Τι συμβαίνει τελικά με το ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ; Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται δίνουν και παίρνουν, ενώ η ιδιοκτησία δεν έχει αποκαλύψει τα σχέδιά της αν και ρωτήθηκε. Θα παραμείνει στην οικογένεια Μεντζελόπουλου, ή θα περάσει εξ ολοκλήρου σε νέο διαχειριστή; Εγραψε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Βρης: “Η οικογενειακή επιχείρηση /εταιρία στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα το «Αστήρ» εντάχθηκε πρόσφατα στον Αναπτυξιακό Νόμο με σκοπό την εκ βάθρων ριζική ανακαίνισή του.
Για τον σκοπό αυτό θα διακόψει την λειτουργία του από 31 Μαρτίου και για προβλεπόμενο διάστημα ενάμιση χρόνου.
Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη που θα σηματοδοτήσει την είσοδο του εμβληματικού ξενοδοχείου της Πάτρας σε νέα εποχή.
Η ανέγερση του ξενοδοχείου Αστήρ εξελίχθηκε και ολοκληρώθηκε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1970, οπότε και λειτουργεί ανελλιπώς, έχοντας συνδεθεί με την ιστορία της πόλης και των κατοίκων, της καθώς έχει φιλοξενήσει αυτά τα τελευταία 50 χρόνια και σημαντικές εκδηλώσεις”
Στο μεταξύ στην εφημερίδα Γνώμη την Περ. Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκαν τα εξής :
«Ένα από τα ιστορικά ξενοδοχεία με δεσπόζουσα θέση στον κλάδο της φιλοξενίας στην Πάτρα θα αναστείλει τη λειτουργία του μετά τον επόμενο μήνα ενώ άγνωστο είναι ποια θα είναι η νέα χρήση του χώρου που ετοιμάζεται να μισθωθεί σε νέα επιχείρηση.
Η συμφωνία για την μεταβίβαση ολοκληρώνεται και οι εγκαταστάσεις που είναι ιδιόκτητες θα περάσουν στο σύνολό τους σε νέο διαχειριστή. Ήδη το ξενοδοχείο έχει διακόψει και δεν δέχεται κρατήσεις του, μετά τον επόμενο μήνα.
Πρόκειται για μια μεγάλη αλλαγή στο χάρτη της φιλοξενίας και της εστίασης στην Πάτρα καθώς πανελλαδικά το τοπίο αλλάζει με μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα των αστικών κέντρων σε νέα χρήση από νέους επενδυτές.
Οι εξελίξεις είναι καθοριστικές καθώς ήδη ξενοδοχεία με πληθώρα δωματίων σε όλη την Αχαΐα βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης ενώ μεγάλες επενδύσεις υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και αυτόνομες Luxury κατοικίες.
Η νέα τάση της αγοράς στη φιλοξενία αλλά και η αδυναμία της πολιτείας να στηρίξει την ανάταξη του παραδοσιακού κλάδου της φιλοξενίας έχει φέρει άλλωστε τα πάνω – κάτω με την αγορά στην Πάτρα να αναπροσαρμόζεται εδώ και μια 10ετία με επενδύσεις σε City – Hotel και πώληση μεγάλων μονάδων σε ξένους επενδυτές.
Η αδυναμία της πόλης να στηρίξει μεγάλου μεγέθους δραστηριότητες και οι «χαμηλές πτήσεις» στη φιλοξενία, το ενεργειακό κόστος και τα προβλήματα λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία έχουν βαρύνοντα λόγο στις αποφάσεις των ιδιοκτήτων ξενοδοχείων που έχουν συμπληρώσει 10ετίες λειτουργίας στην αγορά σε επίπεδο νομού Αχαΐας».