Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ενδέχεται να επισκεφθεί την Κίνα πριν από τη Σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου στη Νότια Κορέα, ή να έχει συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της Συνόδου, όπως μεταδίδει το Reuters.
Οι δύο χώρες προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε να τερματιστεί ο παρατεταμένος εμπορικός πόλεμος δασμών, που έχει προκαλέσει αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο και στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Ο Τραμπ επιδιώκει την επιβολή δασμών σχεδόν σε όλα τα εισαγόμενα αγαθά, υποστηρίζοντας πως αυτό θα ενισχύσει τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, επικριτές του προειδοποιούν πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αυξήσεις τιμών για τους Αμερικανούς καταναλωτές.
Έχει μάλιστα προτείνει καθολικό βασικό δασμό 10% σε όλες τις εισαγωγές, με ακόμη υψηλότερους συντελεστές για τις «προβληματικές» χώρες — μεταξύ αυτών και η Κίνα, με τα κινεζικά προϊόντα να υπόκεινται ήδη σε δασμούς 55%.
Ο Τραμπ έχει θέσει προθεσμία την 12η Αυγούστου για την επίτευξη βιώσιμης συμφωνίας σχετικά με τους δασμούς, ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο. Εκπρόσωπός του δεν σχολίασε το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Σι.
Η τελευταία υψηλού επιπέδου συνάντηση ΗΠΑ–Κίνας έγινε στις 11 Ιουλίου στη Μαλαισία, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο και τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι να τη χαρακτηρίζουν «παραγωγική και θετική». Ο Ρούμπιο δήλωσε τότε ότι ο Σι έχει προσκαλέσει τον Τραμπ στην Κίνα και ότι και οι δύο πλευρές «θέλουν να γίνει η συνάντηση».
Την Παρασκευή, ο υπουργός Εμπορίου της Κίνας, Γουάνγκ Γουεντάο, υπογράμμισε πως το Πεκίνο επιδιώκει σταθεροποίηση των εμπορικών σχέσεων με τις ΗΠΑ, ενώ ανέφερε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στην Ευρώπη κατέδειξαν πως μια εμπορική σύγκρουση δεν είναι αναγκαία.