Πώς η Τουρκία έγινε η «χωματερή» της Ευρώπης

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Οι Τουρκικές αρχές ανέστρεψαν εθνικά περιοριστικά μέτρα σχετικά με την εισαγωγή πλαστικών απορριμμάτων, και ειδικότερα αντικειμένων κατασκευασμένων από πολυαιθυλένιο. Η χαλάρωση των μέτρων προκαλεί ανησυχία σε περιβαλλοντικές ομάδες, οι οποίες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου σχετικά με πιθανή μόλυνση καλλιεργειών, νερού και αέρα.

    Στα πέντε χρόνια ύπαρξης της απαγόρευσης, η Τουρκία έλαβε περισσότερα σκουπίδια από την Ευρώπη παρά από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Εάν και μεγάλο μέρος τους ήταν ανακυκλωμένα, η τουρκική κυβέρνηση συνάντησε ένα κύμα αντιδράσεων, με τούρκους εισαγωγείς να κατηγορούνται για παράνομη εισαγωγή σκουπιδιών.

    Οι τουρκικές εισαγωγές πλαστικών απορριμμάτων αυξήθηκαν κατά 200 φορές από το 2004. Την περασμένη χρονιά, το Ηνωμένο Βασίλειο εξήγαγε 210.000 τόνους πλαστικών απορριμμάτων στην Τουρκία, ενώ η Γερμανία έστειλε τουλάχιστον 135.000 τόνους.

    GYMALL

    Η λογική πίσω από την οικονομική συνεργασία σχετίζεται με την εξαγωγή πλαστικών και άλλων απορριμμάτων μικρής ή και καθόλου αξίας. Η συναλλαγή αυτή μειώνει σημαντικά το κόστος αγοράς πρώτων υλών για Τούρκους παραγωγούς πλαστικού, αλλά μεταφέρει την ευθύνη ανακύκλωσης αυτών των πλαστικών από τους Ευρωπαίους παραγωγούς στην Τουρκία.

    Η αφαίρεση ανεπιθύμητων χημικών ουσιών από τα πλαστικά υλικά είναι δύσκολη και ακριβή διαδικασία, γι’ αυτό και ορισμένες εταιρείες προτιμούν την καύση τους. Μελετητές της WWF παρατηρούν πως η ακτογραμμή κοντά στα Άδανα είναι η πιο μολυσμένη περιοχή ολόκληρης της Μεσογείου, με τα ποτάμια της πόλης να ευθύνονται για την μεταφορά 9 τοις εκατό των απορριμμάτων στη θάλασσα ετησίως.

    Οι τουρκικές βιομηχανίες, ωστόσο, υποστηρίζουν πως η συνέχεια εισαγωγής πλαστικών απορριμμάτων δεν συνεπάγεται τον συμβιβασμό σχετικά με προδιαγραφές προστασίας του περιβάλλοντος. Η τουρκική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει πιο αυστηρά μέτρα σχετικά με την εισαγωγή και διαχείριση πλαστικών και άλλων ειδών απορριμμάτων.

    Έπειτα από την εφαρμογή απαγόρευσης εισαγωγής πλαστικών απορριμμάτων από την Κίνα, οι Ασιατικές και Ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καινούρια λύση σε ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα. Με αυτόν τον τρόπο, εάν και η Τουρκία γνώρισε μια σχετική οικονομική ανάκαμψη, μετατράπηκε στον πρώτο προορισμό πλαστικών απορριμμάτων της Ευρώπης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι 5 βασικές παράμετροι για το πόσο κινδυνεύετε από καρδιά

    Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ζουν...

    Η άγνωστη και παρεξηγημένη μορφή κατάθλιψης – Τι πρέπει να ξέρουμε για την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας

    Έχουμε όλοι ακούσει για την κατάθλιψη, πόσοι όμως γνωρίζουν...

    Παύλος Χαϊκάλης για Φιλιππίδη: Αν η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική, εκεί να δω πώς θα αντιδράσουν κάποιοι

    Ο Παύλος Χαϊκάλης σχολίασε την επιλογή του Μάνου Ιωάννου να στηρίξει...

    Τέλη κυκλοφορίας: Αλλαγές και «κούρεμα» στα πρόστιμα από το 2025

    Aλλαγές στα όσα ξέραμε με πρόστιμα για την εκπρόθεσμη πληρωμή των τελών...