Αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 7.000 καταγεγραμμένες γλώσσες, οι οποίοι χρησιμοποιούνται γραπτώς και προφορικώς σε όλο τον κόσμο. Περίπου οι μισές από αυτές, ωστόσο, τελούν υπό κίνδυνο εξαφάνισης. Και το πιο ανησυχητικό είναι ότι 1.500 αναμένεται να σταματήσουν να υπάρχουν έως το τέλος του αιώνα.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, η οποία προσπαθεί να αναζητήσει τους λόγους, για τους οποίους χιλιάδες γλώσσες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της… ανυπαρξίας.
Νο.1 παράγοντας, σύμφωνα με τα ευρήματα, είναι η υπεροχή των επίσημων εθνικών γλωσσών στη διαδικασία της διδασκαλίας, και ιδίως στα δημόσια σχολεία. Εν ολίγοις, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα προωθούν κυρίως την εθνικά επικρατούσα γλώσσα, αφήνοντας σε δεύτερη και τρίτη μοίρα τις υπόλοιπες διαλέκτους.
Ένας δεύτερος παράγοντας, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι η αύξηση των μετακινήσεων και των ταξιδιών, καθώς η διαρκής έκθεση απομακρυσμένων πληθυσμών στην κυρίαρχη εθνοτικά γλώσσα εγκυμονεί κινδύνους για τις τοπικές διαλέκτους.
Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, πριν την περίοδο της αποικιοκρατίας, υπήρχαν 250 διαφορετικές γλώσσες. Σήμερα, έχουν επιβιώσει μόλις 40, ενώ μόνοι οι 12 διδάσκονται στα σχολεία.
Με βάση την ίδια έρευνα, σήμερα η Νο.1 γλώσσα παγκοσμίως είναι τα αγγλικά, με 1,348 άτομα να τη θεωρούν ως μητρική τους. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν τα κινέζικα με 1,12 δισεκατομμύρια ομιλούντες. Έπονται τα ινδικά, τα ισπανικά, τα αραβικά κ.ο.κ.