Επτά νέα μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας θέτουν υποψηφιότητα για τις επικείμενες Πρυτανικές Εκλογές της 4ης Μαρτίου, διεκδικώντας ως συνεκτική ομάδα την ψήφο των μελών ∆ΕΠ, μέσω κοινού κειμένου που συνυπέγραψαν και ανάρτησαν στο Πανεπιστημιακό Βήμα. Το κείμενο έχει ως εξής: «Αγαπητές/οι συνάδελφοι,
Το διεθνές περιβάλλον στην έρευνα και εκπαίδευση υφίσταται συνεχείς αλλαγές, δημιουργώντας ανακατατάξεις και νέες προκλήσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η κλιματική αλλαγή, η εξατομίκευση στη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών, η αγροδιατροφή κ.ά. Το σύγχρονο δημόσιο Πανεπιστήμιο, ως κέντρο έρευνας και μετάδοσης της νέας γνώσης, οφείλει να πρωτοπορεί και πρέπει διαρκώς να βρίσκεται στην εμπροσθοφυλακή της καινοτομίας με ακτινοβολία τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η επίτευξη αυτών των στόχων απαιτεί γενναίες δράσεις, σαφείς στόχους, διαφανείς διαδικασίες, συντονισμένες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις προς την Πολιτεία, σε συνεργασία με τους φορείς (Περιφέρεια, Δήμοι και ερευνητικό οικοσύστημα).
Η προώθηση της διεθνούς αναγνώρισης, η ενίσχυση των συνεργασιών με κορυφαία Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, καθώς και η συμμετοχή σε προγράμματα κινητικότητας, με σκοπό την εφαρμογή καλών διεθνών πρακτικών, αποτελούν βασικά μέσα για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου και την προώθηση της διεθνούς επιρροής του.
Στο πλαίσιο αυτό επίσης περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός κατάλληλου αναπτυξιακού και ερευνητικού περιβάλλοντος που θα προωθεί την εσωτερική χρηματοδότηση των διδακτορικών διατριβών, τη μεταφραστική έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας, καθώς και την προσέλκυση επιστημόνων του εξωτερικού (brain gain). Στην προσπάθεια να αναβαθμίσουμε την επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο Πατρών, είναι ουσιώδες να δρομολογηθούν νέες και καινοτόμες προσεγγίσεις που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια, τη συμμετοχή και τον διάλογο.
Τα Πανεπιστήμια της χώρας βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή. Το Πανεπιστήμιο Πατρών επιβάλλεται να πορευθεί με γνώμονα την ακαδημαϊκότητα, την αξιοκρατία, την εξωστρέφεια και διεθνοποίηση, τη συνεργασία, το ποιοτικό και σταθερό εργασιακό περιβάλλον και το δημοκρατικό ήθος.
Η σύγχρονη αντίληψη για τη διοίκηση του Πανεπιστημίου οφείλει να διέπεται από αρχές και πρακτικές που εφαρμόζονται σε διεθνές επίπεδο, αφήνοντας πίσω παρωχημένες μορφές διοίκησης. Η αδιαφάνεια, η έλλειψη εμπιστοσύνης, ο συγκεντρωτισμός στη λήψη αποφάσεων και η ελλιπής αποτίμηση της κατανομής των πόρων, δεν μπορούν και δεν πρέπει πλέον να χαρακτηρίζουν τη διοίκηση ενός σύγχρονου Πανεπιστημίου.
Το σύγχρονο δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι οι άνθρωποί του: οι φοιτητές, το διδακτικό, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό. Η συναντίληψη και η συνέργεια όλων αυτών των παραγόντων σε μία κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας αλλά και για το ευ ζην μέσα σ’ αυτό, είναι οι καθοριστικές προϋποθέσεις για την ποιοτική αναβάθμισή του.
Το Πανεπιστήμιό μας έχει ανάγκη το συλλογικό και συνεργατικό πνεύμα. Πάνω απ’ όλα θα υπηρετεί στο ακέραιο την αποστολή που του ανέθεσε ο ελληνικός λαός: θα μοχθεί για τη μορφωτική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας, διατηρώντας το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του.
Διεκδικούμε την εκλογή μας στο Συμβούλιο Διοίκησης με βάση αυτές τις αξίες και με κριτήριο τη διαφάνεια. Πρόθεσή μας είναι να χτίσουμε πάνω σε ό,τι έχει πετύχει το Πανεπιστήμιο Πατρών διαχρονικά, θεραπεύοντας όμως παράλληλα τα κακώς κείμενα. Η πανεπιστημιακή κοινότητα αφουγκράζεται και αντιλαμβάνεται τους προβληματισμούς μας, συμμερίζεται τις βασικές μας θέσεις και απόψεις τις οποίες συνδιαμορφώνουμε για την επόμενη μέρα του Πανεπιστημίου μας.
Το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος, με γενναίες και καινοτόμες πρωτοβουλίες, μπορεί και πρέπει να προχωρήσει ποιοτικά και δυναμικά μπροστά. Να διαμορφώσουμε με την ενεργό συμμετοχή όλων ένα Πανεπιστήμιο που θα είναι όχι μόνο προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις, αλλά και με ηγετικό ρόλο στον χώρο της εκπαίδευσης και έρευνας. Το οφείλουμε στη νέα γενιά των επιστημόνων, στην κοινωνία, στη χώρα μας.
Οι αναλυτικές θέσεις και οι προτάσεις θα κοινοποιηθούν στην Πανεπιστημιακή κοινότητα σύντομα.
Με εκτίμηση,
Νίκος Καραμάνος, Καθηγητής, Τμήμα Χημείας, Σχολή Θετικών Επιστημών
Δημήτρης Βαγενάς, Καθηγητής, Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πολυτεχνική Σχολή
Βασίλης Βουτσινάς, Καθηγητής, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Χριστίνα Καλογεροπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας
Νίκος Μπακάλης, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας
Γιώργος Νικολάου, Καθηγητής, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
Γιώργος Τσιάμης, Καθηγητής, Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών”.