνετε εξιτήριο;’’». Την επόμενη ημέρα η Ρούλα Πισπιρίγκου ειδοποίησε, σύμφωνα με τη μάρτυρα, και πάλι ότι η 9χρονη δεν είναι καλά: «Μας είπε ότι το παιδί δεν μπορεί να ανασάνει και είναι μελανό. Πήγαμε στο δωμάτιο και το παιδί ήταν χλωμό και το παρακολουθούσαμε».

     

     

    «Δεν πεθαίνει έτσι ένας άνθρωπος…»

    Η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κατερίνα Τριάντου σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση, στην οποία ανέβηκαν οι τόνοι, κατέθεσε ότι με βάση τα ευρήματα η κλινική εικόνα του παιδιού ήταν καλή και γι’ αυτό οι γιατροί σοκαρίστηκαν όταν έπαθε ανακοπή. «Κοιτούσαμε ο ένας τον άλλον και αναρωτιόμασταν ‘‘γιατί, τι έγινε’’. Δεν πεθαίνει έτσι ένας άνθρωπος. Πρέπει να έχεις κάτι για να πεθάνεις. Υπάρχει κάποια αιτία που οδηγείται εκεί ο άνθρωπος. Στη μικρή τουλάχιστον μέχρι τις 9/4 δεν υπήρχε καμία αιτία. Τα παιδιά δεν πεθαίνουν από έμφραγμα» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Τριάντου. «Ευτυχώς πριν την ανακοπή είχε γίνει αξονική εγκεφάλου, αν και δεν χρειαζόταν, αλλά θέλαμε να θωρακίσουμε αυτό το παιδί που είχε υποστεί τόσο πολλά» σημείωσε.

    «Το παιδί ήταν νεκρό για 50 λεπτά» κατέθεσε η νοσηλεύτρια Ελευθερία Πετσάβα που πήγε πρώτη στον μονόκλινο θάλαμο όταν η Τζωρτζίνα έπαθε την ανακοπή.

    Όπως είπε, η κλινική εικόνα της Τζωρτζίνας ήταν καλή: «Δεν ήταν ένα παιδί που απασχολούσε» ανέφερε.

    «Το Σάββατο 10 Απριλίου φώναξε η μητέρα ότι το παιδί έχει ένα επεισόδιο. Τρέξαμε με τους γιατρούς και το παιδί ήταν στη μέση του κρεβατιού και είχε χαμηλό κορεσμό. Η γιατρός φώναξε το όνομα του παιδιού για να δει αν ανταποκρίνεται. Το παιδί συνήλθε και του έβαλαν οξυγόνο» κατέθεσε. Στις 11/4 (ημέρα της ανακοπής) η νοσηλεύτρια κατέθεσε ότι στις 7 το απόγευμα άκουσε το κουδούνι από το δωμάτιο όπου βρισκόταν το παιδί με τη μητέρα του και πήγε πιστεύοντας πως θα είναι κάτι απλό: «Όταν συμβαίνει κάτι σοβαρό βγαίνουν στον διάδρομο και φωνάζουν. Είδα τη μητέρα να μου κουνάει τα χέρια χωρίς να μιλάει. Εκεί κατάλαβα ότι ήταν κάτι σοβαρό. Το παιδί ήταν στη μέση και προς τα κάτω του κρεβατιού. Ήταν αναίσθητο, ωχρό και δεν είχε το ρινικό οξυγόνο. Το μόνιτορ έδειχνε παύλες. Κάναμε ΚΑΡΠΑ και μετά από 50 λεπτά, περίπου, άρχισε να δείχνει το μόνιτορ έναν ελαφρύ σφυγμό… Το παιδί ήταν νεκρό για 50 λεπτά. Είχε αρχίσει να φαίνεται και στην όψη, ήταν λευκό. Έπειτα από 50-55 λεπτά έπιασε το μόνιτορ έναν ασθενικό σφυγμό» πρόσθεσε.                          παιδίατρος

    Ειδικευόμενη

    «Μας είχε προβληματίσει, το παιδί δεν είχε τίποτα» είπε μεταξύ άλλων η ειδικευόμενη γιατρός Ουρανία Κελεσίδου.

    «Πρώτη φορά την είδα στα εξωτερικά ιατρεία το πρωί της Πέμπτης, όπου η μητέρα μας είπε για επεισόδιο σπασμών και περιστοματική κυάνωση. Την εξέτασα, βρήκα καλή την κλινική της κατάσταση και την παρέπεμψα στην επιμελήτριά μου. Η μαμά είπε ότι κουνούσε τα χέρια της, ότι είχε αναφέρει ένα κοιλιακό άλγος και πως προηγήθηκε ένα επεισόδιο δευτερολέπτων κι έπειτα ένα μεγαλύτερο. Είπε ότι έσφιγγε λίγο τα δοντάκια της. Η μητέρα ήταν ψύχραιμη και το παιδάκι συνεργάσιμο. Ήταν ένα παιδί που μου μιλούσε, προσανατολισμένο, είχε πλήρες επίπεδο συνείδησης. Θα ανησυχούσα αν έβλεπα ότι υπάρχει πτώση κορεσμού, υπόταση ή υπέρταση, τις σφίξεις ανάλογα με την ηλικία της (μέχρι 120-130 είναι φυσιολογικές) να είναι πεσμένες ή ανεβασμένες» σημείωσε.

    Η μάρτυρας είπε ότι στις 10.30 της 10ης Απριλίου ειδοποιήθηκε για σιελόρροια. «Όταν μπήκα εγώ δεν είχε σιελόρροια, αλλά βήχα παροξυσμικό. Όταν έκανε τις εισπνοές βελτιώθηκε άμεσα και γρήγορα».

    Η ίδια σημείωσε ότι η Τζωρτζίνα δεν είχε ταχυκαρδία, αρρυθμία ή ακροαστικά ευρήματα. «Δεν είχα λόγο να σκεφτώ καρδιολογικό νόσημα. Είχαμε επικοινωνήσει και με την παιδοκαρδιολόγο» ανέφερε. Σε ερώτηση του συνηγόρου υπεράσπισης είπε ότι την επόμενη μέρα μετά την ανακοπή έγινε επιστημονική συζήτηση: «Μας είχε προβληματίσει. Το παιδί δεν είχε τίποτα» τόνισε.

    Από την πλευρά της η παιδίατρος Λαμπρινή Βίτσα ανέφερε: «Εξέτασα την Τζωρτζίνα και ήταν καλά». Όπως είπε, όταν εξέτασε για πρώτη φορά το παιδί ζήτησε να μπει ορός γιατί την είχαν ενημερώσει ότι έκανε εμετό.

    Το ίδιο βράδυ η Τζωρτζίνα έκανε και ένα επεισόδιο υποξίας. «Την είδα το επόμενο πρωί. Ήταν ξαπλωμένη, παρακολουθούσε στο λάπτοπ ένα παιδικό. Την εξέτασα, δεν βρήκα κάτι, δεν άκουσα ακροαστικά. Ενημέρωσα τον πατέρα, ο οποίος ήταν εκεί εκείνη την ώρα πως το παιδί ήταν σταθερό. Ο ίδιος μου είπε ότι ‘‘έτσι γίνονται, με εμάς ποτέ δεν υπάρχει κάτι και όλο κάτι γίνεται’’».

    Η μάρτυρας ήταν παρούσα στη διαδικασία ανάνηψης του παιδιού, χωρίς ωστόσο να συμμετάσχει. Όπως είπε, είδε την κατηγορουμένη ψύχραιμη «όταν βγήκε το παιδί με το φορείο μετά την ανάνηψη».

    Παιδίατρος

    «Η ανακοπή στην Τζωρτζίνα ήταν για μας ανεξήγητη» είπε η παιδίατρος Διονυσία Δημητροπούλου που είδε το παιδί το μεσημέρι της 9ης Απριλίου.

