flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

ΠΑΤΡΑ: Σήμερα η ετυμηγορία για τη δολοφονία Χέντερσον

Στο τέλος του φτάνει ένας ακόμα δικαστικός μαραθώνιος, για την υπόθεση ανθρωποκτονίας του Αμερικανού τουρίστα Μπακάρι Χέντερσον, που είχε συμβεί το καλοκαίρι του 2017 στον Λαγανά της Ζακύνθου.

Σήμερα Παρασκευή 17/6/2022 το μεσημέρι, αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών, καθώς προχες ολοκληρώθηκαν οι πολύωρες αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

Η υπόθεση εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό, μετά την έφεση που άσκησε ο εισαγγελέας, θεωρώντας ότι η ποινή που επιβλήθηκε σε προηγούμενο βαθμό, δεν ήταν αντίστοιχη του αδικήματος που συγκλόνισε την κοινωνία της Ζακύνθου αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έχει προτείνει την ενοχή και των έξι κατηγορουμένων, για ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού με ενδεχόμενο δόλο.

Παρούσα στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν σύσσωμη η οικογένεια, φίλοι και συγγενείς του θύματος, όπως θα είναι και την ερχόμενη Παρασκευή. Ο πατέρας του Μπακάρι Χέντερσον, Φιλ, με μια λιτή δήλωσή του, είπε ότι αυτό που περιμένει η οικογένεια είναι η απονομή δικαιοσύνης. «Ηταν μια μακρά αναμονή», είπε ο πατέρας και πρόσθεσε ότι, αυτό που ζει η οικογένεια είναι μια επίπονη διαδικασία που επαναλαμβάνεται συνεχώς.

 

Η μητέρα του θύματος, Τζιλ Χέντερσον, εξέφρασε την ελπίδα ότι το δικαστήριο θα αποδώσει τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία και οι κατηγορούμενοι να οδηγηθούν στην φυλακή.

Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΑ

Στο δικαστήριο διακριτική ήταν η παρουσία της Αμερικανικής Πρεσβείας, διά της υποπροξένου και ενός γραμματέα, καθώς είναι δηλωμένο το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για την έκβαση της υπόθεσης.

Το γεγονός ωστόσο, δεν πέρασε απαρατήρητο από τον συνήγορο τριών Σέρβων κατηγορουμένων, Αλέξη Κούγια, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι «Είμαστε σύμμαχοι, αγαπούμε την Αμερική, αλλά δεν είμαστε προτεκτοράτο της. Αυτή ήταν μια ακραία παρέμβαση στη δικαιοσύνη. Το έχω τονίσει πολλές φορές, ότι στεναχωρήθηκα πολύ, όταν ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε στην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ κυρία Καμάλα Χάρις ότι θα παρακολουθεί την υπόθεση. Εύχομαι να μην συμβεί το αδιανόητο και αλλάξει ο νομικός χαρακτηρισμός της πράξεως, γιατί θα είναι νομικό σκάνδαλο», είπε.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΩΣΗ
Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Χρήστος Κακλαμάνης συντάχθηκε με την πρόταση του Εισαγγελέα Νίκου Νικολάου και τόνισε πως η οικογένεια του θύματος περιμένει δικαίωση.

Σε δήλωσή του τόνισε: «Πρόκειται για ένα ειδεχθές πρωτοφανές έγκλημα, το οποίο συγκλόνισε όχι μόνο την ελληνική αλλά και τη διεθνή κοινή γνώμη. Η οικογένεια Χέντερσον έχει βαθύτατη εμπιστοσύνη- τίποτα άλλο δεν την ενδιαφέρει- στους Έλληνες δικαστές και ενόρκους και είναι βέβαιοι ότι έστω και τώρα, με πέντε χρόνια καθυστέρηση, θα αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο του παιδιού τους. Αυτό ευελπιστούν και αυτό περιμένουν».

Ο ΕΝΑΣ ΤΑ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των έξι κατηγορουμένων αντέκρουσαν την πρόταση του εισαγγελέα και στην ουσία ρίχνουν ο ένας στον άλλο την ευθύνη για το θανατηφόρο ή τα θανατηφόρα χτυπήματα.

Ο Αθανάσιος Τάρτης, συνήγορος υπεράσπισης του Αγγλου σερβοβοσνιακής καταγωγής κατηγορούμενου, ο οποίος είναι ο μόνος που παραμένει έγκλειστος στις φυλακές και παρίσταται στην δίκη, δήλωσε: «Εκφράζουμε την πλήρη εμπιστοσύνη μας στην ελληνική δικαιοσύνη και στους θεσμούς της, παρά την απέλπιδα προσπάθεια της Αμερικάνικης Πρεσβείας, δυστυχώς με την ανοχή του κ. Πρωθυπουργού, να παρέμβει στην δίκη. Είμαστε βέβαιοι ότι η απόφαση που θα εκδοθεί θα είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και θεωρούμε πως θα είναι στο πλαίσιο της πρωτόδικης απόφασης και οι ποινές για θανατηφόρα σωματική βλάβη και όχι για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με ενδεχόμενο δόλο».

Ο Αγαμέμνων Τάτσης, δικηγόρος δύο εκ των Σέρβων κατηγορουμένων, ισχυρίστηκε ότι οι γροθιές και μια κλοτσιά που έριξαν οι εντολείς του στο θύμα, ήταν σε στιγμή όπου είχε ήδη χάσει τη ζωή του. Κατά συνέπεια, η εμπλοκή τους, δεν συνιστά αδίκημα ανθρωποκτονίας ή θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Ο Αλέξης Κούγιας που υπερασπίζεται τρεις νεαρούς Σέρβους είπε ότι ο μηχανισμός θανάτου επήλθε όταν ο Αμερικανός βρισκόταν σε όρθια στάση, δηλ. σε χρονική στιγμή που δεν εμπλέκονταν οι εντολείς του. Μάλιστα, δήλωσε βέβαιος ότι δεν θα αλλάξει η πρωτόδικη απόφαση παρά την περί του αντιθέτου πρόταση του Εισαγγελέα, καθώς αποτελεί μνημείο νομικής αρτιότητας και ουσιαστικής βασιμότητας.