Σε ερωτήματα που αφορούν την πανδημία και τη διαχείρισή της από την Κυβέρνηση, το ρόλο που αναμένεται να διαδραματίσει στον οικονομικό τομέα και την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας το Ταμείο Ανάκαμψης, ποιοί τομείς θα συμβάλλουν στην αύξηση του ΑΕΠ της Δυτικής Ελλάδας, απαντά μιλώντας σήμερα στην εφ. ΠΑΤΡΙΣ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας, και της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, καθώς και αντιπρόεδρος και διευθυντής Μάρκετινγκ της Ελληνικής Εταιρείας Αναψυκτικών και Χυμών «ΛΟΥΞ», Πλάτων Μαρλαφέκας.
Παράλληλα αναφέρεται και στην πρόσφατη εκλογή του ως ο νέος Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ για την επόμενη διετία, σε μια συνέντευξη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον…
-Πρόσφατα εκλεγήκατε στη θέση του Προέδρου του ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας), του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας…τι σημαίνει η εκλογή αυτή, σε σχέση με τη στήριξη του επιχειρείν και ποιες οι προτεραιότητες σας;
Ως γνωστόν ο ΕΦΕΠΑΕ, συγκροτείται από επτά εταίρους που καλύπτουν στο σύνολο της χώρας και ως αντικείμενο έχουν την διαχείριση κρατικών ενισχύσεων και ΕΣΠΑ, με κύριο στόχο την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Κατ’ αρχάς είναι πολύ τιμητικό για το πρόσωπό μου αυτή η εκλογή αλλά και ταυτόχρονα μια πολύ μεγάλη ευθύνη, ειδικά την περίοδο αυτή που οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί σε μέγιστο βαθμό από την πανδημία. Συνεπώς έχουμε μπροστά μας, πολύ σπουδαίο έργο να επιτελέσουμε σε άμεση συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η διαμόρφωση προτάσεων για νέες δράσεις που προκύπτουν μέσα από τις πραγματικές ανάγκες για την στήριξη και την ανάπτυξη των ΜΜΕ είναι στις βασικές προτεραιότητες και ήδη εργαζόμαστε για αυτό. Στόχος μας είναι οι μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν και τον βασικό κορμό της οικονομίας μας να παραμείνουν βιώσιμες και να προσφέρουν εισόδημα και απασχόληση. Οι δε τομείς της μεταποίησης, του εμπορίου, των υπηρεσιών με έμφαση στον τουρισμό θα είναι στην πρώτη γραμμή των προτάσεών μας
-Έχει περάσει σχεδόν ενάμιση χρόνος που η πανδημία πλήττει τον πλανήτη και την Ελλάδα. Κάνοντας έναν απολογισμό της κατάστασης που προκάλεσε η υγειονομική κρίση ποια θα ήταν τα βασικά σημεία;
Το βασικό είναι πως η ανθρωπότητα δέχθηκε ένα πλήγμα που δεν περίμενε κανείς, με πολλές και επώδυνες προεκτάσεις σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Ειδικά οι πιο προηγμένες οικονομικά χώρες που παράγουν πλούτο και στηρίζουν την οικονομία του πλανήτη, υπέστησαν τεράστια ζημιά που θα πρέπει να θεραπευθεί με σοβαρές παρεμβάσεις. Έτσι και στην δική μας περιοχή η ζημιά ήταν δυσανάλογα μεγάλη καθώς μας βρήκε σε μια περίοδο ανασυγκρότησης από την μακροχρόνια οικονομική κρίση που έπληξε τις περιοχές που βρίσκονται σε υστέρηση σε απόλυτο βαθμό. Ο απολογισμός έφερε στην επιφάνεια σοβαρά προβλήματα και ο ρόλος μας θα είναι πολύ σημαντικός και έντονα παρεμβατικός.
