Μαίνεται ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει μεταξύ δικηγόρων και Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων με εκατέρωθεν «πύρινες» ανακοινώσεις. Όλα ξεκίνησαν μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕνΔΕ Χριστόφορου Σεβαστίδη, σε συνέδριο το περασμένο Σάββατο, που έκανε λόγο για «περιστατικά φαινομένων δικηγόρων που επιδιώκοντας δημοσιότητα και προβολή, ή ακόμα και απόπειρα άσκησης πίεσης προς όφελος του πελάτη τους, δεν διστάζουν να αξιοποιούν κάθε είδους συκοφαντία και χυδαιότητα σε βάρος δικαστικών λειτουργών», με τους δικηγόρους να αντιτείνουν ότι το δικηγορικό σώμα και τα θεσμικά του όργανα δεν έχουν ανάγκη υποδείξεων και να εκτοξεύουν με τη σειρά τους κατηγορίες για συμπεριφορές μελών της Ένωσης που τους θίγουν.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σεβαστίδης είπε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του στο συνέδριο που έγινε στη Θεσσαλονίκη: «Η επιδίωξη να επιλύσουμε ζητήματα που αφορούν την ταχύτητα στους ρυθμούς έκδοσης αποφάσεων, προϋποθέτει μια Δικαιοσύνη που σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα λειτουργεί ικανοποιητικά. Και κυρίως έχει συμφωνήσει σε ένα πλαίσιο τήρησης αυτονόητων κανόνων σεβασμού από τους παράγοντες της δίκης. Οι αρμονικές σχέσεις μας με τους δικηγόρους ήταν επιδίωξή μας όχι από λόγους κοινωνικής αβρότητας αλλά απρόσκοπτης λειτουργίας του θεσμού που υπηρετούμε. Τα φαινόμενα δικηγόρων, που επιδιώκοντας δημοσιότητα και προβολή, ή ακόμα και απόπειρα άσκησης πίεσης προς όφελος του πελάτη τους, δεν διστάζουν να αξιοποιούν κάθε είδους συκοφαντία και χυδαιότητα σε βάρος δικαστικών λειτουργών, ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας, έχουν αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο τους τελευταίους μήνες.
Υπονομεύουν οι ίδιοι οι δικηγόροι έτσι το μοναδικό πλεονέκτημα της αυτοοργάνωσης, τον ειδικό ρόλο που τους έχει ανατεθεί από τον νομοθέτη: να κρίνουν οι ίδιοι τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών τους. Η κοινωνία απαιτεί πλέον να μιλάμε ξεκάθαρα, ανοιχτά, ειλικρινά. Αν δεν έχουμε το θάρρος να το κάνουμε θα είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι της διάψευσης των προσδοκιών του λαού για μια δικαιοσύνη περισσότερο λειτουργική από αυτήν που έχουμε σήμερα. Η πολιτεία δεν μπορεί να μένει αμέτοχος θεατής, ουδέτερος παρατηρητής της κατάστασης για την οποία εμείς έγκαιρα ενημερώσαμε αλλά επιβάλλεται να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων ανάλογων με όσα ισχύουν σε άλλα κράτη».
Η αντίδραση του δικηγορικού κλάδου μετά την παραπάνω τοποθέτηση ήταν σφοδρή, με τη Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος να συνεδριάζει εκτάκτως, ζητώντας από τον κ. Σεβαστίδη να ανακαλέσει.
δικηγορικών συλλόγων από «δικαστικά όργανα» έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Είναι προφανές ότι οι άνω δηλώσεις του για τη δικαιοδοσία των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με την πρόσφατα υπογραφείσα από τη χώρα μας διεθνή σύμβαση για την προστασία του δικηγορικού επαγγέλματος. Η επαναλαμβανόμενη, κατά τα άνω , συμπεριφορά του Προέδρου της ΕνΔΕ εις βάρος του δικηγορικού σώματος, δυναμιτίζει αδικαιολόγητα τις σχέσεις λειτουργών και συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες για τη λειτουργία και την απονομή της Δικαιοσύνης», ανέφεραν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι.
Η Ολομέλεια αποφάσισε.
- Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι να μην συμμετέχουν εφεξής και μέχρι ανακλήσεως των δηλώσεων του Προέδρου της ΕνΔΕ σε οποιαδήποτε Επιτροπή ή Ομάδα Εργασίας , θεσμοθετημένη ή μη, καθώς επίσης και σε οποιαδήποτε εκδήλωση, ημερίδα ή Συνέδριο, όπου μετέχουν εκπρόσωποι της ΕνΔΕ.
