Πόσο ασφαλές είναι το γήπεδο της Παναχαϊκής;

    Ημερομηνία:

    PSIFIOPOIISI

    Η ιστορία που αποκαλύφθηκε με το στέγαστρο Καλατράβα του ΟΑΚΑ άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Ξαφνικά, όλοι έχουν αρχίσει να ψάχνονται. Και στην περιοχή μας τα θέματα δεν είναι λίγα και καλό θα είναι οι αρμόδιοι να πάρουν πολύ σοβαρά αυτό που συνέβη με το Ολυμπιακό Στάδιο.
    Το γήπεδο της Παναχαϊκής είναι από μόνο του ένα μεγάλο ζήτημα. Όχι μόνο για τη σκεπαστή κερκίδα για την οποία μιλούν οι περισσότεροι, αλλά συνολικά η εγκατάσταση έχει θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και να ληφθούν επιτέλους πολύ σοβαρά υπόψη.
    Η πρώτη εξέδρα κατασκευάστηκε το 1955 και το 1969 ολοκληρώθηκε η κατασκευή των κερκίδων με το «πέταλο» και τη νυν σκεπαστή κερκίδα. Το 1997 τοποθετήθηκε το σκέπαστρο στην βόρεια κερκίδα με τα εγκαίνια να γίνονται το 2000 με την παρουσία τότε του Βίκτωρα Μητρόπουλου, ως προέδρου της ΕΠΑΕ.
    Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Επιτροπή Ελέγχου Αθλητικών Εγκαταστάσεων της ΠΕ Αχαΐας, δεν χορήγησε άδεια καταλληλότητας στο γήπεδο Παναχαϊκής «διότι δεν πληρεί τις προϋποθέσεις, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της παρούσας».
    Δύο μήνες μετά, η Επιτροπή άναψε και πάλι κόκκινο μετά από επανέλεγχο που έγινε ζητώντας τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων πυροπροστασίας.

    Οσον αφορά την στατικότητα των κερκίδων, η Επιτροπή ενέκρινε τη μελέτη στατικότητας που προσκόμισε η Παναχαϊκή, από τους πολιτικούς μηχανικούς, Αντώνη Κουκουβίνη και Σπύρο Δεμαρτίνο με αποτέλεσμα να κριθεί ακατάλληλο το «πέταλο» και να μην έχει χρησιμοποιηθεί από τότε.

    Από εκεί και έπειτα, λειτούργησε το τρικ των προσωρινών αδειών και των παρατάσεων, όπως συνέβη σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας.

    ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ
    Και ερχόμαστε στο σήμερα. Από τη στιγμή που κατασκευάστηκε το στέγαστρο μέχρι σήμερα, δεν έχει γίνει η παραμικρή συντήρηση, η οποία προϋποθέτει ένα συγκεκριμένο κόστος.

    GYMALL

    Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», οι μηχανικοί που συνεργάστηκαν από το 2015 και μετά με τη διοίκηση της Ερασιτεχνικής, είχαν συστήσει να γίνεται ένας έλεγχος κάθε τρία χρόνια, γενικότερα στην εγκατάσταση, αλλά δεν έγινε ούτε αυτό.
    Αυτό που είχε διαπιστωθεί τότε, ήταν ότι το στέγαστρο δεν έδειχνε να έχει προβλήματα, καθώς πρόκειται για μία καλή κατασκευή. Ομως οι μηχανικοί είχαν επισημάνει το θέμα με τις κερκίδες και συγκεκριμένα τη διάβρωση του σκυροδέματος, των δοκαριών που της στηρίζουν, επισημαίνοντας ότι λόγω του συντονισμού των κραδασμών τίθεται ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
    «Υπάρχει μια έλλειψη στη συντήρηση όλων των εγκαταστάσεων. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να τίθεται ζήτημα επικινδυνότητας, όμως την επόμενη πενταετία θα υπάρξει πρόβλημα», λένε αυτοί που γνωρίζουν και έχουν ασχοληθεί με το θέμα.
    Πριν από λίγες ημέρες, η διοίκηση της ΠΓΕ, θορυβημένη προφανώς από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ, ζήτησε από τον μηχανικό Παναγιώτη Κρεμανταλά να διεξαγάγει αυτοψία τόσο στο στέγαστρο, όσο και γενικότερα στην εγκατάσταση.
    Οι πληροφορίες της «Π» αναφέρουν ότι το πόρισμά του, που θα παραδοθεί σε λίγες ημέρες στη διοίκηση της ΠΓΕ, θα είναι στο πνεύμα «δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία, όμως πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες αποκατάστασης των προβλημάτων».
    Ο μηχανικός διαπίστωσε ότι το στέγαστρο βρίσκεται σε γενικά καλή κατάσταση και οι όποιες φθορές από τον χρόνο μπορούν να αποκατασταθούν με μια απλή συντήρηση, ενώ απαιτούνται εργασίες αναφορικά με τις ρωγμές που υπάρχουν στις κερκίδες. Επίσης, συστήνει συντήρηση της εγκατάστασης (και του στεγάστρου) και νέα μελέτη στατικής επάρκειας μετά από 2-3 χρόνια.

