Ο Μάικλ Τζόρνταν έκανε για πρώτη φορά, την εμφάνισή του στο ΝΒΑ στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ο διάσημος αθλητής που κατάφερε να κάνει το μπάσκετ γνωστό σε όλον τον πλανήτη, έχει χαράξει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία.
Είναι μάλιστα, γεγονός πως η συνεργασία του Μάικλ Τζόρνταν με τη Nike άλλαξε για πάντα την κουλτούρα των deals στο NBA. Η συγκεκριμένη συμφωνία άνοιξε το δρόμο στους μπασκετμπολίστες αλλά και σε άλλους αθλητές προκειμένου να μπορούν να αυξάνουν τα κέρδη τους συνεργαζόμενοι με παγκόσμια brands.
Το στοίχημα της Nike
Το 1980, ήταν μια δύσκολη περίοδος για τη Nike, καθώς η ανάπτυξή της είχε παγώσει και μια εσφαλμένη εκτίμηση στον τομέα της ένδυσης, επηρέασε σημαντικά τα έσοδα της διάσημης εταιρείας αθλητικών ειδών.
Στο NBA Draft του 1984, οι Σικάγο Μπουλς επέλεξαν τον νεαρό τότε, Μάικλ Τζόρνταν ως την τρίτη – νέα προσθήκη στην ομάδα τους. Στο μεταξύ, εκείνη την περίοδο, η Nike επρόκειτο να επανεπενδύσει περισσότερο από το ήμισυ του προϋπολογισμού μάρκετινγκ που είχε δεσμευτεί (αξίας 250.000 δολαρίων) στο ΝΒΑ. Αποφάσισε να υπογράψει με τρεις ή τέσσερις παίκτες από το Draft για μια συμφωνία παπουτσιών.
Σύμφωνα με το therichest, η Nike πρόσθεσε τέσσερις ρήτρες στη συμφωνία ώστε να προστατευτεί από τον κίνδυνο να χάσει ολόκληρη την επένδυσή της, στην περίπτωση που ο Τζόρνταν δεν θα ανταποκρινόταν στις απαιτήσεις. Ειδικότερα, ο Τζόρνταν έπρεπε να επιλεγεί στην ομάδα All-Star ή All-NBA, να κερδίσει τον τίτλο «Πρωτοετής της Χρονιάς», να έχει κατά μέσο όρο περισσότερους από 20 πόντους ανά αγώνα, ή να πουλήσει Nike Air Jordans αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων δολαρίων.
Για να εκπληρώσει τη συμφωνία του, ο Τζόρνταν έπρεπε να επιτύχει μόνο έναν από τους στόχους αυτούς. Όμως, ο πέντε φορές MVP πραγματοποίησε όλα όσα ζητούσε το συμβόλαιό του, δημιουργώντας μια μακροχρόνια εμπορική σχέση με τη διάσημη αθλητική μάρκα.
Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Τζόρνταν
Η Nike κυκλοφόρησε επίσημα τα αθλητικά παπούτσια Air Jordan 1 τον Απρίλιο του 1985, με τιμή 64 δολάρια. Αν και το ΝΒΑ απαγόρευσε το παπούτσι και επέβαλε στον Τζόρνταν πρόστιμο 5.000 δολαρίων κάθε φορά που έβγαινε στο γήπεδο με τα αθλητικά παπούτσια λόγω του χρώματος και του σχεδίου τους, δεν έβλαψε καθόλου την επιχείρησή τους εκτός γηπέδου – καθώς η Nike αξιοποίησε τη φήμη της απαγόρευσης ως πλεονέκτημα.
Οι αρχικές προβλέψεις υποστήριζαν ότι η Nike θα πουλούσε Air Jordans αξίας 3 εκατομμυρίων δολαρίων το πολύ – αλλά η μάρκα πούλησε Air Jordans αξίας 70 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μόλις, δύο μήνες. Μέχρι το τέλος του έτους, η μάρκα Jordan απέφερε στην εταιρεία πωλήσεις άνω των 160 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Be Like Mike»
Η μάρκα Air Jordan κατάφερε να γίνει το απόλυτο εμπορικό προϊόν της εποχής. Δεν επρόκειτο απλώς, για ένα ακόμη ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Ήταν τρόπος ζωής. Οι άνθρωποι έκαναν ουρές και περίμεναν για ώρες προκειμένου να πάρουν στα χέρια τους την τελευταία κυκλοφορία. Οι συλλέκτες ακόμη, και σήμερα, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν χιλιάδες δολάρια για σπάνιες εκδόσεις. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του Μάικλ Τζόρνταν (1984 έως 2003), η Nike κυκλοφορούσε ένα νέο αθλητικό παπούτσια Air Jordan κάθε σεζόν. Η συνεργασία επαναπροσδιόρισε τη μορφή έγκρισης των εμπορικών σημάτων, καθώς άλλαξαν την εστίαση από ομάδες σε άτομα.
Το παπούτσι εκτίναξε επίσης, την εμπορική αξία του Τζόρνταν σε ύψη που ακόμη και οι παίκτες σήμερα δεν μπορούν να φτάσουν. Το «Be Like Mike» έγινε ένα εμβληματικό σλόγκαν τη δεκαετία του 1990.
Το 1997, ο Τζόρνταν και η Nike κυκλοφόρησαν την Air Jordan Brand. Το 2021, ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια που είχε φορέσει ο Τζόρνταν το 1984 δημοπρατήθηκε για 1,47 εκατομμύρια δολάρια από τον συλλέκτη Nick Fiorella. Η συνεργασία Nike-Jordan προκάλεσε την επανάσταση στην αγορά αθλητικών ειδών. Ο Τζόρνταν στέφθηκε δισεκατομμυριούχος το 2014 ενώ, παράλληλα, ο έξι φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ πληρώθηκε 256 εκατομμύρια δολάρια από τη Nike μόνο το 2022, ποσό που είναι υπερδιπλάσιο από τα συνολικά του κέρδη στην καριέρα του στο ΝΒΑ.