Πεδίο μάχης επί τρεις ώρες το Σύνταγμα μετά το συλλαλητήριο για τα Τέμπη – Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

    Ημερομηνία:

    Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια στο Σύνταγμα

    Την Τετάρτη 5 Μαρτίου 2025 και ώρα 19:00, με αφορμή το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος με τη συμμετοχή εργατικών συνδικάτων και σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, μελών πολιτικών κομμάτων και συλλογικοτήτων.

    Λίγο πριν τις 21:00 αφού είχαν εξελιχθεί ομαλά οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις στην Πλατεία Συντάγματος και ενώ ήταν σε εξέλιξη η σταδιακή αποχώρηση των συγκεντρωμένων, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων στην οδό Φιλελλήνων ενώ ταυτόχρονα πραγματοποίησε ρίψη μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Στη συνέχεια, ομάδα ατόμων προχώρησε σε ταυτόχρονες συνεχείς και σφοδρές επιθέσεις με ρίψη αντικειμένων, φωτοβολίδων και βομβών μολότοφ σε βάρος των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν επί της Λεωφόρου Βασ. Αμαλίας, επί της Πλατείας Συντάγματος, στην αρχή της οδού Ερμού και στη συμβολή των οδών Όθωνος και Φιλελλήνων.

    Οι αστυνομικοί, και στις δύο περιπτώσεις, με σκοπό τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των διαδηλωτών που είχαν παραμείνει στον χώρο, χρησιμοποίησαν τα αναγκαία ενδεδειγμένα μέσα για την αποκλιμάκωση των επιθέσεων.

    Συνολικά, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε 30 προσαγωγές ατόμων, εκ των οποίων μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 7 άτομα, ενώ από τις επιθέσεις τραυματίστηκαν 3 αστυνομικοί.

    proliptikes

    Συλλαλητήρια για τα Τέμπη – Επεισόδια επί 3 ώρες στο Σύνταγμα με μολότοφ,τρεις τραυματίες

    Σε εστία έντασης μετατράπηκε το Σύνταγμα μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου για την τραγωδία στα Τέμπη, με αποτέλεσμα τραυματισμούς δύο διαδηλωτών και ενός αστυνομικού.

    Δείτε όλη την κάλυψη από την κάμερα του protothema.gr:

    Δείτε LIVE τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα για τα Τέμπη @protothema-live

    Τα επεισόδια ξέσπασαν λίγο πριν από τις 21:00, ενώ η ειρηνική συγκέντρωση όδευε προς το τέλος της. Αν και ο κύριος όγκος των διαδηλωτών είχε αποχωρήσει μέσω της Ερμού προς το Μοναστηράκι, αρκετοί παρέμειναν μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη.

    syntagma-koufalexis-0009
    syntagma-koufalexis-0006

    Ομάδες αγνώστων εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις, αρχικά στο κάτω μέρος της πλατείας, στη συμβολή με τη Φιλελλήνων. Στη συνέχεια, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν προς τη Βασιλίσσης Σοφίας και τη Βασιλίσσης Αμαλίας, όπου σημειώθηκαν ρίψεις αντικειμένων, με την αστυνομία να απαντά με χημικά και βομβίδες κρότου-λάμψης.

    Διαδηλωτές που βρίσκονταν μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη αποχώρησαν σηκώνοντας τα χέρια. Αναφορές έκαναν λόγο για λιποθυμικά επεισόδια.

    Η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις στην οδό Όθωνος, ενώ διασώστες του ΕΚΑΒ προσέφεραν πρώτες βοήθειες σε δύο τραυματίες, ο οποίοι στη συνέχεια διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Λίγο πριν τις 22:00, οι εντάσεις υποχώρησαν, αλλά αστυνομικές δυνάμεις και μικρές ομάδες διαδηλωτών παρέμειναν στο σημείο.

    Νέα επεισόδια ξέσπασαν στη συνέχεια τόσο μπροστά από τη «Μεγάλη Βρεταννία» όσο και στην πλευρά του Ζαππείου, με αγνώστους να εκτοξεύουν αντικείμενα.

    Σπάνε μάρμαρα στο Σύνταγμα

    Στις 21:50, εκατοντάδες διαδηλωτές επέστρεψαν μπροστά στον Άγνωστο Στρατιώτη και πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία, φωνάζοντας συνθήματα για δικαιοσύνη.

    Λίγο αργότερα, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε στο χέρι και μεταφέρθηκε αρχικά στο ιατρείο της Βουλής και στη συνέχεια στο νοσοκομείο.

    Λίγο πριν τις 23:00, ομάδες αγνώστων ξεκίνησαν εκ νέου επιθέσεις με ρίψεις αντικειμένων προς την κάτω δεξιά πλευρά της πλατείας, κοντά στη Μητροπόλεως. Οι αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν τους ταραξίες, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή προς το πάνω μέρος της πλατείας και τον σταθμό του μετρό.

