Το πιθανότερο είναι πως μετράτε αντίστροφα για την καλοκαιρινή άδεια που όπου και αν την ‘περάσετε’, ένα μπάνιο στη θάλασσα θα το κάνετε. Ή τη λίμνη. Ή το ποτάμι.
Όπως βουτάτε ανέμελα στα υγρά αυτά στοιχεία και όπως ατενίζεται το απέραντο γαλάζιο, συναντάτε διάφορα βακτήρια. Ή ζωύφια, ή ρεύματα, ή περιττώματα ζώων ή ακόμα και ακατέργαστα λύματα.
Αυτά δεν τα βρίσκεις σε μια πισίνα. Εκεί όμως, κάνουν πάρτι το τσούξιμο στα μάτια, οι μολύνσεις στο ουροποιητικό, στο αυτί και η γαστρεντερίτιδα. Όπως είχε γράψει η ανώτερη λέκτορας κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Leicester, Primrose Freestone «οι πισίνες είναι σαν ένα μεγάλο μπάνιο γεμάτο, γεμάτο με πολλούς ξένους».
Πού μπορείτε να κολυμπήσετε με μεγαλύτερη ασφάλεια; Πού κινδυνεύει λιγότερο η υγεία σας;
Στις πισίνες!
Κατ’ αρχάς σε αυτές δεν υπάρχουν μέδουσες, τσούχτρες κλπ, όπως δεν υπάρχουν και φύκια που δεν ξέρουμε αν ξέρετε, αλλά είναι τύπος βακτηρίων.
Μεταξύ άλλων, η Freestone έγραψε στη μελέτη που έκανε ότι «τα ζεστά καλοκαίρια, τα φύκια τείνουν να πολλαπλασιάζονται και να σχηματίζουν ένα πράσινο σκόνη (γνωστό ως άνθιση) στην επιφάνεια της λίμνης. Αυτή η γαλαζοπράσινη άνθιση φυκιών μπορεί να απελευθερώσει τοξίνες που είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο και περιστασιακά θανατηφόρες για τα κατοικίδια ζώα.
Μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κολυμπούν στη θάλασσα (ή σε θαλασσινό νερό) είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν λοιμώξεις του αυτιού, της μύτης, του λαιμού και του γαστρεντερικού συστήματος από όσους ζουν στην παραλία. Η λύση στο πρόβλημα είναι να κάνουμε ένα ντους μετά τη βουτιά «και σίγουρα πριν πάμε για φαγητό».
Σημειώστε επίσης, πως η πιο κοινή ασθένεια που συνδέεται με το κολύμπι σε ανοιχτά νερά είναι η διάρροια. Αποδίδεται συχνά στη μόλυνση των λυμάτων. Καταπίνουμε νερό που μπορεί να περιέχει βακτήρια και ιούς όπως το E.coli και το Norovirus και αρρωσταίνουμε.
Η πισίνα είναι το πιο ασφαλές περιβάλλον για κολύμπι, όταν απολαμβάνει σωστής διαχείρισης.
«Το νερό της πισίνας, με επαρκή επίπεδα απολύμανσης με χλώριο και διατήρηση του pH, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να περιέχει μολυσματικούς μικροοργανισμούς και επομένως αντιπροσωπεύει ένα πολύ ασφαλέστερο περιβάλλον για ψυχαγωγική κολύμβηση», γράφει η Freestone, πριν καταλήξει στο ότι «οι τραυματισμοί και οι πνιγμοί είναι επίσης λιγότερο πιθανό να συμβούν σε πισίνες, όπου υπάρχουν εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες και εξοπλισμός ασφαλείας».