Πάνω από 90 σκυλιά φιλοξενεί το Δημοτικό Καταφύγιο του Δρεπάνου, στην Πάτρα, κατά μέσο όρο, με τον αριθμό αυτόν άλλοτε να μειώνεται λίγο και άλλες να μεγαλώνει.
Όμως η γενική εικόνα για το Δημοτικό Καταφύγιο στο Δρέπανο δεν αλλάζει αφού η δομή βρίσκεται στα όρια της, καθώς ο αριθμός των σκυλιών που μπορεί να φιλοξενεί για να έχουν τα ζώα τις ανάλογες συνθήκες διαβίωσης, δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από τα 100.
Ωστόσο, οι συνεχείς εγκαταλείψεις ζώων, ένα φαινόμενο που δεν έχει μειωθεί και παρατηρείται έντονα σε περιοχές όπως το Ρίο, η Θέα και γενικότερα σε περιοχές έξω από το κέντρο της Πάτρας, αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό τους.
Σύμφωνα με τη σύμβουλο του δημάρχου για το θέμα των αδέσποτων ζώων, Αλεξάνδρα Δημοπούλου, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την Πάτρα. «Όλες οι δομές αυτές, σε όλη την επικράτεια, βρίσκονται στα όρια τους και θα συνεχίσουν να βρίσκονται όσο οι εγκαταλείψεις ζώων είναι περισσότερες από τις υιοθεσίες».
Οι περισσότερες από τις εγκαταλείψεις έχουν να κάνουν κυρίως με νεογέννητα κουτάβια που οι ιδιοκτήτες της σκύλας που γεννάνε δεν έχουν τι να τα κάνουν και στην κυριολεξία τα… πετάνε όπου να’ ναι. Από χωράφια και οικόπεδα έως και σε κάδους.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Δρέπανο υπάρχουν αυτές τις μέρες πάνω από 12 κουτάβια, ενώ στα σπίτια των φιλόζωων ο αριθμός τους είναι τουλάχιστον τριπλάσιος. Σε ότι αφορά τις υιοθεσίες ο Δήμος έχει προχωρήσει την διαδικασία, συστήνοντας εδώ και πάνω από έναν χρόνο ξεχωριστή υπηρεσία.
Σε αυτό όμως που εστιάζουν οι φιλόζωοι που συνεργάζονται με τον δήμο είναι στην προσεκτική υιοθεσία, δηλαδή στο να επιλέγονται οικογένειες που να θέλουν πραγματικά και να είναι αποφασισμένες να υιοθετήσουν ένα σκυλάκι και όχι στη συνέχεια να το εγκαταλείψουν για κάποιο λόγο.