Ε: Υπάρχει ένας συγκεκριμένος αριθμός φορών που πρέπει να κατουράει ένας υγιής άνθρωπος κάθε μέρα; Θα πρέπει να το κάνει κάθε μία ώρα; Κάθε δύο ώρες; Κάθε τρεις ώρες;
Α: Δεν υπάρχει μία και μοναδική απάντηση σχετικά με το πόσο συχνά πρέπει να ουρείτε.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ουρούν 10 φορές την ημέρα – και αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αν δεν τους ενοχλεί. Άλλοι μπορεί να ακούνε το κάλεσμα της φύσης μόνο 4 φορές μέσα σε ένα 24ωρο. Αυτό είναι επίσης φυσιολογικό και εξηγήσιμο. Το ίδιο ισχύει και για κάθε ενδιάμεσο αριθμό.
Δεν είναι ασυνήθιστο να έχετε ημέρες με χαμηλή ή υψηλή ροή ούρων. Ο μέσος αριθμός των διαλειμμάτων για κατούρημα από το πρωί έως το βράδυ συνήθως κυμαίνεται γύρω στα επτά, αλλά ο αριθμός των ταξιδιών σας στην τουαλέτα μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με:
Το πόση ποσότητα πίνετε σε μια συγκεκριμένη ημέρα. Θεωρήστε ότι πρόκειται για μια περίπτωση που αφορά τον όγκο εισόδου και τον όγκο εξόδου.
Τι πίνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα ποτά μπορεί να έχουν διουρητική δράση, δηλαδή σας κάνουν να κατουράτε περισσότερο.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν το πρόγραμμα επισκέψεων στην τουαλέτα είναι οι εξής:
Εγκυμοσύνη. Τα επίπεδα υγρών στο σώμα σας αυξάνονται λόγω της εγκυμοσύνης και αυτό το επιπλέον υγρό τελικά φιλτράρεται από τους νεφρούς. Το μωρό στην κοιλιά σας μπορεί επίσης να πιέζει την ουροδόχο κύστη σας, κάνοντάς σας να ουρείτε συχνότερα.
Φάρμακα. Ορισμένα φάρμακα, ιδίως αυτά για την υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι διουρητικά.
Παρόλο που δεν υπάρχει ένα απόλυτο «φυσιολογικό» που να ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους όσον αφορά την ούρηση, πιθανότατα υπάρχει ένα τέτοιο για εσάς. Οι δραματικές αλλαγές στη ρουτίνα της τουαλέτας σας – ή ένα περίεργο χρώμα ή μυρωδιά ούρων – μπορεί να είναι ένα μήνυμα από το σώμα σας ότι κάτι δεν πάει καλά.
Λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
Υπερδραστήρια κύστη.
Μια έντονη μείωση της ούρησης, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη προβλημάτων του προστάτη ή απόφραξης του ουρητήρα.
Και αν καταλήξετε στο γραφείο του γιατρού σας, περιμένετε ότι τουλάχιστον μία από τις στάσεις στην τουαλέτα της ημέρας σας θα γίνει εκεί, καθώς πιθανότατα θα σας ζητηθεί να δώσετε δείγμα ούρων για ανάλυση.
Η συχνή ούρηση είναι διαφορετική για τον καθένα, και δεν είναι πάντα σημάδι προβλήματος που ελλοχεύει.
Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που παραπονιούνται για συχνουρία μπορεί να ενοχλούνται από την ούρηση κάθε μία ώρα, δύο ώρες ή μερικές φορές ακόμη και τρεις ώρες. Σας ενοχλεί είτε επειδή είναι ενοχλητικό είτε επειδή παρεμποδίζει την ικανότητά σας να κάνετε ορισμένα πράγματα ή δραστηριότητες.
Τι προκαλεί συχνουρία στους άνδρες;
Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που κρύβονται πίσω από τη συχνοουρία – και μερικές φορές, όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο πίνετε και επεξεργάζεστε τα υγρά. Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο κατηγορίες συμπτωμάτων συχνουρίας.
Αν η κύστη σας γεμίζει πολύ γρήγορα ή αν η κύστη σας δεν χωράει πολλή ποσότητα ούρων, θα έχετε συχνουρία και μπορεί να έχετε επείγουσα ούρηση. Αυτά τα αποκαλούμε συμπτώματα αποθήκευσης. Στη συνέχεια, υπάρχει ένα ξεχωριστό σύνολο συμπτωμάτων από αυτά που ονομάζουμε συμπτώματα κένωσης. Πρόκειται για αυτά που σχετίζονται περισσότερο με τη δυσκολία που έχετε στην προσπάθεια να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη, όπως η αδύναμη ροή ούρων ή η αίσθηση ατελούς κένωσης.
Ακολουθούν ορισμένες κοινές αιτίες συχνουρίας που εμφανίζουν συμπτώματα αποθήκευσης και κένωσης:
Η κύστη σας είναι γεμάτη
Όταν τρώτε φαγητό και πίνετε υγρά, τα πράγματα που καταναλώνετε διασπώνται σε θρεπτικά συστατικά που στη συνέχεια τροφοδοτούν διάφορες βιολογικές διεργασίες στο σώμα σας που σας κρατούν ζωντανούς.
Τα νεφρά σας απομακρύνουν τα μη απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (γνωστά ως απόβλητα) από το αίμα σας και δημιουργούν ούρα που στη συνέχεια αποθηκεύονται στην ουροδόχο κύστη σας. Η ουροδόχος κύστη σας είναι ένα κοίλο όργανο περίπου στο μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ στην περιοχή της λεκάνης σας.
Καθώς γεμίζει με ούρα, διαστέλλεται. Όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, τα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης σας συστέλλονται ώστε να μπορείτε να κατουρήσετε, και όταν τελειώσετε, η κύστη σας συρρικνώνεται ξανά.