    Μετά τις 23:00 το κλίμα εκτονώθηκε με τους παρευρισκομένους μπροστά από τη Βουλή να αποχωρούν σταδιακά. Η Σταδίου δόθηκε στην κυκλοφορία, ενώ οχήματα του Δήμου βγήκαν για να καθαρίσουν τους δρόμους.

    Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη

    Αντίστοιχα, επεισόδια σημειώθηκαν στη Θεσσαλονίκη μετά το πέρας της συγκέντρωσης για τα Τέμπη, δύο χρόνια μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα.

    Στο ύψος της Καμάρας, στο ΑΠΘ, αστυνομικές δυνάμεις απώθησαν με οβίδες κρότου λάμψης και δακρυγόνα ομάδα ατόμων με καλυμμένα πρόσωπα, που πετούσαν πέτρες και αντικείμενα προς το μέρος τους. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν στο Συντριβάνι, προς την οδό Εθνικής Αμύνης με τους κουκουλοφόρους να αναποδογυρίζουν και να βάζουν φωτιά σε κάδους με απορρίμματα πάνω στο οδόστρωμα στο ύψος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου επί της Εγνατίας, απέναντι από τη Βόρεια Πύλη της ΔΕΘ και να πετούν πυροτεχνήματα, μικρό αριθμό μολότοφ και αντικείμενα, και με τους αστυνομικούς να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών.

    Θεσσαλονίκη - Επεισόδια (9)

    Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε δεκάδες προσαγωγές υπόπτων για την πρόκληση των επεισοδίων.

    Τέλος, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της ΕΛΑΣ αποκαταστάθηκε η κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

    Ρίψεις κρότου λάμψης από τους Αστυνομικούς

    Οι αστυνομικές δυνάμεις έριξαν κρότου λάμψης μπροστά από τη Βουλή εκεί που είχαν μείνει μερικές δεκάδες άτομα τα οποία και αποχώρησαν ατάκτως. Στο σημείο επέστρεψαν ορισμένοι διαδηλωτές ενώ ακούγονται και συνθήματα κατά της Αστυνομίας. Ορισμένοι επιχειρούν να αποχωρήσουν σηκώνοντας τα χέρια ψηλά.

    Άνοιξε το ένα ρεύμα της Βασιλίσσης Σοφίας στο κέντρο της Αθήνας καθώς έχουν μείνει πλέον μερικές δεκάδες διαδηλωτών. Τα συνεργεία του Δήμου περνούν από τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα και καθαρίζουν

    Στην Θεσσαλονίκη άνοιξε και η Εγνατία μετά τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν νωρίτερα

    Η κυκλοφορία στην οδό Σταδίου έχει αποκατασταθεί

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι δύο τραυματίες που μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό είναι ένα αγόρι 17 ετών με αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα και ένα άλλο 18 ετών με τραυματισμό στα κάτω άκρα και συγκεκριμένα εγκαύματα στο αριστερό πόδι.

    Τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων έχουν ξεκινήσει να καθαρίζουν την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Ο δρόμος έξω από τη Βουλή παραμένει κλειστός με μερικούς διαδηλωτές να βρίσκονται ακόμη στο σημείο.

    Τα επεισόδια έχουν περιοριστεί τα τελευταία λεπτά στην Θεσσαλονίκη

    Στιγμιότυπα από τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    syntagma-faithful-0001
    syntagma-faithful-0002
    syntagma-faithful-0003
    syntagma-faithful-0004
    syntagma-faithful-0005

    syntagma-koufalexis-0009
    syntagma-koufalexis-0010
    syntagma-koufalexis-0007

    Εικόνες από τα επεισόδια στην Αθήνα

    syntagma-koufalexis-0002
    syntagma-koufalexis-0003
    syntagma-koufalexis-0004
    syntagma-koufalexis-0005
    syntagma-koufalexis-0006
    syntagma-koufalexis-0001
    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΣΚΗΝΗ – ΣΟΚ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ! Μία γυναίκα πεσμένη στην Ρήγα Φεραίου, χιλιάδες βλέμματα… καμία βοήθεια

    Η εικόνα σοκάρει. Μία γυναίκα ξαπλωμένη στον πεζόδρομο της...

    ΠΑΤΡΑ: Εκλογές στην Ενωση Αστυνομικών

    Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη 6 Μαρτίου 3035,...

    Λαμία: Αυτοκίνητο “καρφώθηκε” σε φορτηγό που δεν είχε φώτα (βίντεο)

    Τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν τέλος τα τροχαία καθώς ένα ακόμη...

    Σύνοδος Κορυφής – Μητσοτάκης: Η αντζέντα του πρωθυπουργού

    Το μήνυμα ότι η σημερινή γεωπολιτική συγκυρία των διαρκών...