Πάτρα: Πρώτη “τζούρα” από ψευδαισθήσεις και ναρκωτικά στα 16 – Η έρευνα του ΚΕΘΕΑ “Οξυγόνο”

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Στα 20 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ, από τον 2002 έως το 2022 (12/2002 – 5/2022), λαμβάνουν υπηρεσίες συνολικά 3.899 άτομα.

    Εκ των οποίων 1.756 άτομα με προβλήματα παράνομων και νόμιμων εξαρτήσεων (1.069 άτομα στο Συμβουλευτικό Κέντρο & 651 άτομα κρατούμενοι στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Αγίου Στεφάνου Αχαΐας) και 2.143 άτομα μέλη της οικογένειας εξαρτημένων ατόμων.

    Η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε άτομα και μέλη των οικογενειών τους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με νόμιμες μορφές εξάρτησης ξεκίνησε το 2022. Χρειάζεται να σημειωθεί πως τα άτομα έχουν υπολογιστεί μια φορά, ενώ μπορεί να έχουν ενταχθεί σε θεραπευτική πορεία στο ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ περισσότερες φορές.

    Επιπλέον από την έναρξη της λειτουργίας του θεραπευτικού προγράμματος παρέχουμε υπηρεσίες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σε ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό προσωπικού στον τομέα της υγείας, δικαστικών, υπαλλήλων στο σωφρονιστικό σύστημα, εκπαιδευτικών, φοιτητών, σπουδαστών, μαθητών και μελών συλλόγων γονέων και κηδεμόνων κ.α. καθώς και υπηρεσίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην κοινότητα της Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων νήσων.

    Αποδέκτες Υπηρεσιών – 2021

    Το 2021 προσεγγίζουν το ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ στην Πάτρα και λαμβάνουν υπηρεσίες 167 άτομα. Εκ των οποίων 119 άτομα χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών (50 άτομα στο Συμβουλευτικό Κέντρο & 69 άτομα κρατούμενοι στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Αγίου Στεφάνου Αχαΐας) και 48 άτομα μέλη οικογενειών και σημαντικοί άλλοι ατόμων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης.

    Το προφίλ του εξυπηρετούμενου χρήστη εξαρτησιογόνων ουσιών & οι ανάγκες του

    (Δείγμα Έρευνας: 854 άτομα)

    Στο ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ σε έρευνα που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 2002-2021 στο Συμβουλευτικό Κέντρο φαίνεται πως εξυπηρετούνται κυρίως άνδρες – 9 στα 10 άτομα – με μέση ηλικία τα 27,2 έτη. Οι 4 στους 10 έχουν απευθυνθεί στο παρελθόν σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα. Οι περισσότεροι – 7 στα 10 άτομα – μένουν με τη γονική τους οικογένεια και είναι άγαμοι – 9 στα 10 άτομα.

    Άνεργοι είναι οι 5 στους 10. Οι 2 στους 10 δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και διέκοψαν το σχολείο στα 16 τους χρόνια. Η πρώτη επαφή με τις παράνομες ουσίες γίνεται στα 16,2 έτη με ουσία έναρξης της χρήσης την κάνναβη για τους 9 στους 10.

    Τρία χρόνια αργότερα, στα 19,3 τους χρόνια ξεκινούν τη χρήση της κύριας ουσίας κατάχρησης, που για τους περισσότερους – 7 στους 10 – είναι η ηρωίνη. Ενώ για τους 2 στους 10 κύρια ουσία κατάχρησης είναι η κάνναβη. Οι 5 στους 10 αναφέρουν καθημερινή χρήση κύριας ουσίας κατάχρησης τον τελευταίο μήνα. Οι 7 στους 10 κάνουν παράλληλη χρήση μιας δευτερεύουσας ουσίας. Οι 5 στους 10 έχουν κάνει ενέσιμη χρήση στο παρελθόν, ενώ από αυτούς οι μισοί έχουν κάνει κοινή χρήση σύριγγας. Στο θεραπευτικό πρόγραμμα απευθύνονται 11 χρόνια μετά την πρώτη επαφή με παράνομη χρήση και μετά από σχεδόν 8 χρόνια χρήσης της κύριας ουσίας κατάχρησης.

    Οι 4 στους 10 αναφέρουν πως στο οικογενειακό τους περιβάλλον υπάρχει ιστορικό χρήσης και κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών. Οι 3 στους 10 εξαρτημένους έχουν κάποιο πρόβλημα σωματικής υγείας. Στο ίδιο ποσοστό – οι 3 στους 10 – αναφέρουν ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας.

    Οι 3 στους 10 δεν έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις για μολυσματικές ασθένειες. Ενώ από όσους έχουν κάνει εξέταση και γνωρίζουν τα αποτελέσματα, οι 2 στους 10 έχουν Ηπατίτιδα C. Οι 6 στους 10 έχουν συλληφθεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους• ενώ από όσους έχουν συλληφθεί οι 5 στους 10 έχουν τουλάχιστον μια καταδίκη και οι 3 στους 10 έχουν φυλακιστεί ή προφυλακιστεί. Οι 4 στους 10 αναφέρουν πως εκκρεμεί δικαστική υπόθεση.

