Μπορεί ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή να επιβραδύνονται επιτέλους στις χώρες της Ευρώπης, αλλά οι τιμές των συστατικών για την παρασκευή παραδοσιακών γαλλικών και ιταλικών πιάτων αναδεικνύουν πώς η χειρότερη κρίση ακρίβειας των τελευεταίων 30 χρόνωμ εξακολουθεί να επιβαρύνει τα νοικοκυριά.
Ο προσαρμοσμένος δείκτης Coq au Vin (κόκορας κρασάτος) του Bloomberg, ο οποίος υπολογίζει πόσο πρέπει να δαπανήσουν οι οικογένειες στη Γαλλία για τα συστατικά που απαιτούνται για να μαγειρέψουν το εν λόγω πιάτο αυξήθηκε κατά 7,1% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Το θετικό είναι ότι ο ρυθμός έχει μειωθεί επί πέντε συνεχόμενους μήνες.
Ο μηνιαίος δείκτης, που βασίζεται σε στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και του Υπουργείου Γεωργίας και Διατροφής, έδειξε ότι το συνολικό κόστος του πιάτου μειώθηκε ελαφρώς στα 19,3 ευρώ. Η τιμή του κοτόπουλου, που αποτελεί το κύριο συστατικό της συνταγής, βοήθησε στη συγκράτηση του κόστους.
Στο 11,2%, ο συνολικός πληθωρισμός των τροφίμων ήταν ακόμη ισχυρότερος και ο γενικός πληθωρισμός στη Γαλλία επιταχύνθηκε τον Αύγουστο στο υψηλότερο ποσοστό από τον Μάιο, στο 5,7%.
Ωστόσο, με τις τιμές για την έτοιμη πίτσα να αυξάνονται κατά 6,5%, είναι πιο οικονομική η αγορά της από το κατάστημα από την παρασκευή της στο σπίτι, ακόμη και αν η διαφορά έχει μειωθεί.