Οι ειδικοί λένε ότι η ενέργειά μας μειώνεται κυρίως λόγω των φυσιολογικών αλλαγών. Τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον οδηγούν σε αλλοιώσεις στα κύτταρα και προκαλούν τους γερασμένους μύες να χάνουν μάζα και δύναμη και να γίνονται λιγότερο ευέλικτοι. Ως αποτέλεσμα, οι δραστηριότητες γίνονται πιο κουραστικές. Επιπλέον, οι κυτταρικές αυτές αλλαγές περιορίζουν την ικανότητα άντλησης του καρδιακού μυός, μειώνοντας τη ροή τού -πλούσιου σε οξυγόνο- αίματος που παρέχει ενέργεια στα κύτταρα. Ακόμα κι αν δεν χορεύουμε τόσο γρήγορα όσο κάποτε, υπάρχουν τρόποι που μπορούμε να διατηρήσουμε αυτή την ενέργεια:
Ας ελέγχουμε το άγχος
Τα συναισθήματα που προκαλούνται από το άγχος καταναλώνουν ενέργεια. Η κουβέντα με έναν φίλο ή συγγενή, η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης ή η επίσκεψη σε ψυχοθεραπευτή μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους. Οι θεραπείες χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, η αυτο-ύπνωση, η γιόγκα και το τάι τσι είναι επίσης αποτελεσματικά εργαλεία για τη μείωση του στρες.
Ας κάνουμε λιγότερα
Ένας από τους κύριους λόγους κούρασης είναι η υπερκόπωση η οποία μπορεί να περιλαμβάνει επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις. Η καλύτερη οργάνωση της λίστας με τις δραστηριότητές μας είναι μία καλή λύση. Ας θέσουμε τις προτεραιότητές μας όσον αφορά τις πιο σημαντικές εργασίες κι ας μειώσουμε εκείνα που είναι λιγότερο σημαντικά.
Ας ασκηθούμε
Η μειωμένη μυϊκή μάζα συμβάλλει σημαντικά στο γιατί οι ηλικιωμένοι αισθάνονται κουρασμένοι. Ήδη από την ηλικία των 40, χάνουμε μυϊκή μάζα, γνωστή και ως σαρκοπενία, η οποία μπορεί να μειώσει την αντοχή μας. Όσο πιο δραστήριοι είμαστε, τόσο πιο ενεργητικοί θα νιώθουμε. Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα είναι επίσης εξαιρετικοί τρόποι για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Κι αν κάποια προβλήματα μάς εμποδίζουν πια να κάνουμε τα πράγματα που κάποτε μας άρεσαν, μπορούμε να γίνουμε δημιουργικοί. Εάν ένας πόνος στο γόνατο μας εμποδίζει να παίξουμε μπάσκετ, το κολύμπι είναι μία υπέροχη εναλλακτική. Δεν πρέπει να σταματήσουμε να κινούμαστε καθώς μεγαλώνουμε. Απλώς θα πρέπει να κινούμαστε με διαφορετικό τρόπο.
Ας αποφύγουμε το κάπνισμα
Η νικοτίνη είναι διεγερτικό, επομένως επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και διεγείρει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων που σχετίζονται με την εγρήγορση, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο.
Ας ξεκουραστούμε παραγωγικά
Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται περίπου 7 ώρες ύπνου τη νύχτα. Κι αν κάποιοι από εμάς πιστεύουν ότι κοιμούνται αρκετά κι αυτό τους οδηγεί σε αυπνία τότε ας κοιμούνται λιγότερο. Αυτή η συμβουλή μπορεί να ακούγεται περίεργη, αλλά ο καθορισμός του πόσο ύπνο πραγματικά χρειάζεται ο καθένας μπορεί να μειώσει τον χρόνο που περνάει στο κρεβάτι χωρίς να κοιμάται. Αυτή η διαδικασία διευκολύνει τον ύπνο και προάγει πιο ξεκούραστο ύπνο μακροπρόθεσμα.
Ας τρώμε για ενέργεια
Τι υπάρχει στο πιάτο μας; Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητα του σώματός μας να μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια, επιβραδύνεται. Ως αποτέλεσμα, πολλοί παίρνουμε βάρος. Τα επίπεδα σακχάρου παίζουν μεγάλο ρόλο. Οι ειδικοί λένε ότι τα τρόφιμα με «χαμηλό γλυκαιμικό», όπως τα φασόλια, τα μη αμυλούχα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα ολικής αλέσεως, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ισορροπίας του σακχάρου στο αίμα σας. Τρόφιμα «υψηλού γλυκαιμικού» όπως το άσπρο ρύζι, το άσπρο ψωμί και τα ζαχαρούχα ποτά, μπορούν να προκαλέσουν γρήγορες αυξομειώσεις στο σάκχαρό μας, κάτι που θα μας κλέψει την ενέργεια. Επιπλέον, μια ισορροπημένη διατροφή για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας θα πρέπει να περιλαμβάνει περίπου 0,6 g πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους .
Ας περιορίσουμε το αλκοόλ
Η χαλαρωτική δράση του αλκοόλ είναι ιδιαίτερα έντονη το μεσημέρι. Ομοίως, αποφύγετε ένα κοκτέιλ πέντε η ώρα το απόγευμα αν θέλετε να έχετε ενέργεια το βράδυ. Εάν πρόκειται να πιείτε, κάντε το με μέτρο σε μια στιγμή που δεν σας πειράζει να σβήσει η ενέργειά σας.
Ας ελέγξουμε για υποκείμενες ασθένειες όπως η αναιμία
Βάσει μελετών, πολλοί ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας κινδυνεύουν να εμφανίσουν χαμηλούς αριθμούς ερυθρών αιμοσφαιρίων με την πάροδο του χρόνου, κάτι που μπορεί να προκαλέσει σημαντική κόπωση, εκτός εάν αντιμετωπιστεί. Εκτός από την αναιμία, ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται συνεχώς κουρασμένοι. Καθώς μεγαλώνουμε, ο υποθυρεοειδισμός γίνεται σταθερά πιο συχνός, ειδικά μεταξύ των γυναικών.
Ας πίνουμε περισσότερο νερό
Ποια είναι η μόνη θρεπτική ουσία που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την απόδοση για όλες εκτός από τις πιο απαιτητικές δραστηριότητες αντοχής; Δεν είναι κάποιο ακριβό αθλητικό ποτό. Είναι νερό. Εάν το σώμα μας έχει έλλειψη υγρών, ένα από τα πρώτα σημάδια είναι το αίσθημα κόπωσης.