    Άνδρας 85,8%

    Μέση ηλικία 27,2 ετών

    Προηγούμενη θεραπευτική εμπειρία 44,6%

    Μένει με τη γονική του οικογένεια 69,9%

    Μένει μόνος 9,8%

    Συγκατοίκηση με χρήστες 12,3%

    Άγαμος 88%

    Έλληνας υπήκοος 95,6%

    Άνεργος/ η 52,1%

    Σταθερή απασχόληση 24,8%

    Δεν έχει ολοκληρώσει τη βασική εκπαίδευση 20,7%

    Μέση ηλικία διακοπής σχολείου 16 έτη

    Μέση ηλικία έναρξης της χρήσης ουσιών 16,2 έτη

    Η κάνναβη ως ουσία έναρξης 89,5%

    Συστηματική χρήση ηρωίνης 71,2%

    Συστηματική χρήση κάνναβης 20,1,%

    Μέση ηλικία έναρξης της κύριας ουσίας κατάχρησης 19,3 έτη

    Διάρκεια χρήσης κύριας ουσίας κατάχρησης 5,8 έτη

    Καθημερινή χρήση κύριας ουσίας κατάχρησης τον τελευταίο μήνα 48,7%

    Παράλληλη χρήση τουλάχιστον μιας επιπλέον ουσίας 67,3%

    Ενέσιμη χρήση σε κάποια περίοδο 52,6%

    Κοινή χρήση σύριγγας 48,6%

    Συστηματική ενέσιμη χρήση 29,6%

    Κάπνισμα, εισπνοή από το στόμα και χρήση από τη μύτη 67,5%

    Σοβαρό πρόβλημα υγείας 29,7%

    Ηπατίτιδα C 17,8%

    Τουλάχιστο μια σύλληψη 59,6%

    Τουλάχιστο μια καταδίκη 48,6%

    Φυλάκιση/ προφυλάκιση 32%

    Εκκρεμότητα δίκης 39,1%

    Έχοντας κερδίσει τη μάχη με την πανδημία, τα προγράμματα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ απευθύνουν και φέτος μήνυμα ζωής στις τοπικές κοινωνίες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου.

    Σε μια περίοδο όπου οι έννοιες της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της απομόνωσης κυριαρχούν ως αναγκαία μέσα ενάντια στην πανδημία, η καμπάνια του ΚΕΘΕΑ για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα με σύνθημα «ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ» έρχεται να θυμίσει ότι η αντιμετώπιση της εξάρτησης γίνεται με συλλογικό τρόπο.

    Η πρόληψη και η θεραπεία των εξαρτήσεων στηρίζονται στην επαφή, την επικοινωνία, τη σύνδεση πρόσωπο με πρόσωπο, τη σχέση, το μοίρασμα, την αποδοχή.

    Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Ναρκωτικών το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ θα υλοποιήσει ενημερωτικό περίπτερο στις 24 Ιουνίου στη Ρήγα Φεραίου και Γεροκωστοπούλου από τις 7:00-9:00 το απόγευμα. Επίσης, θα συμμετέχει στην ενημερωτική ημερίδα της εφημερίδας Γνώμη με τίτλο «Το τοπίο των εξαρτήσεων στη μετά Covid εποχή» που θα υλοποιηθεί διαδικτυακά την ίδια μέρα και ώρα.

    Το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ ανήκει  στο ΚΕΘΕΑ (www.kethea.gr),  μη κερδοσκοπικό οργανισμό  θεραπευτικών κοινοτήτων που αποτελεί το μεγαλύτερο δίκτυο απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης της χώρας μας και εντάσσεται στο δίκτυο θεραπευτικών υπηρεσιών Πελοποννήσου ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ-ΟΞΥΓΟΝΟ.

    Απευθύνεται σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών, εργαζόμενους, φοιτητές, περιστασιακούς χρήστες, κρατούμενους και στις οικογένειές τους. Επίσης, υποστηρίζει άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα με νόμιμες εξαρτήσεις όπως αλκοόλ, τζόγο και διαδίκτυο. Οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δε χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής. Η θεραπευτική πρόταση του ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ εστιάζει στην ψυχική απεξάρτηση, στην εκπαίδευση και κατάρτιση, στην εργασιακή ένταξη και εξέλιξη, στην δημιουργική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου και στην υποστήριξη της οικογένειας.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του

    ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ: 2610 343400, Δευτέρα – Παρασκευή. 08:00 π.μ. – 16:00 μ.μ.

    ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ, ΦΩΚΑΙΑΣ 26, ΠΑΤΡΑ, τηλ:2610343400,

    [email protected] facebook: ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ.

    GYMALL

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΗΠΑ: Ορίστηκε η επιτροπή των ενόρκων για τη δίκη του Τραμπ – Ξεκινάει τη Δευτέρα η ακροαματική διαδικασία

    Ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν κίνησε γρήγορα την εξέταση περίπου...

    Νίκος Ρίζος: Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή – Η ανάρτηση της Finos Film

    Σαν σήμερα πριν 25 χρόνια έφυγε από τη ζωή...

    Δικαστικός χάρτης: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο

    Το βράδυ της Παρασκευής (19.4.2024) κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου...

    Πατάτα: Τάισε γουρούνια, ενοχοποιήθηκε για τη λέπρα και έγινε το δημοφιλέστερο έδεσμα των λαών

    Στα «ψαγμένα» μανάβικα, καμία φορά και σε ... εκλεπτυσμένους...