    «Η μητέρα ανέφερε ότι παρουσίασε βήχα και τάση προς εμετό. Η ειδικευόμενη διαπίστωσε ήπια ωχρότητα δέρματος, βήχα και κοιλιακό άλγος. Όταν πήγα εγώ τα συμπτώματα είχαν υποχωρήσει. Μετά από αυτά ήταν σταθερή, αλλά στις 6 το απόγευμα η μητέρα μας ενημέρωσε ότι παρουσιάζει βήχα και πόνο στην κοιλιά. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης τα συμπτώματα και πάλι υποχώρησαν. Στις 8 το βράδυ στην απογευματινή επίσκεψη το παιδί ήταν αιμοδυναμικά σταθερό και δεν υπήρχε κάποιο εύρημα» κατέθεσε η γιατρός.                                    παιδίατρος

    Αναφερόμενη στην ανακοπή είπε: «Στις 7 το απόγευμα ενώ βρισκόμουν στο γραφείο των γιατρών χτύπησε την πόρτα η μητέρα της Τζωρτζίνας: ‘‘Ελάτε στο δωμάτιο γιατί σφυρίζει το οξύμετρο’’. Μαζί με την ειδικευόμενη και την κ. Καρκανιά φύγαμε για το δωμάτιο. Αρχικά με αργά βήματα. Όμως η νοσηλεύτριά μας κ. Πετσάβα άρχισα να φωνάζει ‘‘τρέξτε γρήγορα’’. Και τρέξαμε. Αντίκρισα το παιδί στο μέσο του κρεβατιού χωρίς το ρινικό οξυγόνο. Το οξύμετρο δεν είχε ανταπόκριση. Ρώτησα τη μητέρα πώς έφτασε το παιδί στην κατάσταση αυτή. Μου είπε πως σηκώθηκε, έβγαλε μια κραυγή, γούρλωσε τα μάτια κι έκανε τινάγματα άκρων. Ήταν ωχρή, με μυδρίαση οφθαλμών, είχε απώλεια ούρων και δεν είχε σφίξεις. Το έφερα σε θέση ανάνηψης. Έλεγξα τους αεραγωγούς και ξεκίνησα ΚΑΡΠΑ. Δυνάμωσα την παροχή οξυγόνου και μου έφεραν την ΑΜΠΟΥ και αδιαλείπτως έκανα θωρακικές μαλάξεις. Ζήτησα να ενημερωθεί ο αναισθησιολόγος. Έκανα ΚΑΡΠΑ αδιάκοπα μέχρι να έρθει ο κ. Χασαπόπουλος. Κατά διαστήματα χορήγησα αδρεναλίνη. Μόλις ήρθε ο αναισθησιολόγος ανέλαβε εκείνος και ακολουθούσα τις εντολές του».

    Η παιδίατρος είπε ότι έλειπε όλο το ρινικό οξυγόνο από το κεφαλάκι του παιδιού: «Θυμάμαι να το ψάχνω γιατί το πρώτο που ήθελα να κάνω ήταν να βάλω οξυγόνο» σημείωσε.

    παιδίατρος

    Εισαγγελέας: Η κατηγορουμένη αρνείται ότι ήρθε στο γραφείο να σας ειδοποιήσει.
    Μάρτυρας: Ήμουν στο γραφείο, είμαι σίγουρη. Το κουδούνι δεν ακούγεται στο γραφείο των γιατρών.

    Εισαγγελέας: Όταν η νοσηλεύτρια μπήκε στο δωμάτιο αντίκρισε το παιδί όπως εσείς;
    Μάρτυρας: Φυσικά! Αφού φώναζε «τρέξτε, τρέξτε!».

    Εισαγγελέας: Η μητέρα σάς λέει «ελάτε, σφυρίζει το οξύμετρο», ενώ η νοσηλεύτρια φωνάζει «ελάτε γρήγορα, το παιδί είναι νεκρό!». Η μητέρα δεν κατάλαβε την κατάσταση;
    Μάρτυρας: Αν με ρωτάτε, εγώ θα περίμενα να βγει φωνάζοντας. Να ουρλιάζει, άλλοι γονείς κάνουν έτσι για πιο απλά πράγματα.

    Εισαγγελέας: Τι χρονική διάρκεια θα είχε αυτή η επιδείνωση;
    Μάρτυρας: Συνήθως η επιδείνωση είναι ωρών. Το παιδί δεν είχε κανένα σύμπτωμα. Δεν έχω ξαναζήσει να με φωνάζει ξαφνικά η μητέρα και να είναι το παιδί σε αυτή την κατάσταση, νεκρό! Ποτέ! Ποτέ!» είπε χαρακτηριστικά.

