ΠΑΤΡΑ: Τι γίνεται με τα αδέσποτα – Ποιες είναι οι υποχρεώσεις του Δήμου και γιατί ο Αντιδήμαρχος πάει κι έρχεται στα δικαστήρια

    Ημερομηνία:

    του Αχιλλέα Ροδίτη

    Άλλη μία φορά βρέθηκε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών κ. Διονύσης Πλέσσας, την περασμένη Τετάρτη. Ήταν ένα από τουλάχιστον 20 δικαστήρια που έχει σε βάρος του, μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, για υποθέσεις που αφορούν αδέσποτους σκύλους. Σε αυτή την περίπτωση, η κατηγορία είχε να κάνει με επίθεση αδέσποτου τετράποδου σε πολίτη. Ο σκύλος είχε επιτεθεί στον δημότη δαγκώνοντάς τον και τραυματίζοντάς τον (ευτυχώς ελαφρά) στην πτέρνα. Εκείνος κατέφυγε με μήνυση και αγωγή κατά του Δήμου Πατρέων διεκδικώντας δικαίωση, προφανώς και αποζημίωση.

    Η δίκη έγινε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο αλλά η απόφαση ήταν πανηγυρικά αθωωτική για τον αιρετό. Ο οποίος στην απολογία του επικαλέστηκε τον ν. 4830/21, άρθρο 10  που αφορά τα αδέσποτα και ορίζει τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ. Οι οποίοι δεν δύνανται να προβαίνουν σε περισυλλογή αδέσποτων και εγκλεισμό τους. «Και σωστά», σχολιάζει ο ίδιος ο αντιδήμαρχος, εξηγώντας ότι έτσι θα μιλούσαμε για… «Γκουαντάναμο ζώων».

     

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ… «ΝΟΜΙΖΟΥΝ»

    Από τα παραπάνω προκύπτει μία αξιοπρόσεχτη παράμετρος που ναι μεν είναι γνωστή αλλά υπάρχει ανάγκη να διατυπωθεί εμφατικά, λόγω προφανούς παρεξήγησης που κυριαρχεί ευρέως στην κοινωνία. Διότι πολλοί θεωρούν πως αν υπάρχουν αδέσποτα έχει ευθύνη ο εκάστοτε Δήμος επειδή δεν τα μαζεύει. Όμως, αντιθέτως, εκ του νόμου οι Δήμοι δεν μπορούν και δεν τους επιτρέπεται να περισυλλέγουν τους αδέσποτους σκύλους. Οι ΟΤΑ έχουν υποχρέωση μόνο να στειρώνουν, φροντίζουν και ταΐζουν τα αδέσποτα. Όχι να τα κλείνουν μόνιμα σε καταφύγια.

    1) πλεσσας (1)

    «Δεν θέλουμε τον μόνιμο εγκλεισμό των σκύλων. Ο σκύλος είναι ζώο κοινωνικό και από την φύση του είναι  να ζει διπλά στον άνθρωπο. Όταν σε γειτονιές υπάρχουν αδέσποτα και  φροντίζονται από δημότες, εμείς αυτό που  κάνουμε είναι να ενεργούμε για τη στείρωση τους, την ηλεκτρονική σήμανση και εμβολιασμό, την αποπαρασίτωση και την παροχή τροφής (με δωρεάν διαθέσεις τροφών σε φιλοζωικές οργανώσεις και δημότες που φροντίζουν αδέσποτα)», αναφέρει στην «Πολιτεία» ο κ. Πλέσσας.

    Την ευθύνη για την αύξηση των αδέσποτων φέρουν πρώην ιδιοκτήτες. Που «βαρέθηκαν» το ζώο συντροφιάς και το εγκατέλειψαν. «Δυστυχώς πολλά από τα αδέσποτα εγκαταλείπονται από ιδιοκτήτες και πολλαπλασιάζονται, γι’ αυτό το μέλημα μας είναι οι στειρώσεις, οι εμβολιασμοί, το ηλεκτρονικό τσιπάρισμα, η φιλοξενία στο καταφύγιο και οι υιοθεσίες» σημειώνει ο αντιδήμαρχος.

