Από μπαράζ καταγγελιών για εργοδοτικές αυθαιρεσίες και αναφορές συνοδεύτηκε το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου στην Πάτρα, σύμφωνα με τα στελέχη του Εργατικού Κέντρου.
Οι περισσότερες από αυτές τις αναφορές και τις καταγγελίες υπογραμμίζουν το θέμα της αναστολής. Τι έχει συμβεί; Ενώ οι εργαζόμενοι έχουν επιστρέψει στην εργασία τους, με τους εργοδότες να τους έχουν καλέσει για δουλειά, την ίδια στιγμή δεν έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες εκείνες για την παύση της αναστολής τους.
Ο σκοπός των εργοδοτών αυτών, πάντα με βάση τα όσα υποστηρίζουν τα στελέχη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, είναι προφανής. Να παραμείνουν σε καθεστώς αναστολής οι εργαζόμενοι τους και να τους πουν ότι ο μισθός τους και για αυτόν τον μήνα θα είναι τα 534 ευρώ που έπαιρναν και πριν το άνοιγμα των μαγαζιών.
Με αυτόν τον τρόπο γλιτώνουν οι εργοδότες το έξοδο του μισθού στον υπάλληλο τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους στα καταστήματα παίρνουν ποσά μεγαλύτερα των 534 ευρώ και το «κόλπο» αυτό των εργοδοτών δεν τους βρίσκει σύμφωνους.
Πρόκειται, σύμφωνα με τα στελέχη του Εργατικού Κέντρου, για μία μορφή απάτης που θέτει τους εργοδότες υπό τον κίνδυνο αυστηρών και μεγάλων χρηματικών προστίμων, σε περίπτωση που οι καταγγελίες αυτές πάρουν την νομική οδό.
Όπως λένε στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, ένα ποσοστό που ξεπερνάει το 50% των εργαζομένων στα μαγαζιά εξακολουθεί να είναι σε αναστολή, ενώ τα καταστήματα έχουν ανοίξει. Ουσιαστικά, δηλαδή, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων που δουλεύουν δωρεάν για τον εργοδότη τους και πληρώνονται από το κράτος.
ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