ΠΑΤΡΑ: Σήμερα η δίκη του περιβόητου “παππού” και της 55χρονης συζύγου του

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών εισάγεται σήμερα, μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας της χώρας, με συνολικά 42 κατηγορούμενους και διεθνείς διασυνδέσεις σε πέντε χώρες της Ευρώπης, που εξάρθρωσε τον Οκτώβριο του 2016 η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών επί διοικητή Απόστολου Μαρτζάκλη.

    Ως «εγκέφαλοι» της φερόμενης από το κατηγορητήριο εγκληματικής οργάνωσης, είναι ένας 73χρονος Ελληνογερμανός, αποκαλούμενος ως «παππούς» ή «πρέσβης», μαζί με την 55χρονη Γερμανίδα σύζυγό του. Επίσημα εμφανίζονται ως φιλότεχνοι, αλλά, μαζί με τον γιο τους που βρίσκεται στη Γερμανία, κατηγορούνται ότι κινούσαν τα νήματα ενός διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας, για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

    Δικάζονται για σύσταση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για παράβαση του νόμου περί προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ως καταχραστές του δημοσίου, υπεξαίρεση μνημείων κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, αποδοχή και διάθεση μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια.

    Μαζί τους στο εδώλιο, πρόκειται να κάτσουν ως συγκατηγορούμενοι, 39 Ελληνες από πολλές περιοχές της χώρας μεταξύ άλλων και από την Αχαϊα, καθώς και  αλλοδαποί, που φέρονται να είχαν ρόλους λαθρανασκαφέων, μεσαζόντων και εμπόρων αρχαιοτήτων.

    Φέρονται να εμπλέκονται σε τουλάχιστον 93 περιπτώσεις λαθρανασκαφής, μεταφοράς και εμπορίας στο εξωτερικό περίπου 1.000 αρχαιοτήτων, που περιλάμβαναν μεγάλο αριθμό νομισμάτων, κοσμήματα ανεκτίμητης αξίας, αγάλματα κ.ά.

    Στην υπόθεση αρχικά είχαν εμπλακεί και τέσσερις διεθνείς οίκοι δημοπρασιών από την Ελβετία, την Αυστρία, την Γερμανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο κανένας εκπρόσωπός τους δεν θα βρεθεί στο εδώλιο, γιατί το Συμβούλιο Εφετών Πατρών έκρινε ότι «δεν υπήρξαν αποχρώσες- επαρκείς ενδείξεις» για να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους.

    Η υπόθεση βγήκε στο φως της δημοσιότητας, στις 4 Οκτωβρίου του 2016, μετά την ανεύρεση δύο μαρμάρινων μεσαιωνικών αγαλμάτων, μέσα σε ένα πηγάδι βάθους 8 μέτρων γεμάτο με νερό, σε αμπελώνα στην περιοχή της Νεμέας.

    Ωστόσο, το κουβάρι της υπόθεσης, είχε ξεκινήσει να ξετυλίγεται από την Αχαΐα στις 16 Οκτωβρίου του 2015, μετά από πληροφορίες που έφτασαν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, για άτομο από χωριό της Αχαΐας, το οποίο εμπλεκόταν σε παράνομες ανασκαφές.

    Στις 29 Μαΐου του 2016 σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο των Καλαβρύτων και στη συνέχεια στο χωριό Καμενιάνους Αροανίας, συνελήφθησαν επ΄αυτοφώρω, τέσσερα άτομα από την Αχαΐα, να διενεργούν παράνομη ανασκαφή με ανιχνευτές μετάλλων, κατά την οποία βρήκαν και αφαίρεσαν αρχαία νομίσματα.

    Πάντως, στην σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου δεν είναι βέβαιο αν θα ξεκινήσει η δίκη, καθώς είναι τελευταία στο πινάκιο, ενώ υπάρχουν ακόμα περιοριστικοί όροι λόγω της πανδημίας.

    Πελοπόννησος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΥΡΓΟΣ: Τέσσερα άτομα επιτέθηκαν και έστειλαν στο νοσοκομείο 21χρονο

    Ένα αδιανόητο περιστατικό σημειώθηκε χθες το βράδυ σε κεντρικό σημείο...

    Πότε κλείνουν τα σχολεία για Πάσχα και πότε ανοίγουν ξανά

    Σε λίγες ημέρες τελειώνει ο Μάρτιος και μπαίνουμε στην...

    Τελικός Κυπέλλου: Ο Μπέος θέλει 15.000 φιλάθλους στο Πανθεσσαλικό

    Ο Αχιλλέας Μπέος αποχώρησε νωρίς από τη σύσκεψη της ΕΠΟ, με...

    Ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση δυσπιστίας

    Ομιλία της Σίας Αναγνωστοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά...