Ραντεβού στη Βουλή δίνει η κυβέρνηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη συζήτηση του προϋπολογισμού στα μέσα Δεκεμβρίου, που θα λειτουργήσει ως το πρώτο crash test των πολιτικών αρχηγών στο νέο πολιτικό και κοινοβουλευτικό τοπίο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσέρχεται για την αντιπαράθεση με τους άλλους αρχηγούς με την βεβαιότητα ότι η αλλαγή σκυτάλης στο πεδίο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν φέρνει ευρύτερες αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η Νέα Δημοκρατία διατηρούν την εικόνα των εγγυητών της πολιτικής σταθερότητας και της ανάπτυξης της χώρας, καθώς σε όλες τις μετρήσεις, που έγιναν μάλιστα στη «σκιά» της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαιώνεται αυτό το κλίμα. Κυβερνητικά στελέχη προσθέτουν επιπλέον ότι η Νέα Δημοκρατία κινείται πολύ κοντά ή λίγο πάνω από τα ποσοστά των πρόσφατων ευρωεκλογών, ενώ ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
Η εκτίμηση που δίνουν είναι ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση κάνει αποτελεσματικές και διαρκείς προσπάθειες σε όλους τους τομείς, προωθώντας προς ψήφιση στη βουλή νομοσχέδια με φιλολαϊκό περιεχόμενο και πρωτοβουλίες που λύνουν προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του ο κόσμος. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι μέχρι τις εκλογές του 2027 έχουν αρκετό χρόνο για να υλοποιήσουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις για τις οποίες τους εμπιστεύτηκαν για άλλη μια φορά οι πολίτες δίνοντας το 2023 στη ΝΔ ποσοστό πάνω από 40%.
«Ο κ. Μαρινάκης διεκδικεί επάξια το τελευταίο διάστημα «βραβείο διαστρέβλωσης», ίσως λόγω του άγχους και της αγωνίας του μπροστά στο δεδομένο ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον απέναντί της μια υπεύθυνη και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση», απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει άμεσα μια εναλλακτική πρόταση εξουσίας στον ελληνικό λαό.
Εντός της αιθούσης της Ολομέλειας ωστόσο θα γίνει η σκληρή αναμέτρηση στη βάση συγκεκριμένων αριθμών για τον προϋπολογισμό του 2025. Σύμφωνα με την κυβέρνηση ο προϋπολογισμός του 2025 θα αντικατοπτρίζει μια ισορροπημένη στρατηγική που ανταποκρίνεται στις εθνικές και κοινωνικές ανάγκες, διορθώνει τις συνέπειες της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας και ανεβάζει την Ελλάδα ψηλότερα. Το οικονομικό επιτελείο εν τω μεταξύ εξηγεί ότι τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται χωρίς να αυξάνονται οι φόροι, επειδή η οικονομία αναπτύσσεται και η φοροδιαφυγή περιορίζεται συνεχώς με παρεμβάσεις, όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με POS και η εφαρμογή του my DATA. Όπως προσθέτουν, πρόκειται για τον καλύτερο τρόπο για να αυξάνονται τα δημόσια έσοδα, να μειώνονται οι φόροι ή να αυξάνονται στοχευμένα οι δημόσιες δαπάνες, χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις, που επιφέρει στην ανάπτυξη η αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Να σημειωθεί, εν τω μετξαύ ότι στο νέο προϋπολογισμό δεν έχουν προβλεφθεί επιπλέον έσοδα από τον περαιτέρω περιορισμό της φοροδιαφυγής. Και αυτό γιατί θέλουν τυχόν νέα υπεραπόδοση εσόδων να μετατραπεί σε μέτρα υπέρ της στήριξης της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων νοικοκυριών.