Του Αχιλλέα Ροδίτη
Σάλος από την αποκάλυψη της «Πολιτείας» την περασμένη εβδομάδα, για τις σωρηδόν παραιτήσεις γιατρών, από το Ακτινολογικό του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, με φόντο τις αφόρητες συνθήκες εργασίας, αλλά και το δέλεαρ του ιδιωτικού τομέα Υγείας, στον οποίο προτιμούν να καταφύγουν γιατροί, προκειμένου να απαλλαγούν από την πρωτόγνωρη πίεση άσκησης καθηκόντων…
Το δημοσίευμα προκάλεσε κόντρα μεταξύ του διοικητή του ιδρύματος, Ηλία Θεοδώροπουλου και του Σωματείου Εργαζομένων «Ιπποκράτης» και του προέδρου του Κώστα Πετρόπουλου.
Στο ρεπορτάζ της η «Πολιτεία» έκανε λόγο για συνολικά 7 παραιτήσεις γιατρών σε χρονικό διάστημα 3 ημερών, την προηγούμενη εβδομάδα, φιλοξενώντας μάλιστα δηλώσεις του αντιπροέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας (Ε.Ι.Ν.Α.) Στέλιου Τσοχατζή, καθώς και του πρώην υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ, Δημήτρη Κωστακιώτη.
Οι οποίοι αμφότεροι, αφ’ ενός επιβεβαίωναν τις κακές συνθήκες εργασίας εντός νοσοκομείων, αφ’ ετέρου αναφέρθηκαν στην τάση αναζήτησης διαφυγής προς τον ιδιωτικό τομέα Υγείας που επικρατεί, ειδικά στην ειδικότητα των ακτινολόγων.
Μάλιστα και οι δύο μίλησαν για την απραξία προετοιμασίας του συστήματος Υγείας, εν όψει φθινοπώρου και νέου κύματος της πανδημίας, που κατά εκτιμήσεις ειδικών αναμένεται πιο σφοδρό.
Επίσης, ο κ. Κωστακιώτης μίλησε για γενικότερη «κακή διαχείριση από την κορυφή μέχρι κάτω», αναφερόμενος στις ευθύνες του υπουργείου Υγείας, της 6ης ΥΠΕ και των διοικήσεων νοσοκομείων και ανέφερε δύο ακόμα χαρακτηριστικές περιπτώσεις, των νοσοκομείων -μονάδων Covid του Πύργου και του Αγρινίου.
ΟΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ
Όμως ο διοικητής του νοσοκομείου έσπευσε να δώσει διευκρινήσεις, μιλώντας στον συνάδελφο Κωνσταντίνο Φλαμή και στο flamis.gr. Ο κ. Θεοδωρόπουλος ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων, ότι: «Πράγματι έχουν παραιτηθεί τέσσερις μόνιμοι γιατροί.
Οι δύο με πρόωρη συνταξιοδότηση, διότι δεν μπορούν να εφημερεύουν και να καλύπτουν τις ανάγκες του τμήματος, άλλος γιατί πάει στην Κύπρο, όπου ο μισθός είναι πολύ υψηλότερος και άλλος για τον ιδιωτικό τομέα».
Επισημαίνοντας, προσθέτως, ότι «η ζήτηση ακτινολόγων είναι πολύ μεγάλη και υπάρχει έλλειψη σε αυτή την ειδικότητα. Προφανώς κάποιοι εκμεταλλεύονται αυτό και αναζητούν το εργασιακό τους μέλλον εκτός του δημοσίου συστήματος υγείας».
ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ»
Αλλά στους ισχυρισμούς του κ. Θεοδωρόπουλου έσπευσε να απαντήσει άμεσα την επόμενη μέρα, με επίσημη ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος στο σωματείο «Ιπποκράτης» Κώστας Πετρόπουλος, ο οποίος επιβεβαιώνει απολύτως τα στοιχεία του ρεπορτάζ της «Πολιτείας» ως προς τον αριθμό παραιτήσεων (7 και όχι 4) αλλά και ως προς τα αίτια, που δεν αφορούν τόσο τις συνταξιοδοτήσεις, ούτε την αυξημένη ζήτηση σε ακτινολόγους από τον ιδιωτικό τομέα, όσο τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας εντός Νοσοκομείου!
Στην επίμαχη ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
«Οι πρωτόγνωρες για τον χώρο μας παραιτήσεις των 7 Ιατρών του ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΥ μέσα σε ελάχιστες ημέρες, δεν είναι παραιτήσεις συνταξιοδότησης ούτε προς αναζήτηση καλύτερης τύχης, είναι παραιτήσεις λόγω των καταστάσεων που δημιουργήθηκαν στον χώρο του ακτινολογικού το τελευταίο διάστημα.
Συγκεκριμένες συμπεριφορές και πρακτικές, αλλά και οι συνθήκες εργασίας, ήταν εκείνα τα δεδομένα που με πίκρα οδήγησαν έμπειρα και αξιόλογα στελέχη του χώρου μας, άλλα σε πρόωρη συνταξιοδότηση και άλλα προς αναζήτηση νέας εργασίας.
Μιλάμε για ένα σοβαρότατο πλήγμα, που σαφώς αποδυναμώνει και υποβαθμίζει το νοσοκομείο και τις σχετικές δημόσιες παροχές υγείας, που δεν ξέρουμε αν ήταν ενορχηστρωμένο, σίγουρα όμως και σαφώς θα μπορούσε να αποφευχθεί».