    Ήρθε απλά και μας είπε ότι δεν λειτουργεί το οξύμετρο, είπε η ειδικευόμενη παιδίατρος Αγλαΐα Καρκανιά, η οποία και τόνισε: «Συνήθως όταν το παιδί σου δεν ανταποκρίνεται, το σκουντάς, φωνάζεις. Αυτή την αντίδραση δεν την περίμενα» κατέθεσε η ειδικευόμενη παιδίατρος που είχε συνοδέψει την Τζωρτζίνα στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, προκειμένου το κοριτσάκι να υποβληθεί σε μαγνητική εγκεφάλου (πριν από την ανακοπή).
    «Είδαμε το παιδί την επόμενη μέρα, την Παρασκευή, και πάλι το βρήκαμε καλά. Και αποφασίστηκε να πάρει εξιτήριο. Η μητέρα μάς είπε ότι το παιδί έκανε κάτι σαν εμετό. Την εξετάσαμε και αποφασίστηκε να διακοπεί η σίτιση και να παραμείνει στο νοσοκομείο. Το μεσημέρι φώναξε η μητέρα για εμετό. Όμως ήταν περισσότερο σάλια. Εξετάσαμε το παιδί εγώ και η κ. Δημητροπούλου, δεν βρήκαμε κάτι».

    Περιγράφοντας τις στιγμές αγωνίας μετά την ανακοπή, η γιατρός είπε: «Το απόγευμα ήρθε η μαμά, μας χτύπησε την πόρτα στο γραφείο των γιατρών. Της άνοιξα εγώ. Την είδα να λέει ‘‘κάτι γίνεται με το οξύμετρο, δεν δείχνει κάποια ένδειξη’’. Ξεκίνησα να πάω και ήρθε και η κ. Δημητροπούλου. Στα 2 με 3 μέτρα είδαμε τη νοσηλεύτρια έξω από το δωμάτιο να φωνάζει ‘‘ελάτε γρήγορα, το παιδί δεν απαντά’’. Τρέξαμε στο δωμάτιο. Το παιδί δεν ανταποκρινόταν σε κανένα ερέθισμα, ήταν χωρίς σφυγμό ανάσκελα στη μέση του κρεβατιού. Ξεκινήσαμε αμέσως την ανάνηψη. Ήταν πολύ στρεσογόνο και για μας όλο αυτό. Θυμάμαι την κ. Δημητροπούλου να ρωτάει τη μητέρα πώς φτάσαμε σε αυτό σημείο. Μετά από μια δύσκολη και τραυματική προσπάθεια καταφέραμε και το παιδί έζησε. Διακομίσθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας».
    Η μάρτυρας ανέφερε ότι έμαθαν για την ανακοπή από τις νοσηλεύτριες. Είπε ακόμα ότι η Πισπιρίγκου δεν είχε αναφέρει κάτι για το οξύμετρο τις προηγούμενες μέρες.

    Εισαγγελέας: Η μητέρα είχε αντιληφθεί ότι το παιδί ήταν άπνοο;
    Μάρτυρας: Σε εμάς δεν έδωσε αυτή την εντύπωση. Συνήθως όταν το παιδί σου δεν ανταποκρίνεται, το σκουντάς, φωνάζεις. Αυτή την αντίδραση δεν την περίμενα. Ήρθε απλά και μας είπε ότι δεν λειτουργεί το οξύμετρο.                                                                        παιδίατρος

    Αδικαιολόγητη επιδείνωση

    Σύμφωνα με την παιδίατρο Αντιγόνη Τσαμπούλα, οι εξετάσεις του κοριτσιού έβγαιναν καθαρές και κάθε φορά που οι γιατροί έφευγαν, τα συμπτώματα εμφανίζονταν.