-Θεωρείτε πως όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση στήριξε όσο έπρεπε (και μπορούσε) τις επιχειρήσεις;
Χωρίς καμία αμφιβολία η κυβέρνηση αυτή που κλήθηκε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, βρέθηκε στην αρχή της σχεδόν να διαχειρισθεί ένα πρωτόγνωρο και βέβαια απρόβλεπτο γεγονός. Δηλαδή βρέθηκε από επιτιθέμενη σε αμυντική θέση με κύριο στόχο να στηρίξει την οικονομία και κατ΄ επέκταση την συνοχή της κοινωνίας. Θεωρώ, πως με συνεχείς καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες όλο αυτό διάστημα στήριξε σε απόλυτο βαθμό τις επιχειρήσεις και αυτό έχει αναγνωρισθεί από όλους τους κλάδους της οικονομίας. Βέβαια σε ένα τέτοιο ακραίο γεγονός, οι ανάγκες που παρουσιάζονται είναι πολλές και σε πολλές κατευθύνσεις, καθώς για ένα πολύ μεγάλο διάστημα πλήθος μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρέθηκαν εκτός λειτουργίας, το οποίο είχε να συμβεί από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο. Στα πλαίσια αυτά όμως η κρατική στήριξη και παρέμβαση, υπήρξε και άμεση και με πλήθος δράσεων.
-Είναι το Ταμείο Ανάκαμψης το χρηματοδοτικό εργαλείο/project που χρειάζεται η Ελλάδα για μια δυναμική επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας; Πως κρίνετε την φιλοσοφία του και ποιος θα είναι ο ρόλος των Επιμελητηρίων στην υλοποίηση των προγραμμάτων;
Σαφώς και είναι, καθώς η επανεκκίνηση της οικονομίας έχει να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Οι δράσεις του ταμείου ανάκαμψης, όπως προκύπτει, θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στην οικονομία και με την μόχλευση των κεφαλαίων, θα ακουμπήσει το σύνολο των κλάδων της οικονομίας. Η χώρα μας βρέθηκε έτοιμη σε αυτή την πρόκληση και παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που απαντά στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Πολύ σημαντικό βέβαια είναι πως μέσα από τις δράσεις του, θα ενισχυθούν για την παραγωγική τους ανασυγκρότηση, πολλοί κλάδοι της επιχειρηματικής κοινότητας.
Η μελλοντική αύξηση του ΑΕΠ της Δυτικής Ελλάδας θα προέλθει από…
…κατά την γνώμη μου θα προέλθει από τον τουρισμό αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε σαν περιοχή όπως ιστορία, πολιτισμός, φυσικό κάλλος και σύνδεση με αγροδιατροφικό τομέα. Και βέβαια αξιοποιώντας τον θαλάσσιο τουρισμό καθώς οι περιοχές μας βλέπουν Ιόνιο με το θαυμάσιο πολυνησιακό του σύστημα. Και τον θεματικό τουρισμό όπως π.χ. οινοτουρισμός, γαστρονομικός, Αυτοκινητοδρόμιο Πάτρας κ.α. Στο σημείο αυτό θα επισημάνω ιδιαίτερα, τον παγκόσμιο προορισμό που λέγεται Ολυμπία και θεωρώ πως σε αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού.
Θα προέλθει από τις μεταφορές, καθώς η περιοχή μας είναι ενταγμένη στο Διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, που σημαίνει πως στον τομέα αυτό υπάρχει σημαντική προοπτική δράσεων και επενδύσεων. Που σημαίνει επενδύσεις σε σιδηρόδρομο, εμπορικό λιμάνι Πάτρας. Τα έργα αυτά, θα κάνουν ελκυστική την Δυτική Ελλάδα για την εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικών μονάδων όπως και μονάδες της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistic), που σημαίνει προστιθέμενη αξία, τοπικό και εθνικό εισόδημα και απασχόληση.
Και βέβαια θα προέλθει από τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, των επιχειρήσεων που θα πρέπει να είναι σε άμεση προτεραιότητα. Η περιοχή μας, έχει ακόμη μεγάλη υστέρηση σε υποδομές και εκ του λόγου αυτού πολύ χαμηλό ΑΕΠ, που σημαίνει πως έχει σημαντικές προοπτικές για την βελτίωσή του.
*Ο ΕΦΕΠΑΕ (Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας) είναι Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με αντικείμενο τη Διαχείριση Δράσεων Κρατικών Ενισχύσεων του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία), των ΠΕΠ (Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων), του μέτρου ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ για επιχειρήσεις και Δράσεων του Πράσινου Ταμείου