Ακόμη και τις τελευταίες εβδομάδες τα τοπικά media καταγράφουν αρκετούς θανάτους νέων ανθρώπων. Σε κάποιες περιπτώσεις οι θάνατοι προέκυψαν εξαιτίας του καρκίνου, σε άλλες όμως ήταν αιφνίδιοι. Προ ημερών ένας 49χρονος από τον Ερύμανθο υπέστη οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και κατέληξε αμέσως, ενώ βρισκόταν στα βοσκοτόπια του. Οι θεωρίες συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν και παρά το γεγονός ότι πλέον ελάχιστοι συζητούν για το «εμβόλιο» του κορονοϊού, η «ξαφνικίτιδα» βρίσκεται συνεχώς στο στόμα ή το πληκτρολόγιο των λεγόμενων «ψεκασμένων». «Από την δεκαετία του ’60 σίγουρα υπάρχει αύξηση των θανάτων από καρδιακά προβλήματα. Εκείνη την εποχή οι άνθρωποι είχαν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες, δεν υπήρχε σε τόσο μεγάλο βαθμό η παχυσαρκία, δεν υπήρχαν τόσα άτομα με σάκχαρο, χοληστερίνη κλπ» δήλωσε στην εκπομπή του Κ. Φλαμή στον Σκάι Πάτρας ο καθηγητής καρδιολογίας Περικλής Νταβλούρος. Επισημαίνοντας όμως ότι την τελευταία δεκαπενταετία οι αιφνίδιοι θάνατοι δεν έχουν αυξηθεί. «Είναι θλιβερό να χάνονται νέοι άνθρωποι από αιφνίδιο θάνατο, ο οποίος κατά πάσα πιθανότατα είναι καρδιολογικός. Όμως δεν έχω την αίσθηση ότι έχουν αυξηθεί οι αιφνίδιοι θάνατοι. Αυτό που έχει αυξηθεί είναι ο αριθμός όσων μαθαίνουν για τους θανάτους αυτούς. Παλαιότερα δεν υπήρχαν τα social media οπότε ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου γινόταν γνωστός μέσω των εφημερίδων. Στις κηδείες. Τώρα με τα shares το μαθαίνουν δεκάδες χιλιάδες οπότε αυξάνεται η «αίσθηση» ότι υπάρχει αυξημένος αριθμός αιφνίδιων θανάτων και αυτό δίνει «τροφή»… στα γνωστά σενάρια.
Και ο καθηγητής συνεχίζει: «Εγώ θα συμβούλευα τον κόσμο να αλλάξει συνήθειες. Διατροφικές κυρίως. Δεν είναι δυνατόν στην Ελλάδα να έχουμε το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη. Και φυσικά και σε ενήλικες η κατάσταση είναι ανάλογη. Πόσους βλέπουμε με «κοιλιά» και πολλά παραπάνω κιλά; Όλα αυτά μπορούν να αποφέρουν το μοιραίο» καταλήγει.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των καρδιολόγων, οι αιφνίδιοι θάνατοι χωρίζονται με βάση την ηλικία, σε δύο πολύ μεγάλες κατηγορίες, κάτω των 35 ετών και άνω των 35 ετών. Κάτω των 35 ετών είναι θάνατοι εξαιρετικά σπάνιοι αναλογικά με τον πληθυσμό. Αν εστιάσουμε στους αθλητές που είναι 1:200.000, είναι γεγονός πολύ σπάνιο. Στην κατηγορία άνω των 35ετών και όσο αυξάνεται η ηλικία έχουμε ανάλογη αύξηση των αιφνιδίων θανάτων. Αυτοί οφείλονται σε καρδιολογικά νοσήματα με προεξάρχον το έμφραγμα, γεγονός που αποδίδεται στον τρόπο ζωής μας.
Αρα όσο ο τρόπος ζωής των Ελλήνων δεν αλλάζει ακολουθώντας κανόνες υγιεινής διαβίωσης, δηλαδή διακοπή καπνίσματος, έλεγχος χοληστερίνης σε χαμηλά επίπεδα, ανεξέλεγκτη αρτηριακή πίεση και κυρίως αδιάγνωστος και χωρίς αγωγή σακχαρώδης διαβήτης τότε ο ρυθμός των αιφνιδίων θανάτων μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν 1-3 περιστατικά αιφνίδιου θανάτου ανά 100.000 άτομα ετησίως στην Ελλάδα