- Να καλέσει όλες τις Δικαστικές Ενώσεις της χώρας να τοποθετηθούν εάν συμφωνούν με τις δηλώσεις του Πρόεδρου της ΕνΔΕ που πλήττουν ευθέως την αυτορρύθμιση του δικηγορικού λειτουργήματος.
- Να προτείνει στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας να αποφασίσουν δίωρη αποχή των μελών τους την Τρίτη 25.11.2025 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕνΔΕ και να επιδώσουν
σχετικά ψηφίσματα διαμαρτυρίας. - Την αποχή από την πρώτη συνεδρίαση του Δ’ Τμήματος του Εφετείου Αθηνών, στη σύνθεση του οποίου μετέχει ο Πρόεδρος της ΕνΔΕ. Σε περίπτωση δε, που δεν ανακληθούν οι άνω δηλώσεις, η Συντονιστική Επιτροπή επιφυλάσσεται να λάβει περαιτέρω αποφάσεις.
Για το θέμα συνεδρίασε και το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που υιοθέτησε την εισήγηση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και αποφάσισε στη βάση των παραπάνω:
- Να πραγματοποιηθεί δίωρη αποχή των μελών του την Τρίτη 25.11.2025 από τις 11.00΄ έως τις 13.00΄ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕνΔΕ, να επιδώσει σχετικά ψηφίσματα διαμαρτυρίας και να πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα και ώρα σε δικαστικό κατάστημα που θα αποφασισθεί.
- Να πραγματοποιηθεί αποχή από την πρώτη συνεδρίαση του 4ου Τμήματος του Εφετείου Αθηνών στις 2-12-2025, στη σύνθεση του οποίου μετέχει ο Πρόεδρος της ΕνΔΕ.
Οι δηλώσεις Σεβαστίδη και η απάντηση Βερβεσού
Συνέχεια στην κόντρα μεταξύ δικηγόρων – Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έδωσε μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Καθαρές Κουβέντες» ο Χριστόφορος Σεβαστίδης, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ο κ. Σεβαστίδης άσκησε έντονη κριτική στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσό, υποστηρίζοντας χαρακτηριστικά πως αρνήθηκε να ελέγξει πειθαρχικά την δικηγόρο που στράφηκε εναντίον του δικαστικού συμβουλίου Λαμίας, κατηγορώντας τη δικηγόρο ότι «μας κατασυκοφάντησε (σ.σ. ως Σώμα), επειδή δεν αποφυλακίσαμε τον Κασιδιάρη».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Σεβαστίδης, οι δικαστικοί λειτουργοί δέχονται κριτική έστω και κακοπροαίρετη, αλλά όχι συκοφαντία, επισημαίνοντας πως μεταξύ άλλων η συγκεκριμένη δικηγόρος υποστήριξε πως ο δικαστής εκτελεί εντολές της κυβέρνησης. «Τι πιο συκοφαντικό για έναν δικαστή να λέει ότι είναι ξεπουλημένος;» αναρωτήθηκε.
«Είπαν με αποφάσεις τους ότι είναι κριτική, όχι συκοφαντία. Καλύπτουν τα μέλη τους με μία συντεχνιακή λογική» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕνΔΕ, λέγοντας πως «έχουν τη διάθεση να είναι στο απυρόβλητο» και πως οι δικηγόροι «μόλις χάνουν μία υπόθεση πελάτη τους, βγαίνουν δημόσια και καταγγέλλουν τους δικαστές».
Τονίζοντας πως «αυτή η φάμπρικα αντισυστημισμού πρέπει να τελειώσει», ο κ. Σεβαστίδης είπε πως η ΕνΔΕ θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης για τη λήψη μέτρων. «Αν οι δικηγορικοί σύλλογοι απεμπολούν το δικαίωμα να προχωρούν οι ίδιοι σε ελέγχους, τότε θα πρέπει να εξεταστεί» σχολίασε.
«Το δικαστικό σώμα τους τελευταίους μήνες βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα κύμα απαράδεκτων, χυδαίων και συκοφαντικών δηλώσεων δικηγόρων, οι οποίοι προσπαθούν να κλέψουν λίγο χρόνο προβολής και δημοσιότητας ή ακόμη κι άσκησης πίεσης προς όφελος του πελάτη του», ανέλυσε σε άλλη αποστροφή του ο κ. Σεβαστίδης, υποστηρίζοντας ότι αυτή η κατάσταση βρίσκει διαρκώς μιμητές. «Όχι μόνο γίνεται ανεκτή αλλά υποδαυλίζεται από τον κ. Βερβεσό, ο οποίος επιχειρεί μία ηρωική έξοδο από τον συνδικαλισμό, αλλά κι από άλλους υποψηφίους».
Ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, με αφορμή τα «όσα αναληθώς και όλως ανοικείως» ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά την παρουσία του σε τηλεοπτικό σταθμό αναφορικά με την λειτουργία των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων, κάνει λόγο για ασύμμετρη πρόκληση κααι αναφέρει:
«1α. Τα πειθαρχικά παραπτώματα των δικηγόρων εκδικάζονται από τα Πειθαρχικά Συμβούλια, τα οποία σε πρώτο βαθμό συγκροτούνται από δικηγόρους με δεκαπενταετή υπηρεσία, που στη μεγάλη πλειοψηφία τους διορίζονται με δημόσια κλήρωση στην έδρα κάθε πολιτικού Εφετείου.
Συνεπώς, οι Πειθαρχικοί Δικαστές δεν διορίζονται, κατά πλειοψηφία, από το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά κληρώνονται.
1β.Τα Πειθαρχικά Συμβούλια είναι ανεξάρτητα όργανα, διακριτά του Διοικητικού Συμβουλίου και υπόκεινται σε συγκεκριμένους αυστηρούς κανόνες ως προς τη λειτουργία και τη διαδικασία τους.
Κατά συνέπεια, ούτε ο Πρόεδρος, ούτε το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου, μπορούν να παρέμβουν στη δικαιοδοτική τους κρίση.
Περαιτέρω, ο Εισαγγελέας του ΑΠ δικαιούται να ασκεί προσφυγή ενώπιον του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου, κατά αποφάσεων του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου για εσφαλμένη ή πλημμελή εφαρμογή του νόμου, είτε για λόγους ουσιαστικής εκτίμησης των πραγματικών περιστατικών, στη σύνθεση του οποίου μετέχει ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ένας αρεοπαγίτης..
Τελικώς, οι αποφάσεις των Πειθαρχικών Συμβουλίων, Πρωτοβάθμιων και Ανωτάτου, υπόκεινται στον ακυρωτικό έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Συνεπώς, η όλη πειθαρχική δικαιοδοσία για τα δικηγορικά παραπτώματα ασκείται, με την πολλαπλή και ενεργό συμμετοχή και δικαστών.
2. Σε όλους τους επαγγελματικούς- επιστημονικούς Συλλόγους και ιδίως σε εκείνους που έχουν τη νομική μορφή ΝΠΔΔ σωματειακής μορφής (ιατρών, οδοντιάτρων, μηχανικών, δημοσιογράφων κλπ) τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών τους εκδικάζονται από Πειθαρχικά Συμβούλια που συγκροτούνται αποκλειστικά ή κατά πλειοψηφία από μέλη τους και όχι από τρίτους.
3. Όσες αναφορές έχουν περιέλθει στους Δικηγορικούς Συλλόγους κατά δικηγόρων διερευνώνται σύμφωνα με την προβλεπόμενη θεσμική διαδικασία. Για τις συγκεκριμένες υποθέσεις που αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΕνΔΕ έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από τον Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου, κατ’ άρθρον 152 Κώδικα Δικηγόρων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κατά συνέπεια, τα αντίθετα αναφερόμενα ότι δήθεν εγώ δεν προχώρησα στην πειθαρχική έρευνα, είναι αβάσιμα, αφενός διότι δεν είχα τέτοια αρμοδιότητα, την οποία έχει ο Πρόεδρος των Πειθαρχικών Συμβουλίων και αφετέρου, επί της ουσίας, διότι υπάρχει προκαταρκτική πειθαρχική διαδικασία σε εξέλιξη.
4. Οι περιπτώσεις συναδέλφων, στις οποίες αναφέρεται ο Πρόεδρος της ΕνΔΕ για φερόμενα πειθαρχικά αδικήματα που τελέστηκαν από αυτούς σε ακροατήρια, δεν περιήλθαν – πλην μίας περίπτωσης – στα Πειθαρχικά Συμβούλια, μέσω της προβλεπόμενης από το άρθρο 306 ΚΠΔ νόμιμης οδού (αποστολή πρακτικών δίκης ή έστω αναφοράς του Προέδρου του Δικαστηρίου) αλλά μέσω Δελτίων Τύπου και Ανακοινώσεων της ΕνΔΕ.
