Η Κίνα στοχεύει να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, προσελκύοντας ξένους επενδυτές και προωθώντας την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας, δήλωσε πρόσφατα το ανώτατο στέλεχος της χώρας Ζάο Λετζί.
Η Κίνα θα προωθήσει την τεχνολογική καινοτομία ως νέο σημείο οικονομικής ανάπτυξης, ενώ είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με άλλες χώρες, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, Ζάο Λετζί.
Οι εισαγωγές και εξαγωγές της Κίνας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 32 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον ίδιο.
Πολλές ξένες επιχειρήσεις επιδιώκουν να απεξαρτήσουν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις δραστηριότητές τους από την Κίνα. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις συρρικνώθηκαν σχεδόν 20% τους δύο πρώτους μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Οικονομική ανάκαμψη
Η οικονομία της Κίνας κλείνει το πρώτο τρίμηνο με «ισχυρό» πρόσημο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του China Beige Book.
«Η οικονομία βελτιώθηκε σαφώς τον Μάρτιο, χάρη στην καλύτερη βιομηχανική δραστηριότητα και τις ισχυρότερες δαπάνες στον τομέα λιανικής», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της China Beige Book, Σεχζάντ Κάζι.
Η China Beige Book ανέφερε ότι διεξήγαγε έρευνα σε 1.436 επιχειρήσεις μεταξύ της 1ης και της 23ης Μαρτίου. «Τα στοιχεία του China Beige Book για τον Μάρτιο δείχνουν ότι η οικονομία είναι έτοιμη να καταγράψει ένα ισχυρό τέλος το α’ τρίμηνο», αναφέρει η έκθεση. «Η αύξηση των εσόδων επιταχύνθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η αύξηση των τιμών ενίσχυσε τα περιθώρια κέρδους», προσέθεσε.
Η Κίνα πρόσφατα ανακοίνωσε ότι η χώρα θα στοχεύσει σε ανάπτυξη περίπου 5% για φέτος. Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι το 5% πρόκειται για φιλόδοξο στόχο, δεδομένου του τρέχοντος επιπέδου των ανακοινωθέντων κυβερνητικών κινήτρων.
«Οι προσλήψεις κατέγραψαν τη σημαντικότερη αύξηση από τα τέλη του 2020», ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι κάθε τομέας εκτός από τις υπηρεσίες κατέγραψε επιτάχυνση της απασχόλησης». Οι δαπάνες λιανικής αυξήθηκαν σε όλους τους τομείς, εκτός από τα είδη πολυτελείας, ανέφερε η έκθεση.
Στον τομέα των ακινήτων, η έκθεση ανέφερε ότι ενώ ο τομέας των κατοικιών εξακολουθεί να παρουσιάζει μείωση των πωλήσεων, οι πωλήσεις επαγγελματικών ακινήτων και οι κατασκευές βελτιώθηκαν σημαντικά.
Όσον αφορά τη μεταποίηση, καταγράφηκε αύξηση της παραγωγής και των εγχώριων παραγγελιών τον Φεβρουάριο, αλλά οι παραγγελίες για εξαγωγές μειώθηκαν, όπως ανέφερε η έκθεση.
Τα επίσημα στοιχεία έδειξαν ότι οι επενδύσεις σε ακίνητα μειώθηκαν κατά 9% τους δύο πρώτους μήνες του έτους σε σχέση με πέρυσι. Οι επενδύσεις σε υποδομές αυξήθηκαν κατά 6,3% στο διάστημα αυτό, ενώ η μεταποίηση σημείωσε αύξηση 9,4%.
Βιβλίο 172 σελίδων το οποίο παραθέτει τα σχόλια του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ σχετικά με τα νομισματικά εργαλεία της χώρας αποτελεί ένα καίριο σημείο συζήτησης μεταξύ των επενδυτών μετοχών και ομολόγων.
«Η Κίνα θα πρέπει να εμπλουτίσει την εργαλειοθήκη της νομισματικής πολιτικής της και η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει σταδιακά την αγορά και την πώληση κρατικών ομολόγων», ανέφερε ο Σι σε ομιλία του, η οποία προηγουμένως δεν είχε δημοσιοποιηθεί πλήρως, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης οικονομικής πολιτικής.
Τα λεγόμενα του Σι, αν και αόριστα, τράβηξαν την προσοχή των επενδυτών, καθώς οι ίδιοι ανυπομονούν να δουν περισσότερα σημάδια τόνωσης της οικονομίας της Κίνας η οποία συνεχίζει να περιδινίζεται εν μέσω της αδύναμης ζήτησης και της ύφεσης της αγοράς ακινήτων. Μια μικρή ομάδα επενδυτών υποστηρίζει ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο ποσοτικής χαλάρωσης, η οποία περιλαμβάνει την αγορά κρατικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα. Αυτή η εικασία συνέβαλε στην ενίσχυση των κερδών των κινεζικών μετοχών την Πέμπτη.
Παρ’ όλα αυτά, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley υποστηρίζουν πως τα σχόλια αφορούσαν απλώς τη βελτίωση των πράξεων της αγοράς, εργαλείο που χρησιμοποιεί το Πεκίνο για να εξομαλύνει τις ανισορροπίες ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και όχι ένδειξη ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Η συνήθης προσέγγιση μεταξύ των παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τις συναλλαγές κρατικών ομολόγων για τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, όπως ανέφεραν σε πρόσφατο σημείωμά τους οι αναλυτές.
«Στην πραγματικότητα, στην ίδια ομιλία, το Πεκίνο έκανε απαισιόδοξα σχόλια ότι η διαδικασία απομόχλευσης απαιτεί αυστηρότερο έλεγχο της προσφοράς χρήματος και πιστώσεων, κάτι που πιστεύουμε ότι υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη προτίμηση για λιτότητα για την αποφυγή λανθασμένων κατανομών», ανέφεραν οι οικονομολόγοι.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) αντιτίθεται εδώ και καιρό σε μια τέτοια επιθετική πολιτική τόνωσης και δεσμεύτηκε να διατηρήσει την κανονική νομισματική στάση για όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα.
Ιστορικά, η PBOC έχει χρησιμοποιήσει σπάνια QE όπως έχουν κάνει οι παγκόσμιοι ομόλογοί της, όπως η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ενώ ο αριθμός των κρατικών ομολόγων στην κατοχή της παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό σταθερός την τελευταία δεκαετία.
«Περισσότερες συναλλαγές από την PBOC στη δευτερογενή αγορά ομολόγων θα προσθέσουν μεταβλητότητα στην αγορά επιτοκίων, δεδομένων των τεράστιων μεγεθών συναλλαγών της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε η οικονομολόγος της Mizuho Securities, Σερένα Ζου, προσθέτοντας πως «δεν είμαι σίγουρη αν ο Σι πρότεινε κάτι τέτοιο. Δεν νομίζω ότι αυτό αποτελεί υπαινιγμό για προώθηση του αφηγήματος της ποσοτικής χαλάρωσης».
Η προειδοποίηση του Ρέι Ντάλιο
Ο γνωστός επενδυτής Ρέι Ντάλιο, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι η Κίνα θα πρέπει να μειώσει το χρέος της και να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική, αλλιώς θα αντιμετωπίσει μια «χαμένη δεκαετία».
Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Bridgewater Associates ανέφερε σε μια ανάρτηση σχεδόν 5.000 λέξεων στο LinkedIn ότι συμφωνεί με την προειδοποίηση του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ για μια περίοδο 100 ετών πρωτοφανούς αλλαγής και συνιστά στη χώρα να λάβει μέτρα για τη διαχείριση του προβληματικού χρέους της.
Ο κολοσσός των hedge funds αναφερόταν στο πολιτικό σύνθημα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος για «μεγάλες αλλαγές που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα», το οποίο χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη μελλοντική πορεία της διεθνούς κατάστασης. Ενώ η φράση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από Κινέζους ακαδημαϊκούς μετά την ύφεση του 2008, υιοθετήθηκε από το κόμμα το 2017 και έκτοτε χρησιμοποιείται σε διπλωματικά πλαίσια.
«Όταν υπάρχει αυξημένο χρέος και μεγάλες διαφορές στον πλούτο την ίδια στιγμή που υπάρχουν μεγάλες εσωτερικές και διεθνείς συγκρούσεις, σημαντικές αλλαγές στο κλίμα και τεράστιες καινοτομίες στην τεχνολογία, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα μιας μεγάλης ‘καταιγίδας’ 100 ετών», υπογράμμισε.
Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ αναγκάζουν τους ξένους επενδυτές να διαφοροποιηθούν ή να εγκαταλείψουν την Κίνα φοβούμενοι πως θα υποστούν διακρίσεις. Αυτό, με τη σειρά του, έχει ως αποτέλεσμα η Κίνα να αντιμετωπίζει δυσκολίες στην προσέλκυση επενδύσεων. Χωρίς συμφιλίωση των οικονομικών και πολιτιστικών συγκρούσεων, η πιθανότητα ενός πολέμου τα επόμενα 10 χρόνια είναι μεγάλη.
Ο Ντάλιο έχει μακρά ιστορία συνεργασίας με Κινέζους αξιωματούχους και έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για ορισμένες από τις οικονομικές πολιτικές του Πεκίνου, ενώ παράλληλα έχει επενδύσει αδρά σε επιχειρήσεις στην Κίνα. Ο ίδιος προειδοποιεί για τους κινδύνους σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας εδώ και χρόνια.
Για να διαχειριστεί το πρόβλημα του χρέους της, ο Ντάλιο συνιστά στην Κίνα να οργανώσει ταυτόχρονα μια απομόχλευση και μια χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής, αλλά αναγνωρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα ήταν δύσκολη και πολιτικά επικίνδυνη, καθώς θα οδηγούσε σε μεγάλες αλλαγές στα επίπεδα πλούτου.
«Κανείς δεν ξέρει πόσο μακριά θα ταλαντευτεί το εκκρεμές προς τους πιο μαοϊκούς-μαρξιστικούς τρόπους δράσης», ανέφερα ο Ντάλιο χαρακτηριστικά. «Το κύριο εμπόδιο είναι ότι η αμεσότερη επικοινωνία δεν είναι ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο αντιδρά η κινεζική ηγεσία, κάτι που, δεδομένης της τάσης της επιστροφής στην παράδοση, είναι κατανοητό», συμπλήρωσε.