Αν έχετε προβλήματα ελέγχου της ουροδόχου κύστης, μπορεί να εμφανίζονται ως συχνουρία, αδυναμία συγκράτησης των ούρων σας, τυχαία ούρηση ή διαρροή κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων ή διαρροή όταν αισθάνεστε ότι δεν χρειάζεται να πάτε στην τουαλέτα.
Μερικές φορές αυτά τα πράγματα συμβαίνουν επειδή η κύστη σας γεμίζει γρήγορα ή δεν μπορεί να συγκρατήσει αρκετά ούρα από αυτά που επεξεργάζεται ο οργανισμός σας. Αυτό ισχύει κυρίως αν πίνετε πολλά υγρά, γι’ αυτό και είναι καλή ιδέα να σταματήσετε να πίνετε υγρά δύο ώρες πριν από τον ύπνο.
Διουρητικά και ερεθιστικές ουσίες για την ουροδόχο κύστη
Τα διουρητικά βοηθούν τους νεφρούς σας να απομακρύνουν επιπλέον αλάτι και νερό από το σώμα σας, κάνοντάς σας να κατουράτε περισσότερο. Τα διουρητικά, που συνταγογραφούντα, είναι πιο χρήσιμα εάν έχετε κάποια πάθηση που σας κάνει να κατακρατάτε νερό, όπως νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν όμως και φυσικά διουρητικά που βρίσκονται στις τροφές, ειδικά αν έχουν καφεΐνη (όπως ο καφές, τα αναψυκτικά και το τσάι).
Ορισμένα τρόφιμα δρουν επίσης ως ερεθιστικές ουσίες για την ουροδόχο κύστη, όπως τα πικάντικα φαγητά, το αλκοόλ και τα τεχνητά γλυκαντικά και υποκατάστατα ζάχαρης.
Προβλήματα που αφορούν τον προστάτη
Οι αλλαγές στον προστάτη σας μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη συχνότητα των ούρων. Οι άνδρες έχουν έναν προστάτη που προσθέτει επιπλέον υγρό στην εκσπερμάτιση. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, και περιβάλλει την ουρήθρα (τον σωλήνα που μεταφέρει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη έξω από το σώμα σας).
Αν και συνήθως έχει το μέγεθος ενός καρυδιού, ο προστάτης τείνει να μεγαλώνει γύρω στην ηλικία των 40 ετών (αυτό που ονομάζεται καλοήθης υπερπλασία του προστάτη). Εάν ο προστάτης σας γίνει πολύ μεγάλος, μπορεί να προκαλέσει απόφραξη και να δυσχεράνει την ούρηση ή την πλήρη κένωση της ουροδόχου κύστης σας.
Διαβήτης
Όταν το σώμα σας δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί τη ζάχαρη (γλυκόζη), αυτή εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας. Εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά (προδιαβήτης), κινδυνεύετε να αναπτύξετε διαβήτη.
Όταν υπάρχει ζάχαρη στα ούρα, στην ουσία αυτή τραβάει περισσότερο νερό από το σώμα σας και δρα ως διουρητικό.
Ακόμη και ορισμένα από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του διαβήτη, όπως το η δαπαγλιφλοζίνη, μπορεί να προκαλέσουν τη συσσώρευση περισσότερης ζάχαρης στα ούρα σας ως μέσο για να προσπαθήσουν να απομακρύνουν τη ζάχαρη από το σώμα σας.
Λοιμώξεις
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και οι λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή της ουροδόχου κύστης (κυστίτιδα). Παρόλο που είναι πιο συχνές στις γυναίκες οι άνδρες μπορούν επίσης να εμφανίσουν ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Αυτό συνδέεται συχνότερα με συχνή ούρηση, επώδυνη ούρηση ή αίσθημα καύσου και δύσοσμα ούρα. Μπορεί επίσης να παρουσιάσετε πυρετό, ρίγη ή εμετό.
Νευρολογικές αιτίες
Αρκετές νευρολογικές παθήσεις διαταράσσουν τις νευρικές οδούς σηματοδότησης και συμβάλλουν στην υπερδραστηριότητα ή υποδραστηριότητα της ουροδόχου κύστης (αυτό που ονομάζεται νευρογενής κύστη). Ορισμένες από τις πιο συχνές νευρολογικές παθήσεις που προκαλούν συχνουρία είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον, το εγκεφαλικό επεισόδιο και οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού.
Καρκίνος της ουροδόχου κύστης
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης είναι ο τέταρτος συχνότερος καρκίνος που προσβάλλει τους άνδρες. Παρόλο που η συχνουρία είναι ένα σύμπτωμα του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, υπάρχουν πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα όπως αίμα στα ούρα σας, επώδυνη ούρηση, δυσκολία στην ούρηση και επίμονες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης.
Έλεγχος της συχνουρίας
Σε πολλές περιπτώσεις, μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η αποφυγή τροφών που ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και διουρητικών, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της συχνότητας ούρησης. Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο φάρμακο που μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στην ουροδόχο κύστη, ο γιατρός σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να καθορίσει εάν υπάρχουν άλλα φάρμακα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντί αυτού.
Συνολικά, αν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν κάνουν τη διαφορά ή αν ανησυχείτε για το πόσο συχνά ουρείτε, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεργαστείτε με έναν γιατρό για να ανακαλύψετε την υποκείμενη αιτία πίσω από τη συχνουρία σας.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν εμφανίζετε αίμα στα ούρα σας, επώδυνη ούρηση ή επίμονες λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Εάν εμφανίζετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα ή και όλα και είστε άνω των 55 ετών, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως τον θεράποντα ιατρό σας για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο καρκίνου της ουροδόχου κύστης.