Σημειωτέον ότι, σε συνέχεια των άνω Δελτίων Τύπου, ζητήθηκε εγγράφως από τα Πειθαρχικά Τμήματα προς τα αρμόδια δικαστήρια η αποστολή πρακτικών δίκης ή αναφοράς για τα συγκεκριμένα περιστατικά , στο πλαίσιο του σχετικού πειθαρχικού ελέγχου, τα οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν αποσταλεί (!!!)
5. Τα Πειθαρχικά Συμβούλια στις περιπτώσεις που διαπίστωσαν την τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων έχουν επιβάλει πειθαρχικές ποινές σε δικηγόρους, που έχουν φτάσει μέχρι και την οριστική διαγραφή.
Να υπενθυμίσουμε ενδεικτικά τη διαγραφή μέλους του ΔΣΑ για ναζιστικό χαιρετισμό στο ακροατήριο δικαστηρίου, την ίδια στιγμή που η σύνθεση του εν λόγω δικαστηρίου δεν προέβη ούτε σε αποστολή αναφοράς στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, κατ’ άρθρο 306 ΚΠΔ, ούτε κίνησε την προβλεπόμενη ποινική διαδικασία σε βάρος του.
6. Απέναντι στην άνω πειθαρχική λειτουργία των Δικηγορικών Συλλόγων, ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕνΔΕ ποια ήταν η στάση που κράτησε η Ενωση σε σειρά υποθέσεων που προκάλεσαν το ενδιαφέρον δικηγόρων και πολιτών.
Και ειδικότερα:
– Για τις εκατοντάδες δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες έχει καταδικαστεί η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παράβαση των αρχών της δίκαιης δίκης και για τις οποίες υποχρεώθηκε η χώρα μας και κατ’ επέκταση οι πολίτες να καταβάλλουν χρηματικά ποσά σε διαδίκους.
– Για τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τους δανειολήπτες (ενεργητική νομιμοποίηση funds, ελβετικό φράγκο κλπ), τις παρεμβάσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου σε εκκρεμείς υποθέσεις (συμβασιούχων κλπ), τη δικαστική κρίση του ΕΔΔΑ στην υποθέση Τσατάνη κλπ
Ερωτάται επίσης ο Πρόεδρος της ΕνΔΕ:
-Ποιά ήταν η στάση της ΕνΔΕ όταν τα αρμόδια όργανα του Αρείου Πάγου απέπεμψαν από δικαστικό σώμα 30 περίπου δικαστικούς λειτουργούς για υπέρμετρες καθυστερήσεις στην έκδοση αποφάσεων.
– Ποιά ήταν η στάση του όταν συγκεκριμένοι δικαστές απομάκρυναν, με αστυνομική δύναμη, εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και δικηγόρους, κατά την άσκηση του λειτουργήματός τους και πρόσφατα όταν ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά δύο δικηγόρων, ένας εκ των οποίων Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου, κατά την εκτέλεση επίσης του λειτουργήματός τους.
– Ποιά ήταν η στάση του σε δεκάδες περιπτώσεις απρεπών και ονειδιστικών συμπεριφορών σε βάρος νέων δικηγόρων, γυναικών δικηγόρων και δη εγκυμονουσών που έλαβαν ( και δυστυχώς συνεχίζουν να λαμβάνουν) χώρα στα δικαστήρια όλης της χώρας.
Απέναντι στο πρωτοφανές ύφος, την ανεπίτρεπτη για δικαστικό λειτουργό φρασεολογία σε δημόσιο λόγο και τους απρεπείς χαρακτηρισμούς που δεν αφορούσαν εμένα προσωπικά αλλά τα θεσμικά όργανα του δικηγορικού σώματος αλλά και συλλήβδην όλους τους Έλληνες δικηγόρους, εμείς απαντάμε με τεκμηριωμένα επιχειρήματα, εναργείς ισχυρισμούς και κριτική προσέγγιση.
Δεν θα ακολουθήσουμε τον Πρόεδρο της ΕνΔΕ στον αδιέξοδο δρόμο που επέλεξε.
Αυτό όμως που δεν θα επιτρέψουμε και με σθένος θα αντιμετωπίσουμε είναι η επιχείρηση αποφλοίωσης της αυτορρύθμισης του επαγγέλματός μας, στην οποία κατατείνει η πρότασή του για την υποκατάσταση της συμμετοχής των δικηγόρων από δικαστές στα Πειθαρχικά Συμβούλια.
