Δεν είναι κακό να παραδεχτείς ότι μια φωνή σιγοψιθυρίζει μέσα στο κεφάλι σου το ίδιο ερώτημα, όποτε φτάνει η μέρα της άδειάς σου και ετοιμάζεσαι για το ταξίδι που περίμενες τόσους μήνες: είναι ποτέ δυνατόν να προλάβεις να χαλαρώσεις μέσα στο διάστημα των διακοπών που σου προσφέρονται, να προλάβεις να πετάξεις από πάνω σου το βάρος και το άγχος μιας ολόκληρης σεζόν – ειδικά όταν εκείνη περιλαμβάνει ενεργειακή κρίση, εκλογές, τρομερή ακρίβεια και πόλεμο στην Ευρώπη, όπως αυτή που μόλις πέρασε;
Και τι ακριβώς μπορείς να κάνεις από μέρους σου για να μη χαραμίσεις αυτές τις μέρες απ’ το άγχος που συνεχίζει να σε ακολουθεί;
Να αφήσεις (επιτέλους) στην άκρη το κινητό, να απενεργοποιήσεις ειδοποιήσεις από email και social media, και να διαμορφώσεις μια νέα χαλαρωτική ρουτίνα, μοιράζοντας μάλλον την ημέρα σου μεταξύ θάλασσας και ταβέρνας. Ακούγεται εύκολο, αλλά δεν είναι, οπότε φρόντισε να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι ο χρόνος αυτός είναι πολύτιμος και για να γαληνέψεις πρέπει πρώτα και κύρια να αισθάνεσαι τη στιγμή (αντί να τρέχει ο νους σου στις υποχρεώσεις της δουλειάς).
Κάποιο μαγικό κουμπί να πατήσεις δεν υπάρχει. Και σίγουρα αυτή η στροφή στο state of mind δε συμβαίνει μέσα σε ένα λεπτό, ούτε καν σε μια μέρα. Από τα αποτέλεσμα μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε πριν μερικά χρόνια, μάλιστα, έχει καταχωρηθεί ότι η χρυσή τομή για τη διάρκεια των διακοπών βρίσκεται στις οκτώ ημέρες.
Γιατί η ιδανική διάρκεια είναι οκτώ ημέρες
Σύμφωνα με την έρευνα που έχει δημοσιευθεί στο Journal of Happiness Studies, «ένας εκδρομέας θα αισθανθεί αύξηση του αισθήματος χαράς μέσα στις πρώτες μέρες των διακοπών, με το αίσθημα αυτό να κλιμακώνεται την 8η ημέρα».
Όπως αναφέρεται στο αναλυτικό κείμενο, σε αυτό το χρονικό διάστημα υπάρχει περιθώριο για να ξεπακετάρεις και να βολευτείς στο νέο κατάλυμα, να εγκλιματιστείς και να φτιάξεις μια νέα, χαλαρωτική ρουτίνα.
Μετά την όγδοη ημέρα όμως το αίσθημα της χαράς και της έκπληξης αρχίζει να μειώνεται στο υποκείμενο, όπως διαπιστώθηκε απ’ τους ερευνητές. Με ένα γεμάτο οκταήμερο διακοπών, δε, φάνηκε πως η ευφορία παραμένει και μετά την επιστροφή για μερικές ημέρες, αλλά (όπως είχε φανεί και σε προηγούμενων ετών έρευνες) κάθε ευεργετική ιδιότητα των διακοπών εξανεμίζεται με την επιστροφή στη δουλειά.
Με τις υγείες μας.