Η μείωση κατά 30% της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να αποτρέψει εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα διαβήτη, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων στις ΗΠΑ σε διάστημα δέκα ετών, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ ανέπτυξαν ένα εργαλείο προσομοίωσης για να εκτιμήσουν τα οφέλη στην υγεία από τη μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένου και μη κόκκινου κρέατος.
Χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια εθνική έρευνα υγείας των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να δημιουργήσουν ένα προσομοιωμένο, αντιπροσωπευτικό δείγμα του ενήλικου πληθυσμού των ΗΠΑ, που ονομάζεται μικροπροσομοίωση.
Τα ευρήματα
Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «The Lancet Planetary Health». Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η μείωση κατά ένα τρίτο του επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε σε μία δεκαετία να αποτρέψει περισσότερα από:
- 350.000 κρούσματα διαβήτη
- 92.500 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου
- 53.300 περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου
Αντίστοιχα, η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεατικών κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα:
- 1.073.400 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη
- 382.400 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων
- 84.400 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου
Τέλος, η μείωση μόνο της πρόσληψης κόκκινου κρέατος κατά 30% θα είχε ως αποτέλεσμα:
- 732.000 λιγότερες περιπτώσεις διαβήτη
- 291.500 λιγότερες περιπτώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων
- 32.200 λιγότερες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου
Το εύρημα ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ασθενειών αποτρέπονται με τη μείωση του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη του μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος είναι υψηλότερη από το επεξεργασμένο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.
Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι οι εκτιμήσεις αυτές πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και ότι απαιτούνται περισσότερες έρευνες.