Αυτή, η αντίθετη στη διεθνή δικαιοταξία παρέμβαση του Προέδρου της ΕνΔΕ, είναι που καθόρισε τη χθεσινή μας απόφαση και θα καθορίζει τη στάση μας μέχρι έως ότου ανακληθεί.
Υπενθυμίζουμε στους Έλληνες δικαστές, που γνωρίζουν και εφαρμόζουν το νόμο ότι η συγκεκριμένη άποψη του Προέδρου της ΕνΔΕ αντίκειται ευθέως στην πρόσφατα υπογραφείσα διεθνή σύμβαση από τη χώρα μας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την προστασία του δικηγορικού επαγγέλματος.
Λειτουργοί και συλλειτουργοί της δικαιοσύνης δεν πρέπει να είναι αντίδικοι αλλά ομόδικοι στον διαρκή αγώνα για ορθή και ταχεία απονομή της δικαιοσύνης και λυσιτελή προάσπιση του δικαιώματος δικαστικής προστασίας των πολιτών».
Η νέα ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων
Από το περιεχόμενο της χθεσινής ανακοίνωσης της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει ότι δέχθηκε αήθη επίθεση το σύνολο του δικαστικού σώματος και ο πρόεδρός της προσωπικά Χριστόφορος Σεβαστίδης, για «την γνώμη που εξέφρασε δημοσίως, ως προς την αναγκαιότητα να ανατεθεί η πειθαρχική διαδικασία των δικηγόρων σε δικαστικό όργανο».
Η ανακοίνωση της ΕΝΔΕ έχει ως εξής:
«Με χθεσινό δελτίο τύπου η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων επιτίθεται με αήθη τρόπο στο σύνολο του δικαστικού σώματος και στον Πρόεδρο της ΕΝΔΕ προσωπικά, για την γνώμη που εξέφρασε δημοσίως, ως προς την αναγκαιότητα να ανατεθεί η πειθαρχική διαδικασία των δικηγόρων σε δικαστικό όργανο.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επέλεξε εδώ και μήνες σταθερά τη θεσμική οδό της επίσημης αναφοράς στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα των δικηγορικών συλλόγων, κάθε φορά που υπήρχε περιστατικό ακραίας προσβλητικής και αντιδικονομικής συμπεριφοράς δικηγόρου.
Καταγγείλαμε περιστατικά συνηγόρου που εν μέσω ακροαματικής διαδικασίας καλούσε την αστυνομική αρχή να συλλάβει σύνθεση δικαστηρίου, δικηγόρου που εξύβριζε με χυδαίες εκφράσεις δικαστές και εισαγγελείς, δικηγόρου που απευθυνόμενος προς προεδρεύουσα έλεγε ότι του προκαλεί αδιαθεσία η θέα της, ή δικηγόρων που συκοφάντησαν κατ΄ επανάληψη δικαστές και εισαγγελείς ότι δήθεν αποφασίζουν κατόπιν πολιτικής παρέμβασης.
Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, αλλά και σε τόσες άλλες που έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν, δεν είδαμε να επιβάλλεται καμία πειθαρχική ποινή, ούτε να γίνεται καν κάποια υπόδειξη συμμόρφωσης. Αντίθετα, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ κ. Βερβεσός έκρινε κατάλληλες τις συνθήκες για να εξαπολύσει την από 10.11.2025 ανακοίνωσή του, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε τις παραπάνω συμπεριφορές που καταγγείλαμε αρμοδίως και δημοσίως ως «κριτική δικαστικών αποφάσεων», εντάσσοντάς αυτές στο «δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης κάθε πολίτη».
Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, που σε λίγες μέρες αποχωρεί οριστικά από τα καθήκοντά του, είναι γνωστό ότι επιθυμεί εδώ και χρόνια να προκαλεί “σεισμό” με κάθε δυνατό τρόπο, ασχέτως της εικόνας που δημιουργεί για το Σώμα που εκπροσωπεί.
