Ηταν κάτι που αρκετοί δυστυχώς «ένιωθαν» από τα πρώτα 24ωρα. Η Χριστίνα «πάλευε» αλλά γνωρίζαμε ότι πάλευε άνισα! Δεν ήταν τυχαία μία ανάρτηση της μητέρας της Μαρίας Ασπιώτη – Γαρουφαλή, λίγες ημέρες μετά το τροχαίο στο Ρίο, όταν σκοτώθηκε στην Ναύπακτο ένα 19χρονο κορίτσι, επίσης σε τροχαίο! Είχε γράψει «να κάνετε παρέα με την Χριστίνα μου»! Ηξεραν οι γονείς ότι η μάχη ήταν άνιση αφού η 14χρονη μαθήτρια του 15ου Γυμνασίου είχε χτυπήσει πολύ σοβαρά στο κεφάλι. Ετσι στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου κατέληξε αφού πρώτα οι γονείς της, ο Γιώργος και η Μαρία είχαν το κουράγιο και την μεγαλοψυχία να δωρίσουν τα όργανά της.
Συγγενείς, και φίλοι της οικογένειας Γαρουφαλή, θα πουν το τελευταίο αντίο στις 6 σήμερα το απόγευμα της! Η κηδεία της 14χρονης θα τελεστεί τον Ιερό Ναό Αγγέλων στο Α΄ Δημοτικό Κοιμητήριο Πατρών. Μάλιστα η οικογένεια της 14χρονης συγκλονίζει για μία ακόμη φορά με την στάση της και παρακαλεί όλους όσοι θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη της και να παραστούν στην εξόδιο ακολουθία να είναι ντυμένοι στα λευκά για να αποχαιρετίσουν τον «άγγελό» τους. Η 14χρονη Χριστίνα έδινε μάχη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, για να κρατηθεί στη ζωή από τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου, οπότε και έπεσε θύμα τροχαίου, στην περιοχή του Ρίου, όταν το μηχανάκι που οδηγούσε 16χρονος φίλος της, ο οποίος τραυματίστηκε, συγκρούστηκε με ΙΧ. Επειδή πολλά έχουν ακουστεί για το τροχαίο ενώ εγράφη μέχρι και ότι έγινε πολύ κοντά στο σημείο που είχε χάσει την ζωή του ο 15χρονος Πάνος Τζαβάρας, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το μοιραίο τροχαίο και η σύγκρουση με ΙΧ που οδηγούσε ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης της περιοχής, έγινε στον πρώτο κόμβο προς Πάτρα, στο σημείο που φεύγεις από την παραλιακή ζώνη, στρίβεις δεξιά με κατεύθυνση το χωριό και υπάρχουν δύο κόμβοι, ένας για να ανέβεις στην γέφυρα και ένας για να κατευθυνθείς προς Αθήνα και Πάτρα.
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΗΛΙΑΔΗΣ
Ολες αυτές τις τρεις εβδομάδες η ομάδα του ιατρού Ανδρέα Ηλιάδη έδινε μάχη. Ο ίδιο δήλωσε: “Η Χριστινούλα κατάφερε να ζήσουν άλλοι συνάνθρωποί μας! Το αδικοχαμένο 14χρονο κορίτσι παρέμεινε στην εντατική επί τρεις εβδομάδες μετά από τροχαίο που είχε, όταν το μηχανάκι που οδηγούσε ο 16χρονος φίλος της συγκρούστηκε με ΙΧ στην Πάτρα, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Εκλεισε ο πρώτος κύκλος. Κάναμε το χειρουργείο μέχρι τις 07:30 σήμερα το πρωί και την Δευτέρα θα γίνει η ταφή της Χριστινούλας”. Ο διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του νοσοκομείου του Ρίου, έκανε λόγο για το μεγαλείο ψυχής των χαροκαμένων γονιών της.
“Το πιο σημαντικό είναι η προσφορά που έκαναν οι γονείς στους συνανθρώπους μας. Η Χριστίνα ήταν τρεις βδομάδες στη μονάδα. Προς το τέλος υπήρχαν οι ενδείξεις του εγκεφαλικού θανάτου.
Έγιναν τα τεστ, όπως προτάσσει ο νόμος, και η ιατρική και μετά έγινε η συζήτηση με τους γονείς, τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι γονείς πήραν αυτή την απόφαση, ότι θέλουν να ζήσουν άλλοι συνάνθρωποί μας μέσα από τον θάνατο της κόρης τους! Η μητέρα της Χριστινούλας όταν έμπαινε στην εντατική για να δει την κόρη της, είχε αγωνία τι κάνουν όλα τα άλλα τα παιδιά στην μονάδα. Είναι αξιόλογοι άνθρωποι. Μέσα από τον πόνο της οικογένειας μας έδωσε μαθήματα ζωής αλτρουισμού. Δυστυχώς δεν έχουμε μαγικό ραβδάκι εδώ στην εντατική, ο αγώνας ήταν άνισος”.
Όσον αφορά στα όργανα της 14χρονης κοπέλας που θα χαρίσουν τη ζωή σε άλλους ανθρώπους ο κ. Ηλιάδης αναφέρει ότι θα δωρηθούν το ήπαρ, οι πνεύμονες, οι δυο νεφροί και οι κερατοειδείς του άτυχου κοριτσιού.
Όπως τόνισε ο κ. Ηλιάδης, επειδή είναι μικρό παιδί και επειδή σε αυτές τις ηλικίες δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις σε κάποια όργανα στα παιδιά, άνοιξε επικοινωνία με το Eurotransplant και με την Ιταλία που υπάρχει διακρατική συμφωνία.
Έγιναν συζητήσεις με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Ήρθαν ομάδες από την Αυστρία, την Ιταλία και φυσικά την Ελλάδα έγινε ολονύχτιο χειρουργείο. Τις πρώτες πρωινές ώρες η πνευμονία αποφασίστηκε από τους αυστριακούς ότι δεν θα παρθούν.
Η Χριστίνα κατάφερε να δώσει το ήπαρ στους Ιταλούς, οι νεφροί και οι κερατοειδείς του κοριτσιού θα παραμένουν στην Ελλάδα και οι κερατοειδείς. Προσπαθήσαμε μέσω του ΕΟΜ, αν υπήρχε δυνατότητα στην Ευρώπη για καρδιά δεν υπήρχε όμως ζήτηση και έτσι η Χριστίνα πήρε την καρδούλα μαζί της. Εμείς θα συνεχίσουμε να σώζουμε και να προσφέρουμε ζωή”.