    ΕΤΣΙ ΕΔΙΝΑΝ ΑΔΕΙΕΣ
    Μα πώς παίρνουν άδειες οι αθλητικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας; Με το γνωστό κόλπο των παρατάσεων έμεινε ζωντανός ολόκληρος ο ελληνικός αθλητισμός, όχι μόνο το ΟΑΚΑ
    Τα τελευταία χρόνια, οι περισσότερες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα λειτουργούν με παρατάσεις αδειών που ανανεώνονται έπειτα από ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) ή από παρατάσεις που δίνει η εκάστοτε Περιφέρεια.

    Η πλειοψηφία των εγκαταστάσεων στη χώρα μας δεν πληρούν τις προδιαγραφές προκειμένου να εκδοθεί κανονική άδεια λειτουργίας. Ελάχιστες θα έπρεπε να λειτουργούν!
    Με υπουργική απόφαση το 2017 έγινε μια προσπάθεια ώστε να ρυθμιστούν οι κανόνες και επιτέλους να μπει ένα πλαίσιο στην αδειοδότηση των εγκαταστάσεων.

    Οι διοικήσεις των σταδίων ζήτησαν παράταση προκειμένου να συμμορφωθούν στο νέο πλαίσιο και την έλαβαν. Μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στόχευε στην κανονική αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, όμως οι παρατάσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα!

    Η τελευταία ΚΥΑ που παρέτεινε εκ νέου τις άδειες υπεγράφη στον περασμένο Αύγουστο και έχει διάρκεια ενός έτους.
    Στις 11 Σεπτεμβρίου 2023, ο νέος υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, έστειλε επείγουσα επιστολή στα 17 αθλητικά κέντρα που έχει στην εποπτεία της η ΓΓΑ, μεταξύ των οποίων είναι και το «δικό» μας ΠΕΑΚ, επισημαίνοντας ότι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί άμεσα η ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης ενημερώνοντας για τις όποιες τεχνικές παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν.

    ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η «ιντερνετική» και τεχνολογική πολιορκία του σύγχρονου ανθρώπου

    THΣ ΑΜΑΛΙΑΣ Γ. ΚΟΥΣΑΔΙΑΝΟΥ-ΔΙΔΑΧΟΥ (*) Οι φιλόσοφοι ή καλύτερα οι...

    Η συναυλία-έκπληξη του Ed Sheeran σε δημοτικό σχολείο (VIDEO)

    Ο σταρ της ποπ Ed Sheeran έδωσε συναυλία –...

    Στο ΣτΕ προσέφυγαν εκ νέου οι Φυσικοθεραπευτές για το clawback

    Συνεχίζει τις προσπάθειες για την τελική εξάλειψη του μέτρου...

    Καιρός: Επιμένει η αφρικανική σκόνη – Πώς θα κινηθεί μέχρι την Τρίτη, δείτε τους χάρτες σε βίντεο

    Αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης και τις επόμενες...