Πώς η διακοπή ηλεκτροδότησης γίνεται παγίδα για πρόστιμα

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Ανυποψίαστοι πολίτες που σταμάτησαν την ηλεκτροδότηση ενός ακίνητου ανακαλύπτουν -από σύμπτωση- ότι οι δήμοι συνεχίζουν να τους χρεώνουν με δημοτικά τέλη και πρόστιμα! Πηγαίνουν να ζητήσουν μια απλή βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) προκειμένου να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους και βρίσκονται, ξαφνικά, μπλεγμένοι σε μια δαιδαλώδη γραφειοκρατική περιπέτεια, φορτωμένοι με εξοντωτικά πρόστιμα! Η πλειονότητα των πολιτών δεν γνωρίζει ότι για να απαλλαγεί από δημοτικά τέλη και φόρους σε ένα μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, δεν αρκεί η διακοπή της ηλεκτροδότησης. Αγνοούν ότι απαλλαγή από αυτά θα ισχύει μόνον από την ημέρα υποβολής δήλωσης στον δήμο. Ως εκ τούτου, πέραν της χρονοβόρας γραφειοκρατικής διευθέτησης, έρχονται αντιμέτωποι με υπέρογκα πρόστιμα.

    Πού είναι το πρόβλημα;

    Όταν γίνεται διακοπή ρευματοδότησης ενός ακινήτου, παύει αυτόματα η έκδοση λογαριασμών ρεύματος. Αυτό δημιουργεί διαχρονικά στους πολίτες την εύλογη πεποίθηση ότι εξ αυτού παύουν και οι χρεώσεις δημοτικών τελών. Θεωρούν…. καλόπιστα ότι με τη διακοπή του ρεύματος ενημερώνονται αυτόματα οι ταμειακές υπηρεσίες του εκάστοτε αρμόδιου δήμου Γι΄ αυτό και ελάχιστοι υποβάλλουν δήλωση στις υπηρεσίες εσόδων των δήμων περί αυτού κατά τον χρόνο διακοπής. Όταν, όμως, μετά από χρόνια ζητούν βεβαίωση περί μη οφειλής ΤΑΠ από τον δήμο, βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκες αναδρομικές χρεώσεις έως και 13ετίας και με τεράστιες προσαυξήσεις τις οποίες αδυνατούν να καταβάλουν.

    Οι δήμοι από την πλευρά τους έχουν το επιχείρημα πως «η υποβολή δήλωσης διακοπής απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας & φωτισμού μόνον από την ημερομηνία υποβολής της στην υπηρεσία εσόδων, και όχι από την ημέρα διακοπής του ρεύματος».

    Θεωρητικά… θα έπρεπε ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕνα ενημερώνει τους δήμους για τη διακοπή κάποιας ηλεκτροδότησης τώρα που περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες είναι διασυνδεδεμένες σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Οι ιδιοκτήτες, βέβαια, μέσω της ΠΟΜΙΔΑ εξηγούν ότι «κανονικά, όπως η σύνδεση του ρεύματος από τη ΔΕΗ και κάθε άλλο πάροχο γίνεται ηλεκτρονικά και αυτόματα ξεκινά η χρέωση δημοτικών τελώναυτόματα πρέπει να διακόπτεται και η χρέωση δημοτικών τελών. Έτσι, στο στάδιο της διακοπής του ρεύματος, ούτε ο πολίτης, ούτε η υπηρεσία εσόδων του δήμου θα χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια».

    Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο για τους ιδιοκτήτες κενών και ξενοίκιαστων επαγγελματικών ακινήτων, όπου τα δημοτικά τέλη είναι περίπου πενταπλάσια σε σχέση με τις κατοικίες, ενώ τα πρόστιμα που επιβάλλονται στην περίπτωση μη πληρωμής δημοτικών τελών είναι διπλάσια.

    GYMALL

    Στον Δήμο Αθηναίων για παράδειγμα τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας μιας κατοικίας 100 τ.μ. ανέρχονται σε 165 ευρώ τον χρόνο, ενώ για ένα κατάστημα ή αποθήκη ίδιας επιφάνειας τα δημοτικά τέλη φτάνουν τα 650 ευρώ τον χρόνο. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι διπλάσια για μη καταβολή των τελών, που σημαίνει ότι για το κατάστημα το χαράτσι φτάνει τα 1.300 ευρώ τον χρόνο και για την κατοικία τα 330 ευρώ τον χρόνο. Έτσι, αν κάποιος έχει μια υπόγεια αποθήκη 250 τ.μ. ξενοίκιαστη για μια πενταετία, δηλαδή ουσιαστικά άνευ αξίας, θα του ζητήσουν να πληρώσει δημοτικά τέλη 1.625 ευρώ x 5 = 8.125 ευρώ συν το πρόστιμο!

    H λύση

    Η λύση που τώρα εξετάζεται ύστερα από παρέμβαση της ΠΟΜΙΔΑ είναι η εξής: Νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ότι η διακοπή του ρεύματος διακόπτει και τη χρέωση δημοτικών τελών, εφόσον ο αντίστοιχος μη ηλεκτροδοτούμενος χώρος δεν χρησιμοποιείται, και αν χρησιμοποιείται χωρίς ρεύμα, ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης θα υποχρεούται να το δηλώσει από την έναρξη της χρησιμοποίησης για να του χρεώνονται τα αντίστοιχα τέλη. Οι υπηρεσίες των δήμων θα μπορούν να ελέγξουν την τήρηση της παραπάνω υποχρέωσης, διενεργώντας αυτοψίες σε κάθε χώρο που φέρεται στο τερματικό του ΔΕΔΔΗΕ ως μη ρευματοδοτούμενος ή και ζητώντας την προσκόμιση αναδρομικών φορολογικών και μισθωτικών ή άλλων στοιχείων πενταετίας.

    Έτσι στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα θα καταργηθεί η υποχρέωση δήλωσης των ιδιοκτητών και από τον χρόνο διακοπής ρευματοδότησης, γνωστό στους δήμους από την online σύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ. Θα ισχύει δηλαδή η αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι και κενά.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αμαλιάδα: Έρχεται το μεγάλο φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» στις 24, 25 και 26 Μαΐου

    Το μεγάλο Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα Αμαλιάδα 2024» διοργανώνεται στις...

    Νίκος Δένδιας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος – Φινλανδικό μοντέλο για τη στρατιωτική θητεία

    Στη δημιουργία αντιαεροπορικού «Θόλου» και «Θόλου» αντι-drones, που θα προστατεύει το σύνολο της...

    ΛΥΚΕΙΟ ΒΡΑΧΝΕΪΚΩΝ: Εδωσαν μάχη και τελικά έγινε η εκδρομή

    Δεύτερο περιστατικό με τουριστικό πρακτορείο της Ζακύνθου που είχε...