ΠΑΤΡΑ: “Εφυγε” η θάλασσα από τα Βραχνέϊκα! Τι λέει ο Τσελέντης για το φαινόμενο – ΒΙΝΤΕΟ

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Αυτή την εικόνα αντίκρισαν χθες οι κάτοικοι των Βραχνεϊκων. Η θάλασσα είχε “τραβηχτεί” προς τα μέσα ακόμη και κατά 10 σχεδόν  μέτρα σε μερικά σημεία. Οσοι δεν γνώριζαν, και με βάση τις τελευταίες σεισμικές δονήσεις ήταν λογικό να θορυβηθούν. Απευθυνθήκαμε στον καθηγητή σεισμολογίας Ακη Τσελέντη. “Είναι άμπωτη. Συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας αυτή την περίοδο. Να μην ανησυχούν οι κάτοικοι” μας διαβεβαίωσε. Παρόμοια φαινόμενα καταγράφηκαν χθες στην Χαλκιδική, την Αμμουδάρα στο Ηράκλειο Κρήτης και την Αλεξανδρούπολη.

     

     

    Από το wikipedia:

    GYMALL

    Παλίρροια (αγγλ. tide), και στην κοινή (φραγκολεβαντίνικη) ναυτική γλώσσα μαρέα, ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού μίας μεγάλης λίμνης και κυρίως των θαλασσών. Η άνοδος της στάθμης ονομάζεται πλημμυρίδα (flood tide), ενώ η κάθοδος ονομάζεται άμπωτη (ebb ή low tide). Από κοινού, πλημμυρίδα και άμπωτη αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας. Το φαινόμενο αυτό που επαναλαμβάνεται δύο φορές το 24ώρο (ακριβέστερα 24 ώρες 50′ και 30″) οφείλεται στη βαρυτική έλξη της Σελήνης αλλά και του Ήλιου πάνω στη Γη, καθώς και στην περιστροφή των ουρανίων σωμάτων αυτών.

    24 ώρες και 50,5 λεπτά μεσολαβούν και μεταξύ δύο “διαβάσεων” της Σελήνης πάνω από ένα τόπο, δηλαδή δύο “άνω μεσουρανήσεων” όπως λέγονται. Έτσι η μία πλημμυρίδα συμβαίνει στην άνω μεσουράνηση της Σελήνης σ΄ έναν τόπο και η άλλη στην κάτω μεσουράνηση κάτω από τον ίδιο τόπο συμπληρώνοντας 12 ώρες και 25 λεπτά από την πρώτη. Εξ άλλου και οι δύο άμπωτεις συμβαίνουν όταν η Σελήνη βρίσκεται στην ανατολή και έπειτα (μετά από 12ώρες και 25λεπτά) στη δύση. Εξ αυτού προκύπτει και η σχέση της Σελήνης και του φαινομένου.

    Επειδή επιπλέον το ύψος της στάθμης εξαρτάται όχι μόνο από την απόσταση Γης – Σελήνης αλλά και Γης – Ηλίου προκύπτει ότι και ο Ήλιος έχει σχέση με την παλίρροια. Επίσης διαπιστώνεται ότι το ύψος των υδάτων εξαρτάται από τις φάσεις της Σελήνης, δηλαδή από τη θέση της ως προς τον Ήλιο. Και αυτό διότι κατά τις συζυγίες, δηλαδή κατά τη σύνοδο (νέα σελήνη) και κατά την αντίθεση (πανσέληνος) παρατηρείται η υψηλότερη στάθμη, ενώ κατά τους τετραγωνισμούς (Π.Τ. και Τ.Τ.) σημειώνεται η χαμηλότερη.

     

     

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σφοδρή επίθεση του ΣΚΕΑΝΑ: “Πλιάτσικο στην εστίαση” – Καταλογίζει ευθύνες για την παράνομη διάθεση φαγητού και ποτού

    Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής...

    Πέθανε ο Ηρακλής Σίψας πρώην εκδότης της τοπικής εφημερίδας «Πατρινές Ώρες»

    Με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την...

    Εργασιακό bullying σε βάρος 60χρονης για να μην λάβει αποζημίωση

    Μία 60χρονη στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει ότι έπεσε θύμα εργασιακού bullying και αναγκάστηκε...

    Το Concorde ταξιδεύει ξανά – Αλλά αλλιώς

    Το Concorde, το ταχύτερο εμπορικό αεροσκάφος στον κόσμο, έκανε...