    «Επειδή ανέφερε η μητέρα ότι το παιδί είχε δυσκολία στην αναπνοή, είδα ότι είχε ήπιο βήχα, ωχρότητα δέρματος και κοιλιακό άλγος. Την εξέτασα, είχε καλά ζωτικά σημεία. Παρέμεινε ασυμπτωματική μέχρι τις 6 το απόγευμα περίπου που ξύπνησε με κοιλιακό άλγος κι ωχρότητα δέρματος. Ξανά εξέταση. Δεν είχε κάποιο πρόβλημα. Τα συμπτώματα είχαν αρχίσει να υποχωρούν, οπότε συνέχισε με τον ορό. Εγώ κλήθηκα ξανά στις 3 τη νύχτα γιατί μου ανέφερε η μητέρα κοιλιακό άλγος, βήχα, εμετό. Είχε κάνει έναν εμετό κίτρινου χρώματος. Μέσα στη νύχτα δεν παρουσίασε κάτι άλλο, υποχώρησε. Μέχρι το πρωί ήταν όλα καλά».

    Η παιδίατρος επισήμανε ότι δεν βρέθηκε τίποτα παθολογικό ούτε μετά την ανακοπή της Τζωρτζίνας.

    Η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά κλήθηκε να καταθέσει έπειτα από πιέσεις του Αλέξη Κούγια, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριζε ότι «η μαρτυρία της θα οδηγήσει σε κατάρρευση το κατηγορητήριο». Όπως είπε, είχε εξετάσει το κοριτσάκι δέκα μέρες νωρίτερα λόγω των θανάτων Μαλένας και Ίριδας.

    Πάτρα: Οι καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών που «καίνε» την Πισπιρίγκου

    Η παιδοκαρδιολόγος Αγγελική Καρατζά

    «Στις 29 Μαρτίου εξέτασα την Τζωρτζίνα καθώς η παιδίατρος της οικογένειας ήθελε να γίνει καρδιολογικός έλεγχος. Την εξέτασα εκτενώς, έγινε καρδιογράφημα και υπέρηχος καρδιάς και ήταν όλα φυσιολογικά» ανέφερε η παιδοκαρδιολόγος.

    Η ίδια είπε ότι την κάλεσε ο κ. Φίλιας από το Καραμανδάνειο στις 8 Απριλίου για να εξετάσει το παιδί και συνεννοήθηκαν να το φέρουν την επόμενη μέρα. «Στη συνέχεια θυμήθηκα ότι έχω εξετάσει το παιδί και το ακυρώσαμε. Αυτό το επιβεβαιώνει και η ειδικευόμενη που ήταν στο γραφείο μου. Και τα δύο καρδιογραφήματα του παιδιού είναι απολύτως φυσιολογικά για την ηλικία του. Καμία υποψία, καμία ένδειξη για το οτιδήποτε».

    Η μάρτυρας εξήγησε πως μια λοίμωξη ή ένα νευρολογικό πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει σε ανακοπή. «Εδώ δεν είχαμε κλινικά ευρήματα. Με βάση της δική μου ιατρική γνώση, εδώ δεν υπάρχει κανένα αίτιο για να κάνει το παιδί ανακοπή! Δεν υπήρχε πυρετός, δεν υπήρχε εστία λοίμωξης, δεν υπήρχε τίποτα!» τόνισε.

    Η γιατρός εξέτασε την Τζωρτζίνα ξανά στις 12 Απριλίου όταν το παιδί βρισκόταν στη ΜΕΘ στο Ρίο. Όπως είπε εντυπωσιάστηκε, καθώς η καρδιά της ήταν σε καλή κατάσταση παρά την ανακοπή. «Αν είχε καρδιολογικό πρόβλημα δεν θα είχε επανέλθει» τόνισε.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο κρίσιμος ρόλος της νάυλον σακούλας στην έρευνα για τη γιάφκα των Αμπελοκήπων

    Ο χρόνος παραγωγής μίας …νάυλον σακούλας σκουπιδιών –φέρεται να...

    Ντίζελ, μαζούτ και άλλα προϊόντα μεταφέρονται από πλοίο σε πλοίο στο Αιγαίο, κοντά στη Λέσβο και τη Χίο

    Ανησυχία για ενδεχόμενη περιβαλλοντική ρύπανση προκαλούν οι μεταγγίσεις πετρελαίου...

    Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου η κεντρική προεκλογική εκδήλωση του...
    Best Shop