Όταν όμως δημοσίως καλύπτει τόσο ο ίδιος, όσο και μια μικρή, αλλά σημαντική, μερίδα των υποψηφίων προέδρων του ΔΣΑ, αυτές τις απαράδεκτες για ευρωπαϊκή χώρα συμπεριφορές συναδέλφων του, όσο ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι η συντεχνιακή λογική θα υπερτερεί του κύρους του Δικηγορικού Σώματος, τόσο θα δικαιώνει την άποψη που εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΝΔΕ και εκφράζει το σύνολο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Η ανάθεση αποκλειστικών πειθαρχικών αρμοδιοτήτων στα όργανα των Δικηγορικών Συλλόγων, προϋποθέτει θεσμική ωριμότητα. Αντίθετα, με το χθεσινό δελτίο τύπου που εξέδωσε η Σ.Ε. της Ολομέλειας των Προέδρων, αναγνωρίζει το δικαίωμα της κριτικής μόνο στον εαυτό της, ενώ εμφατικά το αποκλείει από την ΕΝΔΕ και τον Πρόεδρό της, με μια χυδαία προσωπική επίθεση σε βάρος του. Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας γνωρίζουν καλά σε τι στοχεύουν όλα αυτά και στηρίζουν ξεκάθαρα τον Πρόεδρο της ΕΝΔΕ.
Σημειωτέον ότι από καμία υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη δεν προκύπτει απόλυτο δικαίωμα αυτορρύθμισης των Δικηγορικών Συλλόγων, ως προς την πειθαρχική διαδικασία σε βάρος μελών τους.
Αντιθέτως, και σήμερα προβλέπεται επιβολή πειθαρχικών ποινών σε δικηγόρους από τα Δικαστήρια σε ορισμένες περιπτώσεις (βλ. άρθρο 336 §2 ΚΠΔ), ενώ στο ανώτατο πειθαρχικό συμβούλιο για τους δικηγόρους συμμετέχουν (ως τακτικά μέλη) ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, ένας Αρεοπαγίτης και τρεις δικηγόροι (βλ. άρθρο 148 §2 ν. 4194/2013).
Επιπλέον, στην πρόσφατη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία του επαγγέλματος του δικηγόρου προβλέπεται η δυνατότητα των Μερών να νομοθετήσουν την εισαγωγή των πειθαρχικών διαδικασιών κατά δικηγόρων, εκτός των άλλων, ενώπιον Δικαστηρίου (βλ. άρθρο 8 §2 a iii της Σύμβασης).
Για τους δικαστές και εισαγγελείς αυτή η εικόνα συντεχνιακής αυτοπροστασίας είναι εκτός λογικής. Καθημερινά ενώπιον των πειθαρχικών οργάνων των δικαστικών λειτουργών, κατατίθενται σε βάρος τους δεκάδες αναφορές, που εξετάζονται πάντα, αξιολογούνται και οδηγούν είτε σε αρχειοθέτηση, είτε σε πειθαρχική ποινή. Ουδέποτε όμως δικαστικό όργανο αρνήθηκε να εξετάσει αναφορά, ουδέποτε δικαστική Ένωση αξίωσε να μην υποβάλλονται αναφορές κατά δικαστών. Η ίδια η Ένωσή μας, στα πλαίσια της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση, άνοιξε τη συζήτηση για την αλλαγή της σύνθεσης του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, η οποία όμως τώρα θα κλείσει, λόγω της προφανούς ανωριμότητας των θεσμικών οργάνων των δικηγόρων.
Η σταθερή διολίσθηση που παρουσιάζουν τα όργανα του ΔΣΑ και ο Πρόεδρός του, όμως, δεν χαρακτηρίζει και την πλειοψηφία των δικηγόρων της χώρας.
Άλλωστε δεν ευθύνονται αυτοί, αν κάποιοι επιθυμούν να χτίσουν άλλες καριέρες στις πλάτες τους. Ας γνωρίζουν όμως ότι η ξαφνική πολεμική που ξεκίνησε, έχει ένα ακόμη πιο ύπουλο στόχο: την κατασκευή ενός κοινού “εξωτερικού” εχθρού, για να εμποδισθεί η ανάδειξη των πραγματικών εσωτερικών αντιθέσεων, που πλήττουν σκληρά πλέον το Δικηγορικό Σώμα και κάπως πρέπει να καλυφθούν ενόψει δικηγορικών εκλογών.
Εμείς θα απαντήσουμε θεσμικά και συλλογικά σε αυτή την πρωτοφανή πρόκληση και θα αναδείξουμε λεπτομερώς την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τόσο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και στην Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ένωση Δικαστών. Ο λαϊκισμός και η απρέπεια δεν θα βρουν άλλο ζωτικό χώρο στην ελληνική Δικαιοσύνη. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.
Την Παρασκευή θα συγκληθεί έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης για να λάβει τα αναγκαία μέτρα περιφρούρησης του κύρους της δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας των λειτουργών της».

