Η δημιουργία και η κατασκευή ενός κεντρικού συλλεκτήρα που προωθεί η ΔΕΥΑΠ για ένα μεγάλο κομμάτι της Πάτρας που ξεκινάει από το ύψος της Παπαφλέσσα και φτάνει στο ποταμό Γλαύκο, μετά το νέο λιμάνι, έρχεται για να καλύψει ένα σημαντικό κενό που χαρακτηρίζει την έλλειψη υποδομών στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης.
Όλα αυτά τα χρόνια για ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της Πάτρας που περιλαμβάνει μια μεγάλη πυκνοκατοικημένη περιοχή που ξεκινά από τα Ψηλαλώνια, την Αγία Τριάδα, το Σκαγιοπούλειο, τον Λαδόπουλο, τους Αγίους Αποστόλους και άλλες συνοικίες, δεν υπήρχαν αγωγοί που να επεξεργάζονταν τα λύματα.
Τα λύματα όλων αυτών των συνοικιών που περιλαμβάνονται σε αυτό το κομμάτι έπεφταν από το δίκτυο στην θάλασσα. Καταλαβαίνει κανείς εύκολα, αν λάβει υπόψη του το γεγονός αυτό, γιατί κατά καιρούς υπήρχε στην νότια παραλιακή ζώνη της Πάτρας και στην περιοχή του Νότιου Πάρκου αυτή η έντονη δυσοσμία που ερχόταν από την θάλασσα.
Η κατασκευή του κεντρικού αυτού συλλεκτήρα έρχεται για να καλύψει έστω και αργά αυτό το κενό και να προσθέσει μία υποδομή που κανονικά σε μία σύγχρονη και μεγάλη πόλη όπως είναι η Πάτρα, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Δεν είναι όμως.
Τα λύματα που θα επεξεργάζεται ο κεντρικός αυτός συλλεκτήρας θα πηγαίνουν στον Βιολογικό Καθαρισμό και έτσι σταδιακά η θαλάσσια αυτή περιοχή, μπροστά από την Πάτρα θα καθαρίσει, εφόσον περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα.
Το έργο αυτό σε συνδυασμό με την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στα Βραχνέικα, αλλά και την επέκταση του Βιολογικού Καθαρισμού, φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το ερώτημα, το πότε οι Πατρινοί θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν το μπάνιο τους μπροστά από τη θάλασσα τους.
Μπάνιο σε περιοχές της νότιας παραλιακής ζώνης, όπως αυτή μπροστά από το Νότιο Πάρκο ή στον Κόκκινο Μύλο όπου σήμερα δεν μπαίνεις να βουτήξεις όσο και τολμηρός και να είσαι.
Θα καθαρίσει ο βυθός και η θάλασσα
Το ερωτηματικό αυτό έρχεται στο προσκήνιο με φόντο και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Πάτρας.
Η απάντηση που έρχεται μέσα από κύκλους της ΔΕΥΑΠ, είναι ότι από την διαδικασία του Βιολογικού Καθαρισμού, όλη αυτή η θαλάσσια περιοχή από το ύψος του Φάρου έως και στα Βραχνέικα, θα έχει μακροπρόθεσμα σημαντικά οφέλη, με το βυθό της να καθαρίζει και να “αναπνέει” από αυτή την χρόνια κακοποίηση που είχε υποστεί από την ίδια την πόλη.
Όμως σημαντικό ρόλο στο να απολαύσουν τα επόμενα χρόνια οι Πατρινοί την νότια θάλασσα τους θα παίξει το ζήτημα του νέου λιμανιού, ο ρόλος που θα έχει στο μέλλον και κυρίως η παύση της ρίψης λυμάτων στη θάλασσα από τα καράβια και τα διερχόμενα σκάφη.
Πάντως το να κάνουμε μπάνιο τα επόμενα χρόνια στη νότια παραλιακή ζώνη, μπροστά από την πόλη, κάτι που γίνεται ήδη σε άλλες πόλεις (βλέπε Καλαμάτα), είναι ένα ενδεχόμενο που δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε.