Τελικά είναι τόσο επικίνδυνο όσο μας έλεγαν παιδιά, να καταπίνουμε την τσίχλα μας;
Από παιδιά ακούμε διάφορα σχετικά με το ζήτημα, αλλά τελικά ποτέ μας δεν λάβαμε μια αξιόπιστη απάντηση: Άραγε τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν καταπίνουμε μια τσίχλα; Πρόκειται για κάτι εύπεπτο; Ο Πίτον Μπερουκίμ, γαστρεντερολόγος στο Ινστιτούτο της Νότιας Καλιφόρνια απαντά.
«Η τσίχλα αποτελεί μια πολύ συγκεκριμένη σύνθεση στοιχείων που την καθιστούν δύσπεπτη», εξηγεί ο Δρ Μπερουκίμ. Τα συστατικά αυτά είναι και ο λόγος που μπορούμε να τη μασάμε για ώρες, δίχως να αποσυντίθεται μέσα στο στόμα.
Εφόσον καταπιούμε μια τσίχλα πρόκειται να τη χωνέψουμε ποτέ πλήρως;
Ίσως έχουμε ακούσει όταν ήμασταν παιδιά τη φήμη ότι η τσίχλα παραμένει στο γαστρεντερικό μας σύστημα για επτά ολόκληρα χρόνια αφότου την καταπιούμε. Αυτό, σύμφωνα με τον Μπερουκίμ, είναι φυσικά ανυπόστατο.
«Τα πεπτικά μας ένζυμα μπορούν εύκολα να διασπάσουν όλα τα συστατικά της τσίχλας, εκτός από τη βάση της, που αποτελείται από μια αδιάλυτη σύνθεση που περιλαμβάνει ρητίνες, υγροσκοπικά, ελαστομερή, γαλακτωματοποιητές, αντιοξειδωτικά, γλυκαντικά και αρωματικούς παράγοντες. Η βάση της τσίχλας είναι αυτό που της προσδίδει την κολλώδη και ελαστική υφή της», εξηγεί ο γαστρεντερολόγος.
Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε πλήρως όλα τα συστατικά μιας τσίχλας, δεν σημαίνει ότι αυτή θα παραμείνει στο σύστημά μας για πάντα. Μάλιστα, ο Δρ Μπερουκίμ παρομοιάζει την τσίχλα με άλλα πράγματα που καταναλώνουμε τακτικά, τα οποία ο οργανισμός μας δεν μπορεί να διασπάσει, όπως τα κουκούτσια του καρπουζιού και τους πυρήνες στο ποπ κορν.
«Αυτά ναι μεν δεν είναι εύπεπτα, αλλά εξακολουθούν να ακολουθούν την φυσιολογική πορεία που επιβάλλει το πεπτικό σύστημα και στο τέλος να αποβάλλονται από τον οργανισμό μας», προσθέτει ο εδικός.
Πόσο επιβλαβές θεωρείται το να καταπιεί κανείς μια τσίχλα
Παρόλο που η κατάποση μιας τσίχλας δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό, στην πραγματικότητα, είναι απίθανο να μας προκαλέσει πεπτικές διαταραχές. Ιδίως εφόσον πρόκειται για κάτι που έτυχε για μια και μοναδική φορά.
«Μετά την κατάποση μιας τσίχλας, ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν κατευθείαν έντονο πόνο στο στομάχι. Αυτό, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είναι παρά μια ψυχολογική απόκριση», εξηγεί ο γαστρεντερολόγος.
Η εμφάνιση ανεπιθύμητων συμπτωμάτων, αμέσως μετά την κατάποση της τσίχλας, είναι πιο πιθανή εάν καταπιούμε μια ογκώδη τσίχλα, όπως οι τσιχλόφουσκες ή εάν μασάμε περισσότερες από δύο τσίχλες ταυτόχρονα.
«Σε αυτή την περίπτωση, η τσίχλα μπορεί να συσσωρευτεί και να σχηματίσει μια μεγαλύτερη συστάδα, υπερβολικά ογκώδη ώστε να διέλθει φυσιολογικά μέσω του πεπτικού σωλήνα, προκαλώντας τελικά απόφραξη. Και δεδομένου ότι σε έναν παιδικό οργανισμό η διάμετρος του λεπτού εντέρου είναι μικρότερη, ο κίνδυνος απόφραξης αυξάνεται», επισημαίνει ο Δρ Μπερουκίμ.
Εν ολίγοις, ο γιατρός μας συμβουλεύει μόλις η τσίχλα μας χάσει τη γεύση της ή κουραστούμε να τη μασάμε, να τη φτύσουμε. Δεν αξίζει να αγχώνομαστε για το ενδεχόμενο να την καταπιούμε κατά λάθος.