     

     

     

    Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

     Οι προσπάθειες των δημοτικών υπηρεσιών είναι πάγιες αν και σημείο τριβής αποτελεί το ότι είναι μία ακόμα περίπτωση μεταφοράς αρμοδιοτήτων του κράτους προς τους Δήμους, «χωρίς αυτή να συνοδεύεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό», διευκρινίζεται. Παρά τις ελλείψεις προσωπικού έχει δημιουργηθεί ομάδα περισυλλογής και φροντιστών των ζώων που μετά από πιστοποίηση έχουν αναλάβει τη δομή του καταφυγίου  Δρεπάνου σε συνεργασία με την δημοτική υπηρεσία, τους κτηνιάτρους, τις φιλοζωικές οργανώσεις κ.λπ.. Στο καταφύγιο γίνεται μόνο η φιλοξενία, όπως ορίζει ο νόμος. Έως ότου ολοκληρωθεί ο κύκλος φροντίδας και το σκυλί να επιστραφεί στο σημείο που βρισκόταν, αν στο μεταξύ δεν υιοθετηθεί.

     

    ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ

    Μια μικρή οικονομική εικόνα αποτυπώνει την πραγματικότητα σε σχέση με το κράτος και την προώθηση της υποχρέωσης για τα αδέσποτα στους Δήμους:

    Τα τελευταία έτη 2020-2023 ο Δήμος Πατρέων έχει χρηματοδοτήσει από το ταμείο του τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με ποσό 623.153 ευρώ σε κτηνιάτρους, ζωοτροφές, εμβόλια και φάρμακα, ενοίκιο καταφυγίου κ.λπ. και από το κράτος έχει ληφθεί επιχορήγηση μόνο… 166.100 ευρώ.

    «Αντιλαμβάνεστε τη διαφορά;» αναρωτιέται ο Δ. Πλέσσας και προσθέτει: «στο ίδιο χρονικό διάστημα διαχειριστήκαμε 1.744 αδέσποτα ζώα συντροφιάς με περισυλλογές και κτηνιατρικές πράξεις, αποπαρασιτώσεις, εμβολιασμούς, φαρμακευτικές αγωγές και χειρουργεία, ηλεκτρονικές σημάνσεις, στειρώσεις, φιλοξενίες στο καταφύγιο, υιοθεσίες κ.λπ. Γι’ αυτό διεκδικούμε από την κάθε κυβέρνηση τις υποχρεώσεις της προς τον Δήμο και για το ζήτημα αυτό».

     

    «ΓΑΓΓΡΑΙΝΑ» ΟΙ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΙΚΕΣ

    Ο κ. Πλέσσας, όμως, αναφέρεται και στο θέμα των συνεχών διώξεων αιρετών. Τονίζοντας: «δεν φτάνει που το κράτος μεταφέρει αρμοδιότητες χωρίς να δίνει χρήματα και προσωπικό, μας θεωρεί και ποινικά υπεύθυνους και οδηγούνται αντιδήμαρχοι στα εδώλια…». Καταλήγοντας πως είναι ζήτημα που θα πρέπει η ΚΕΔΕ να «σηκώσει» προς την κυβέρνηση.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Φοβερός Καραλής, πρώτος με άλμα στα 5.82 μ. στο Παναθηναϊκό Στάδιο

    Ο Εμμανουήλ Καραλής πρόσθεσε μια ακόμη εξαιρετική παρουσία στο ενεργητικό του,...

    Euro 2024: Δεν έπεισε αλλά νίκησε η Αγγλία, ανατροπή για Ολλανδία και η πρώτη ισοπαλία στο τουρνουά

    Χωρίς εκπλήξεις, αλλά με… εξωαγωνιστικά απρόοπτα συνεχίζεται το Euro...

    Χαράλαμπος Μπονάνος: Καλό ταξίδι φίλε…

    Με ανάρτησή του ο αν. Περιφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος αποχαιρετά...

    ΠΑΤΡΑ – ΒΙΝΤΕΟ: Η 90χρονη περιγράφει πώς έστησε “παγίδα” στους απατεώνες

    Κύκλωμα απατεώνων, οι οποίοι καλούν ηλικιωμένους και προφασιζόμενοι ότι...