«Πλώρη» για επανάληψη του Ιανουαρίου του 2020 από την Τουρκία στο Αιγαίο;

    Ημερομηνία:

    Εξόχως ανησυχητική είναι η κατάσταση στο Αιγαίο, με την Τουρκία να επιχειρεί να κάνει εξαγωγή της οικονομικής κρίσης που την τραντάζει συθέμελα. Το γεγονός – όπως έχουμε αναφέρει στο enikos.gr – ότι η κρίση έχει επηρεάσει και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της και δη τις διαθεσιμότητες μαχητικών προκαλεί ανησυχία για νευρικές κινήσεις, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποδείξει ότι είναι η μεγάλη περιφερειακή δύναμη που διατείνεται.

    Μόνο χθες, Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν  8 υπερπτήσεις από συνολικά 6 μαχητικά, πάνω από Οινούσσες, Παναγιά και Ρω.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αρχή της εβδομάδας οι Τούρκοι έχουν πραγματοποιήσει ακόμη μία υπερπτήση, πάλι με 4 μαχητικά, πάνω από τις Οινούσσες στα 24.000 πόδια.

    Συνολικά, μόνο την πρώτη εβδομάδα του 2022 είχαμε 12 υπερπτήσεις τη στιγμή που όλο τον Ιανουάριου του 2021 είχαν σημειωθεί 6.

    Η τουρκική τακτική κάνει πολλούς να κοιτάζουν τα στατιστικά, δίνοντας ιδιαίτερη βάση σε αυτά του Ιανουαρίου του 2020. Τότε σημειώθηκαν 62 υπερπτήσεις και 69 εμπλοκές στο ανατολικό Αιγαίο. Τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται ως «έτος βάσης» στις αναλύσεις δεν είναι τυχαία, αφού είναι η χρονιά που σημειώθηκε η υβριδική απειλή στον Έβρο και τα νησιά ενώ ακολούθησε η κρίση με το Oruc Reis, λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου.

    τουρκικά μαχητικά Τουρκία προκλήσεις

    Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται. Είτε η Τουρκία να έχει άλλου είδους πρόκληση στα σκαριά και να χρησιμοποιεί τις υπερπτήσεις ως προπέτασμα καπνού, είτε – κι αυτό είναι ίσως το πιο άσχημο – να εκβιάζει ενδεχόμενο ατύχημα στο Αιγαίο, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε σημειακή κρίση ή θερμό επεισόδιο.

    Βέβαια, στο τελευταίο σενάριο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε το δόγμα που διέπει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, όπως το είχε εκφράσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, τον Ιούνιο του 2020 ότι «Όταν προκληθεί ατύχημα στην περιοχή, αυτό θα γίνει από υπαιτιότητα της Τουρκίας. Από εκεί και πέρα θα δούμε ποιος θα προσγειωθεί, πού θα προσγειωθεί και πώς θα προσγειωθεί. Εάν χάσουμε δικό μας σε ατύχημα δεν θα γυρίσουν όλοι πίσω» για να προσθέσει εν συνεχεία «Όταν ευθέως προσβάλλονται κυριαρχικά μας δικαιώματα υπάρχει και κλιμακούμενη δέσμη μέτρων. Δεν σημαίνει ότι θα βομβαρδίσουμε τις γέφυρες της Πόλης ή το αεροδρόμιο της Μπαντίρμα. Αλλά το αν θα φτάσουμε ξεκάθαρα σε στρατιωτική δράση είναι κάτι που πιστεύω ότι μπορεί να γίνει. Δεν υπάρχει, όμως, σημειακή κρίση, δηλαδή μόνο στο Καστελλόριζο και δεν θα επεκταθεί πουθενά αλλού».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κωνσταντίνος Βασάλος: Ρωτάω πάντα μια κοπέλα για ενημερωτικούς λόγους «με πόσους έχεις πάει;»

    Για την ερώτηση που συνηθίζει να κάνει ο Κωνσταντίνος Βασάλος στις...

    To IRIS επεκτείνεται σε όλη την αγορά

    Ερχεται η υπηρεσία IRIS 2 για το δημοφιλές σύστημα πληρωμών που...

    Ξενοδόχοι κατά Booking – Στο τραπέζι από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ομαδικές αγωγές

    Για «τεράστια στρέβλωση μην έχοντας τον έλεγχο διάθεσης του...

    Πώς θα κινηθεί το Μαξίμου στο νέο πολιτικό σκηνικό

    Ραντεβού στη Βουλή δίνει η κυβέρνηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ...
    Best Shop