Πώς η αναδιαμόρφωση της κινεζικής οικονομίας επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές

    Ημερομηνία:

    κινεζική οικονομία ενδέχεται να αναγκαστεί να αναδιαμορφωθεί, δεδομένης της «διασπασμένης» παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, ενώ οι νέοι παράγοντες της αναπτυξιακής της προοπτικής ενδέχεται να απογοητεύσουν τις παγκόσμιες αγορές, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Independent Strategy, Ντέιβιντ Ρος. 

    Η κινεζική κυβέρνηση πρόσφατα ανακοίνωσε στόχο ανάπτυξης του ΑΕΠ «κοντά στο 5%» για το 2023, τον χαμηλότερο εδώ και τρεις δεκαετίες και υπό του αναμενόμενου 5,5% των αναλυτών. Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ πρότεινε, επίσης, πακέτα στήριξης της οικονομίας, επεκτείνοντας τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας από το 2,8% του 2022 στο 3% για φέτος.

    Ο Κινέζος Πρόεδρος και το λοιπό κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα κατηγόρησαν τη Δύση πως ανακόπτει την αναπτυξιακή τροχιά της Κίνας, τη στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον συνεχίζουν και επιδεινώνονται. Ο νέος ΥΠΕΞ της Κίνας Τσιν Γκανγκ τόνισε πως οι σινοαμερικανικές σχέσεις έχουν «ξεφύγει εκτός του λογικού ορίου» ενώ προειδοποίησε πως ενδέχεται να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών «εάν οι Αμερικανοί δεν “πατήσουν φρένο”».

    Μιλώντας στην εκπομπή του CNBC, «Squawk Box Europe», ο Ρος υπογράμμισε πως «τα δεδομένα και ο ρόλος της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία έχουν αλλάξει, αφού το Πεκίνο θα πρέπει να επικεντρωθεί προς τα έσω για την επίτευξη των αναπτυξιακών του στόχων.

    «Η Κίνα γνωρίζει, πια, πως για να επιτύχει τους στόχους ανάπτυξής της πρέπει να το κάνει στο εσωτερικό της, κάτι το οποίο σημαίνει μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν λάβει χώρα ακόμα και καταναλωτικά έξοδα που οι Κινέζοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κάνουν», ανέφερε ο αναλυτής, προσθέτοντας πως «η ηγεμονία των ΗΠΑ έχει πια διασπαστεί, αφού η Ρωσία και η Κίνα απομακρύνονται από τις δημοκρατίες της Δύσης. Τόνισε, επίσης, πως υπάρχει ένα νέο, τρίτο “στρατόπεδο” στον παγκόσμιο Νότο, από χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία, οι οποίες ναι μεν μπορεί να μην παίρνουν το πλευρό της σινορωσικής συμμαχίας, αλλά συνεχίζουν και συνεργάζονται μαζί τους, αφού αυτό αποδεικνύεται προσοδοφόρο. Παράλληλα, αντιστέκονται στις γεωπολιτικές και οικονομικές πιέσεις της Δύσης».

    Σε πρόσφατή της έρευνα, η Moody’s ανέφερε πως η διεθνής «σκακιέρα» θα αποδειχθεί δύσκολη για την Κίνα, αφού τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης αλλάζουν την παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα της τεχνολογίας τους λόγω των νέων γεωπολιτικών ισορροπιών.

    GYMALL

    Ο Ρος υποστήριξε πως το Πεκίνο γνωρίζει πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να μειώσουν την παγκόσμια κινεζική επιρροή μέσω της επέκτασης του «τεχνολογικού χάσματος» το οποίο υπολογίζει πως θα αυξηθεί από τα 5-10 χρόνια στα 20 χρόνια. Η Ουάσινγκτον, όπως υπογράμμισε, θα χρησιμοποιήσει την εμπορική και διπλωματική της δύναμη για να δημιουργήσει μονοπωλιακό καθεστώς εμπορίου με χώρες οι οποίες έχουν ανεπτυγμένες βιομηχανίες κατασκευής μικροτσίπ όπως η Ολλανδία.

    «Τα επιπλέον μέτρα της Δύσης για τον περιορισμό της πρόσβασης της Κίνας στην τεχνολογία και τις αγορές ενδέχεται να συνεχίσουν να περιορίζουν το επενδυτικό ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών στη χώρα, ενώ μπορεί να επηρεάσουν και το οικονομικό μέλλον της», τόνισε η έρευνα της Moody’s.

    O Ρος προσέθεσε πως «η Κίνα πρέπει, πια, να κινητοποιήσει τους δικούς της πολίτες έτσι ώστε να ωθήσει την εγχώρια οικονομία. Η βαριά βιομηχανία της χώρας είναι, πια, ξεπερασμένη ως βασικός μοχλός ανάπτυξης».

    Όσο για τα μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, φαίνεται πως επικεντρώθηκαν ως επί το πλείστον στην εθνική ασφάλεια και τον συγκεντρωτισμό της πολιτικής δύναμης γύρω από το Πεκίνο. Η κινεζική κυβέρνηση αναμένει πως οι αμυντικές δαπάνες της χώρας θα αυξηθούν κατά 7,2% το 2023, από το 7,1% του 2022. 

    Σύμφωνα, τέλος, με την BCA Research, «το κομμουνιστικό κόμμα της χώρας έχει αρχίσει να ασκεί υπερβολική επιρροή στις επιμέρους τοπικές αρχές, κάτι το οποίο ενισχύει την πολιτική δύναμη του Πεκίνου. Αυτές οι κινήσεις θα περιορίσουν τους ήδη πενιχρούς ελέγχους μεταξύ του κόμματος και της ευρύτερης διακυβέρνησης ενώ σηματοδοτούν πως η Κίνα εισέρχεται σε άλλη μία περίοδο συγκεντρωτισμού, κλείνοντας τις πόρτες της στη διεθνοποίηση».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Ποιον αγώνα είδε ο Πελετίδης;

    Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης παρακολούθησε μαζί με τον...

    Τα θρυλικά αριστουργήματα της Patek Philippe

    To απόγευμα της 9ης Νοεμβρίου 2019, στη δημοπρασία Only Watch...

    Ρεύμα: «Εκτόξευση» κατά 100% στην τιμή της χονδρικής σε μια μέρα

    Μετά από μια εβδομάδα έντονων διακυμάνσεων τόσο στην τιμή...

    Στο τραπέζι η αύξηση των ορίων ηλικίας μετά το 2027

    Νωρίτερα έρχεται στο προσκήνιο η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα μας...