Περσικό ρύζι με κεφτεδάκια και βύσσινα – Ένα αρωματικό ταξίδι γεύσης

    Ημερομηνία:

    Αν υπάρχει ένα πιάτο που να παντρεύει την ποίηση της περσικής κουζίνας με τη νοσταλγία των ανατολίτικων αρωμάτων, αυτό είναι το περσικό ρύζι με κεφτεδάκια και βύσσινα. Ένα πιάτο γεμάτο χρώματα, αρώματα και αντιθέσεις: η γλύκα και η οξύτητα των βύσσινων ισορροπούν με τη γήινη νοστιμιά των αρνίσιων κεφτέδων, ενώ το ρύζι μπασμάτι, αρωματισμένο με σαφράν και κανέλα, δένει όλα τα στοιχεία σε μια αρμονική συμφωνία.

    Το συγκεκριμένο φαγητό δεν είναι απλώς φαγητό – είναι εμπειρία. Σερβίρεται σε ιδιαίτερες περιστάσεις, τραπέζια με φίλους ή οικογένεια, ή ακόμα και όταν απλώς θέλεις να ταξιδέψεις γευστικά χωρίς να σηκωθείς από την καρέκλα σου. Οι ξηροί καρποί στο τέλος, δίνουν μια τραγανή πινελιά πολυτέλειας, ενώ το σιρόπι βύσσινου προσφέρει μια παιχνιδιάρικη έκρηξη γεύσης σε κάθε μπουκιά. Ακολούθησε τη συνταγή βήμα-βήμα και ετοίμασε ένα πιάτο που θα κλέψει καρδιές και βλέμματα.

    Περσικό ρύζι με κεφτεδάκια και βύσσινα

    Υλικά

    • 400 γρ. ρύζι μπασμάτι
    • 200 γρ. αποξηραμένα βύσσινα
    • 500 γρ. κιμά αρνίσιο
    • 1 κρεμμύδι τριμμένο
    • 3-4 κ.γ. κανέλα
    • 3 κ.σ. ηλιέλαιο, συν έξτρα για το τηγάνισμα
    • 1/4 κ.γ. σαφράν
    • 75 γρ. βούτυρο λιωμένο
    Αποξηραμένα βύσσινα
    Credit: 123RF

    Για το γαρνίρισμα

    • 3 κ.σ. αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη
    • 3 κ.σ. ψίχα από φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένη
    • 2-3 κ.σ. σιρόπι βύσσινο ή μαρμελάδα, διαλυμένη σε 2 κ.σ. ζεστό νερό

    Tρόπος παρασκευής

    • Πλένουμε το ρύζι σε μπολ με ζεστό νερό, το ξεπλένουμε σε κόσκινο κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό και το αφήνουμε να στραγγίξει.

    Πλένοντας το ρύζι στον νιπτήρα της κουζίνας
    Credit: 123RF

    • Σε άλλο μπολ βάζουμε τα βύσσινα, τα καλύπτουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 15 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

    ICECAP

    • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το ηλιέλαιο, το κρεμμύδι, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό μείγμα και πλάθουμε σε κεφτεδάκια.

    Κεφτεδάκια ωμά
    Credit: 123RF

    • Τα τηγανίζουμε σε ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 λεπτά, κουνώντας το τηγάνι ώστε να ροδίσουν απ’ όλες τις πλευρές.

    • Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε το ρύζι και το μαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμο, αλλά να κρατάει λίγο. Το στραγγίζουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

    • Ανακατεύουμε το σαφράν με 1 κουταλιά της σούπας ζεστό νερό.

    • Στο τηγάνι που βράσαμε το ρύζι ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας από το βούτυρο, ρίχνουμε το σαφράν με τα υγρά του και ένα φλιτζάνι ρύζι.

    • Απλώνουμε το μείγμα να σκεπάσει τον πάτο του τηγανιού και στη συνέχεια εναλλάσσουμε στρώσεις από ρύζι, κεφτεδάκια και βύσσινα. Τελειώνουμε με μια στρώση από ρύζι και περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο.

    • Σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 20-30 λεπτά, έως ότου το ρύζι να είναι τρυφερό.

    • Σερβίρουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με τους ξηρούς καρπούς και  λίγες σταγόνες σιρόπι βύσσινο. έναλλακτικά, χρησιμοποιούμε φρέσκα βύσσινα: Βάζουμε 600 γρ. φρέσκα βύσσινα σε κατσαρόλα, προσθέτουμε 50 γρ. ζάχαρη από πάνω, ανακατεύουμε απαλά και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.

    • Στραγγίζουμε τα βύσσινα και βράζουμε τα υγρά τους σε κατσαρολάκι για 10 λεπτά περίπου, μέχρι να μειωθεί η ποσότητα στο 1/3. σημείωση: Αν το τελικό αποτέλεσμα είναι σαν ζελέ, μην ανησυχείτε, είναι απολύτως εντάξει. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη.

    • Στο ίδιο σκεύος που ετοιμάσαμε το σιρόπι λιώνουμε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας advieh* και ανακατεύουμε καλά.

    • Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα βύσσινα και τα ανακατεύουμε καλά ώστε να καλυφθούν με το μείγμα.

    * το advieh είναι μείγμα μπαχαρικών που έρχεται από την κουζίνα της αρχαίας Μεσοποταμίας

    Περσικό ρύζι με κεφτεδάκια
    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Νέα Μανωλάδα: Αστυνομικοί απελευθέρωσαν οκτώ μετανάστες – Αλλοδαποί τους κρατούσαν κλειδωμένους για να δουλεύουν ως εργάτες γης

    Αστυνομικοί εντόπισαν και απελευθέρωσαν χθες το πρωί στη Νέα Μανωλάδα ...

    Στη φυλακή ο Ουκρανός οδηγός για το τροχαίο δυστύχημα στην Εγνατία

    Την προσωρινή κράτηση του Ουκρανού οδηγού του φορτηγού που...

    Κωνσταντίνος Μπουρδούλης: Του «Χριστού τα Πάθη», όπως τα «λέγαμε» τότε…

    Ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων...

    Παύλος Μαρινάκης: Διάλεξε λαμπάδες μαζί με τον γιo του

    Με τη βοήθεια του γιού του επέλεξε φέτος λαμπάδες...