Πεπτικές διαταραχές: Πώς τις επηρεάζουν οι γυναικείες ορμόνες

    Ημερομηνία:

    Ενώ οι γυναίκες γενικά μιλούν πιο εύκολα για ζητήματα υγείας από τους άντρες, δεν είναι τόσο «ανοιχτές» στο να μιλήσουν για τα πεπτικά τους προβλήματα. Τα θέματα όμως που αφορούν τη λειτουργία του εντέρου μας επηρεάζουν την ποιότητα ζωής μας και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα προσπερνάμε.

    Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

    Ο γυναικείος οργανισμός είναι λιγότερο πιθανό, σε σύγκριση με τον ανδρικό, να αναπτύξει γαστρεντερική παλινδρόμηση, πεπτικό έλκος, κολίτιδα και καρκίνο του στομάχου. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα οιστρογόνα έχουν προστατευτικό ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των συγκεκριμένων ασθενειών.
    Οι γυναίκες, ωστόσο, υποφέρουν περισσότερο από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), της κοιλιοκάκης και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι γυναίκες με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου τείνουν να εμφανίζουν κοιλιακό φούσκωμα, ναυτία, δυσκοιλιότητα, κατάθλιψη και άγχος. Ωστόσο, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι επιπτώσεις του συνδρόμου αυτού συνήθως μειώνονται μετά την εμμηνόπαυση.

    Αλλαγές στις ορμόνες- Προβλήματα στην πέψη

    Οι αναπαραγωγικές ορμόνες των γυναικών έχουν σχέση με την πέψη. Λαμβάνοντας υπόψη πως τα επίπεδα των ορμονών αλλάζουν συχνά κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας, καταλαβαίνουμε το λόγο για τον οποίο οι γυναίκες εμφανίζουν συχνές διαταραχές στην πεπτική λειτουργία.
    Η φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου από την πρώτη ημέρα της εμμηνορροϊκής ροής μέχρι την ωορρηξία, χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα οιστρογόνων. Η «κινητικότητα» των γαστρεντερικών οργάνων μειώνεται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, γεγονός που θα μπορούσε να συμβάλει στη δυσκοιλιότητα.
    Στην περίοδο του εμμηνορροϊκού κύκλου από την ωορρηξία μέχρι την έναρξη της εμμηνορροϊκής ροής, τα επίπεδα οιστρογόνων είναι αντιθέτως χαμηλά, ενώ κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, η διάρροια είναι το πιο συχνά αναφερόμενο πεπτικό σύμπτωμα.
    Στην εγκυμοσύνη, η γαστρεντερική «κινητικότητα» τείνει να επιβραδύνεται, κάτι που προκαλεί δυσκοιλιότητα και παλινδρόμηση.

    Τι συμβαίνει στο στομάχι μας όταν είμαστε αγχωμένοι

    Το άγχος επηρεάζει τις εξάρσεις του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και πολλές γυναίκες μπορούν να το πιστοποιήσουν. Η προσεκτική διατροφή έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις πεπτικές διαταραχές που σχετίζονται με το στρες.
    Απολαύστε τα γεύματά σας στο τραπέζι και όχι όταν παράλληλα εργάζεστε ή «τρέχετε» για διάφορες υποχρεώσεις. Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και αφήστε το μυαλό σας να «ξεφύγει» από τις ευθύνες της καθημερινότητας, τουλάχιστον την ώρα που τρώτε.

    Φαγητό: φίλος ή εχθρός;

    Μια καλά ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το σκόρδο, οι μπανάνες, η βρώμη, τα όσπρια, το ξινολάχανο, το γιαούρτι, είναι κάποιες από τις τροφές που βοηθούν το έντερό μας να λειτουργεί σωστά.

    Αλλά οι ίδιες τροφές μπορεί και να επιδεινώσουν την πεπτική δυσφορία σε ορισμένους ανθρώπους. Επομένως, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε τις διατροφικές μας «ευαισθησίες».
    H επίσκεψη σε έναν επαγγελματία υγείας θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος.

    Εν κατακλείδι, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών υποφέρει από χρόνια πεπτικά προβλήματα και γι’ αυτό το να μιλάμε για τη λειτουργία του εντέρου μας, πρέπει να πάψει να είναι ταμπού. Το να μοιραζόμαστε το πρόβλημά μας και να πηγαίνουμε στον γιατρό, είναι ο μόνος τρόπος να το ξεπεράσουμε και να έχουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πόσο ρεύμα «καίνε» τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

    Φτάνουν τα Χριστούγεννα 2024 και ο στολισμός με χριστουγεννιάτικα...

    Σε υψηλά 13 ετών οι τιμές του καφέ

    Tην κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ζητά εκ νέου...

    Παγιδευμένοι σε συντάξεις φτώχειας οι 9 στους 10 επαγγελματίες

    Με συντάξεις φτώχειας θα αναγκαστούν να επιβιώσουν οι εννιά...

    Φρούτα και λαχανικά: «Τσιμπημένες» κατά 7,9% οι εξαγωγές – Ποια ξεχωρίζουν

    Με θετικό πρόσημο «κλείνουν» οι εξαγωγές σε φρούτα και...
    Best Shop