Ο Νοέμβριος αποτέλεσε ένας πολύς δύσκολος μήνας για την Ουκρανία αφού στα πεδία των μαχών αποτέλεσε τον χειρότερο μήνα εδώ και δύο χρόνια του πολέμου όσον αφορά στις εδαφικές απώλειες, αφού έχασε πάνω από 1.20 τετραγωνικά χλμ – μια περιοχή αντίστοιχη με την έκταση της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), αυτή η απώλεια αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία καταγραφή από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του ο βρετανικός Guardian, παρόλο που οι περισσότερες από τις περιοχές που κατέλαβε η Ρωσία είναι αγροτικές και χωρίς μεγάλη στρατηγική αξία, οι εξελίξεις στο Ντονέτσκ αναδεικνύουν την ένταση των ρωσικών προσπαθειών. Οι δυνάμεις της Ρωσίας έχουν κερδίσει 1.006 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη συγκεκριμένη περιοχή μέσα στον Νοέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πρόοδο από τον Μάιο του 2022.
Η Ρωσία σημείωσε σημαντική νίκη τον Οκτώβριο με την κατάληψη της πόλης Βουχλεντάρ, που είχε αντέξει επανειλημμένες επιθέσεις από την αρχή του πολέμου. Στη συνέχεια, προχώρησε προς την πόλη Ποκρόβσκ, καταλαμβάνοντας πόλεις όπως η Νοβογκροντίβκα, η οποία είχε πληθυσμό 15.000 πριν τον πόλεμο.
Στο βόρειο τμήμα, οι ρωσικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τις πόλεις Πιβνιτσνέ και Ζαλίζνε, πλησιάζοντας στην πόλη Τορέτσκ. Στο Λουχάνσκ, η Ρωσία ελέγχει πλέον το 98.6% της περιοχής, ενώ στην περιοχή του Χάρκοβο έχουν καταλάβει 392 τετραγωνικά χιλιόμετρα φέτος. Στην Κουπιάνσκ, οι συγκρούσεις επανήλθαν μετά από μήνες ηρεμίας, υπογραμμίζοντας τη συνεχή πίεση που ασκεί η Ρωσία στα ουκρανικά μέτωπα.
Η σημασία των απωλειών
Αν και μεγάλο μέρος της γης που καταλαμβάνει η Ρωσία είναι αγροτικό, οι απώλειες της Ουκρανίας έχουν στρατηγικές και συμβολικές συνέπειες. «Η Ρωσία δεν έχει διαταράξει θεμελιωδώς τις ουκρανικές αμυντικές θέσεις, αλλά οι απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό είναι τεράστιες», δηλώνει ο Τζορτζ Μπάρος από το ISW.
Υπολογίζεται ότι η Ρωσία χάνει 30.000 με 50.000 στρατιώτες (νεκρούς ή τραυματίες) κάθε μήνα, ποσοστό που θεωρείται μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα.
Η ουκρανική απάντηση και οι προκλήσεις
Η Ουκρανία προσπαθεί να κρατήσει τις θέσεις της, παρά την αυξανόμενη πίεση. Όπως δηλώνει ο Βαντίμ, στρατιώτης στο μέτωπο, «το κλειδί δεν είναι να καταλάβεις έδαφος, αλλά να το κρατήσεις». Ωστόσο, η Ουκρανία έχει ήδη χάσει το 40% της περιοχής που κατέλαβε στο Κουρσκ τον Αύγουστο. Παράλληλα, οι δυτικές χώρες έχουν επιτρέψει στο Κίεβο τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι πύραυλοι Atacms και Storm Shadow, για να αντιμετωπίσει τις ρωσικές αντεπιθέσεις.
Παρά την τεχνολογική υποστήριξη, το ηθικό των ουκρανικών δυνάμεων φαίνεται να μειώνεται. «Οι στρατιώτες ανησυχούν περισσότερο για την οικογένειά τους και την ανάγκη για ξεκούραση παρά για την αποτελεσματικότητα των πυραύλων», δηλώνει ο Μπάρος.
Διεθνείς προβληματισμοί
Ο πόλεμος συνεχίζει να προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Η Δρ. Μαρίνα Μίρον από το King’s College του Λονδίνου προειδοποιεί ότι η Ρωσία επιχειρεί να επεκτείνει τις ουκρανικές δυνάμεις με επιθέσεις σε διαφορετικά μέτωπα, με στόχο την κατάρρευση του μετώπου νότια του Βουχλεντάρ. Προσθέτει ότι η μείωση της δυτικής στήριξης, σε συνδυασμό με τις εκλογές στις ΗΠΑ και την πιθανή επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ, προσθέτουν αβεβαιότητα για το μέλλον της Ουκρανίας.