Πατρινός ο πρώτος Ελληνας παίκτης που πέθανε σε γήπεδο

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Συμπληρώθηκαν 89 χρόνια από τον πρώτο θάνατο ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα, ο οποίος ήταν Πατρινός! Στις 29 Μαΐου 1932, που το ποδόσφαιρο στη χώρα μας ήταν ακόμα στα σπάργανα, διεξήχθη το παιχνίδι της Β’ Κατηγορίας της ΕΠΣ Πατρών ανάμεσα στον Απόλλωνα Πατρών και τον Εθνικό. Ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων, Γιάννης Φωτίου προσπαθώντας να αποκρούσει την μπάλα, δέχθηκε κλωτσιά στο στήθος από τον επιθετικό Γιάννη Πισπιρίγκο, ο οποίος προσπάθησε να σκοράρει. Ο θάνατος του Φωτίου ήταν ακαριαίος!

    To δυστύχημα περιγράφεται στον Τύπο της εποχής ως εξής: «Κατά το 6ο λεπτό ο Πισπιρίγκος του Εθνικού τριπλάρων τρεις διαδοχικώς αντιπάλους  ευρέθη μόνος προ του τερματοφύλακος Φωτίου εις απόστασιν 7-8 μέτρων. Πλην λόγω της ταχύτητας του η μπάλα του ξέφυγε κατά 2-3 μέτρα. Τότε ο τερματοφύλαξ και κυνηγός ώρμησαν προς αυτήν και την επλησίασαν ταυτοχρόνως. Ο Φωτίου ευρισκόμενος εις μεγαλυτέραν απ’ αυτής απόστασιν έκαμε πλονζόν ταχύτατον και καθ’ ην στιγμήν συνελάμβανε τη μπάλα εδέχετο κτύπημα του Πισπιρίγκου, επιχειρίσαντος να σουτάρει, εις το στήθος. Ο τελευταίος εσωριάσθη λόγω της ταχύτητος του εις ικανήν απόστασιν ενώ ο Φωτίου έμενε άπνους με την μπάλα αγκαλιασμένη… Ο αγών διακόπη και ο παρευρισκόμενος ιατρός κ. Μπίμπης, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Πατρών επιστοποίησε τον θάνατον του ατυχούς τερματοφύλακος. Η γενομένη νεκροψία απέδειξε ότι το κτύπημα του στήθους ήτο ισχυρότατον και επέφερε συγκοπήν της καρδίας του παθόντος».

    Το Γ΄ αστυνομικό τμήμα διενέργησε έρευνα για το περιστατικό και ενδεχόμενο δόλο του Πισπιρίγκου, χωρίς να τον έχει εντοπίσει για να τον ανακρίνει. O Πισπιρίγκος παρουσιάστηκε μετά από τρεις ημέρες μαζί με τον δικηγόρο του στην αστυνομία και από εκεί εστάλη στον εισαγγελέα. Ο εισαγγελέας τον έστειλε για ανάκριση στο Β΄ αστυνομικό τμήμα όπου ο ανακριτής «χαρακτηρίσας την πράξιν ως απρομελέτητα θανατηφόρα τραύματα». Μετά από ανακρίσεις τελικά δικάστηκε για φόνο εξ αμελείας με ποινή φυλάκισης λίγων μηνών. Η κηδεία του Φωτίου, που έμενε στην περιοχή του Δημοτικού νοσοκομείου στην Ανω Πόλη, έγινε στις 30 Μαΐου με δαπάνη της ΕΠΣΠ, που διέθεσε το ποσό των 2.000 δραχμών.

    Το ποδόσφαιρο βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα με διαβήματα υπουργών που ζητούσαν τη διακοπή του. Αθλητική εφημερίδα έκανε ολόκληρο αφιέρωμα προκειμένου να αναδείξει πόσο δύσκολος κι επικίνδυνος ήταν ο ρόλος του τερματοφύλακα. «Ο θάνατος που παραμονεύει εις τα γκολ-ποστ». Οι πολιτικές εφημερίδες δημοσίευσαν βαρύγδουπα άρθρα ζητώντας από τον Υπουργό Παιδείας να κλείσει το ποδόσφαιρο και να το απαγορεύσει. Ο ίδιος ο Υπουργός καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις σε βάρος του ποδοσφαίρου, ενώ οι αθλητικοί συντάκτες, οι παράγοντες, οι φίλαθλοι αντέδρασαν. Στην Πάτρα η κατάσταση ήταν τεταμένη. Υπό τις έντονες πιέσεις αρκετών πολιτών αλλά και του Τύπου, ο Νομάρχης απαγόρευσε τη διεξαγωγή κάθε ποδοσφαιρικής εκδήλωσης στην Πάτρα. Η ΕΠΣΠ έστειλε μήνυμα στην ΕΠΟ να μεριμνήσει

    GYMALL

    προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση από το Νομάρχη. Μάλιστα επικαλέστηκαν το ότι η μικτή ομάδα Παναχαϊκής- Ολυμπιακού θα αντιμετώπιζε σε φιλικό αγώνα μια ομάδα του γαλλικού στόλου. Ο Νομάρχης όμως ήταν αμετακίνητος. Ακόμα κι όταν ο Ναύαρχος του γαλλικού στόλου του ζήτησε την άδεια ώστε να δώσουν ποδοσφαιρικούς αγώνες.

    Και κάτι επίσης άξιο σχολιασμού. Ο Πισπιρίγκος είχε τιμωρηθεί με ετήσιο αποκλεισμό από την ΕΠΣΠ και η ποινή του έληξε την προηγούμενη του αγώνα με τον Απόλλωνα, στον οποίο συνέβη το μοιραίο!

    Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

    Εξι χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, την Πρωτομαγιά του 1938 και ενώ το πρωτάθλημα είχε ολοκληρωθεί, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ αποφάσισαν να παίξουν ένα φιλικό παιχνίδι στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Στο 7ο λεπτό της αναμέτρησης όμως, ο Δικαιόπουλος όμως, συγκρούστηκε στον αέρα με τον Τζανετή σε μία διεκδίκηση της μπάλας και πέφτοντας χτύπησε το κεφάλι του στο έδαφος, χάνοντας τις αισθήσεις του. Αμέσως μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό, όπου οι γιατροί με τα μέσα που είχαν εκείνη την εποχή έκαναν τα πάντα για να τον σώσουν, όμως δεν τα κατάφεραν. Δύο 24ωρα μετά, ο άσος του «τριφυλλιού» υπέκυψε, βυθίζοντας σε θλίψη τον χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο.

    Ο θάνατος του Δικαιόπουλου, ο οποίος ήταν ο δεύτερος στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από αυτόν του 19χρονου τερματοφύλακα του Απόλλωνα, Γιάννης Φωτίου, αποτέλεσε την αφορμή, προκειμένου η Πολιτεία να ασφαλίζει και τους 22 ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Τηλεοπτική κριτική: Ripley – Ο ασπρόμαυρος κόσμος των επιθυμιών

    Το να επιθυμεί κάτι κανείς είναι θεμιτό, το να...

    ΠΑΤΡΑ: “Φοράει” τα… Μαγιάτικα η Πλ. Γεωργίου – ΦΩΤΟ

    Η πλατεία Γεωργίου «φοράει» τα γιορτινά της, για να...

    Γιώργος Αγγελόπουλος: Προσευχόμασταν για τη σωτηρία της ψυχής της μητέρας μου

    Ο Γιώργος Αγγελόπουλος μίλησε για την απώλεια της μητέρας του σε συνέντευξή του,...