flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Περισσότεροι στην «ομπρέλα»-Ικανοποίηση στην επιχειρηματική κοινότητα για τις προδιαγραφές του Market pass

Δημοσιεύθηκε χθες στο ΦΕΚ η απόφαση σχετικά με τον καθορισμό του χρόνου της ειδικής εφαρμογής της Market pass για την εξάμηνη επιδότηση του 10% των αγορών που θα πραγματοποιεί κάθε νοικοκυριό σε σουπερμάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνους, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, λαϊκές αγορές και άλλα καταστήματα τροφίμων.

Σύμφωνα με την δημοσίευση, αποδέκτες του Market pass θα είναι η μεγαλύτερη γκάμα των νοικοκυριών με ύψος εισοδήματος έως 16 χιλ. ευρώ για άγαμο με προσαύξηση 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, σύζυγο, παιδιά κλπ.
Για εγγαμους, μέρη με χωριστή φορ. δήλωση που έχουν υποβάλλει όμως σύμφωνο συμβίωσης και όσους έχουν καταθέσει κοινή φορολογική αλλά και τις μονογονεϊκές οικογένειες, το όριο αυξάνεται στα 24 χιλ. ευρώ, με προσαύξηση 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, σύζυγο, παιδιά κλπ.
Η ενίσχυση χορηγείται σε επίπεδο νοικοκυριού. Ως μέλη του νοικοκυριού θεωρούνται οι σύζυγοι ή μέλη με σύμφωνο συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα αυτών, τα λοιπά εξαρτώμενα μέλη και τα φιλοξενούμενα μέλη. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση είναι να υποβάλει αίτηση σε ειδική εφαρμογή της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr.
Οι αιτών επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο θα λάβει την οικονομική ενίσχυση, είτε σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από τράπεζα, είτε σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.
Το μηνιαίο ύψος των αγορών ανέρχεται σε 220 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών ενώ σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά που καταβάλλονται ανέρχονται στο 80%. Η υποβολή της αίτησης για την λήψη της οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται μέχρι την 15η Μαρτίου 2023.
Παραδείγματα:
@ Μεμονωμένο άτομο 132 ευρώ / το εξάμηνο στην κάρτα ή 106 αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ,
@ δύο άτομα 192 ευρώ /εξάμηνο ή 154 ευρώ αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ και
@ για κάθε επιπλέον μέλος συν 60 ευρώ/εξάμηνο ή 48 ευρώ αν κατατεθούν σε ΙΒΑΝ.
Σύμφωνα με την απόφαση, το κόστος της ειδικής εφαρμογής θα ανέλθει στο ύψος του 1.500.000 και θα διαρκέσει έως και τον Ιούλιο.
ΕΚΔΟΣΗ ΚΑΡΤΑΣ – ΠΙΣΤΩΣΗ
Μέσω της ειδικής εφαρμογής της Ψηφιακής Πύλης gov.gr κάθε δικαιούχος αιτείται την έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας στην οποία πιστώνεται σχετικό ποσό της ενίσχυσης.
Η είσοδος γίνεται και μέσω του vouchers.gov.gr με χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της ΓΓΠΣ (taxisnet). Δίνεται η δυνατότητα ακύρωσης της αίτησης για όσους υποβάλουν αίτηση εντός Φεβρουαρίου, έως της 28/2/2023. Μετά την ολοκλήρωση υποβολής της αίτησης η Κοινωνία της Πληροφορίες Μ.Α.Ε. διαβιβάζει εγκριτική απόφαση στο πιστωτικό ίδρυμα και τον αριθμό κινητού τηλεφώνου και εμβάζει το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί.
Ακολούθως, το πιστωτικό ίδρυμα ενημερώνει τον δικαιούχο για την ενεργοποίηση της κάρτας αποστέλλοντας sms στον αριθμό κινητού που έχει δηλώσει με ενσωματωμένες οδηγίες για την ενεργοποίηση. Μετά την είσοδο, ο δικαιούχος δημιουργεί προσωπικό κωδικό πρόσβασης (password) και λαμβάνει κωδικό επιβεβαίωσης, με νέο sms, προκειμένου να ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα.
ΠIΣΤΩΣΗ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΑ
Μέσω της ειδικής εφαρμογής, δικαιούχος της ενίσχυσης δύναται να αιτείται την πίστωση και σε τραπεζικό λογαριασμό. Η είσοδος του φυσικού προσώπου δικαιούχου στην ειδική εφαρμογή, η οποία είναι προσβάσιμη μέσω gov. gr πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησης με τη χρήση των κωδικών taxisnet. Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και συμπληρώνει τον IBAN καθώς και το πιστωτικό ίδρυμα που τηρείται ο λογαριασμός και αιτείται την πίστωση του σχετικού ποσού στον λογαριασμό.

«ΠΡΩΤΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ»
«Με βάση τα όσα γνωρίζουμε από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, το Market pass θα είναι το πρώτο θετικό μέτρο που θα ισχύσει οριζόντια, θα αφορά απευθείας την αγορά καθώς και θα εντάσσει το σύνολο των επιχειρήσεων τροφίμων είναι μέσα στις κατηγορίες δαπανών αγορών που θα επιδοτούνται μηνιαία. Είναι προφανές ότι το ποσό της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό θα πρέπει να αξιολογηθεί από τον καταναλωτή αλλά, όπως έγινε και με την επιδότηση στο ρεύμα, ως μέτρο κινείται ξεκάθαρα προς μια θετική κατεύθυνση» αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Χάρης Ανδρικόπουλος.