Ο εμμηνορυσιακός κύκλος των γυναικών αποτελεί ακόμα και σήμερα ένα μυστήριο. Ενώ οι σωματικές επιπτώσεις του έχουν καταγραφεί εκτενώς, οι κοινωνικές του επιπτώσεις αποτελούν μέχρι και σήμερα ζήτημα του δημόσιου διαλόγου. Κάποιες έρευνες υποδεικνύουν ότι ο κοινωνικός της κύκλος μπορεί να αναγνωρίσει μια γυναίκα που βρίσκεται σε ωορρηξία από τις αλλαγές στη συμπεριφορά της, την εμφάνισή της και τη μυρωδιά του σώματος.
Επιπλέον, θεωρείται ότι οι γυναίκες είναι πιο ελκυστικές τις γόνιμες μέρες, καθώς χρησιμοποιούν διάφορα μέσα όπως η προσπάθεια ενίσχυσης της ελκυστικότητάς τους (φορώντας μοντέρνα και πιο αποκαλυπτικά ρούχα) και η αυξημένη δεκτικότητα απέναντι στους άνδρες. Αυτή η αλλαγή στην ελκυστικότητα μπορεί να δώσει στις γυναίκες με ωορρηξία ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για σύναψη μιας ερωτικής σχέσης.
Για να το διαπιστώσουν και στην πράξη, η επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Karen Wu και συνεργάτης της Chuansheng Chen προσπάθησαν να εξετάσουν αυτό το πιθανό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω μιας μελέτης με ραντεβού ταχύτητας, στην οποία άνδρες και γυναίκες μπορεί όντως να σχηματίσουν μια σχέση ζωής. Μπορεί, λοιπόν, στον πραγματικό κόσμο, η μεγαλύτερη γονιμότητα πράγματι να δώσει στις γυναίκες ένα όφελος που να ξεπερνά τον ανταγωνισμό; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ενώ οι προηγούμενες μελέτες εξέταζαν στοιχεία (π.χ. συμπεριφορά, εμφάνιση, μυρωδιά) σε απομόνωση (συνήθως σε εργαστηριακό περιβάλλον), στα ραντεβού ταχύτητας όλα αυτά τα στοιχεία μαζί θα μπορούσαν να έχουν μια πιο ισχυρή επίδραση.
Για να εξετάσουν τις ερωτήσεις της έρευνάς τους, οι Δρ. Wu και Chen διοργάνωσαν 15 ραντεβού ταχύτητας με 262 συμμετέχοντες που αναζητούσαν σύντροφο του άλλου φύλου. Μετά από κάθε ραντεβού, οι συμμετέχοντες υπεδείκνυαν μέσω ερωτηματολογίου αν ήθελαν να προχωρήσουν και σε δεύτερη συνάντηση με τον παρτενέρ του ραντεβού ταχύτητας. Τα αμοιβαία «ναι» οδηγούσαν σε ένα ταίριασμα, ενώ στο ίδιο ερωτηματολόγιο, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν την επιθυμία και την ελκυστικότητα σώματος και μυρωδιάς του πιθανού συντρόφου.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, αντίθετα με τη θεωρία, οι γυναίκες που ήταν πιο κοντά στη ωορρηξία δεν ήταν πιο ελκυστικές για τους άνδρες. Δεν έλαβαν περισσότερες προσφορές για ραντεβού, ούτε βαθμολογήθηκαν ως πιο ελκυστικές στην εμφάνιση ή το άρωμα. Ωστόσο, προς υποστήριξη της θεωρίας, όσες βρίσκονταν πιο κοντά στη φάση της ωορρηξίας ήταν οριακά πιο πιθανό να προσφέρουν ένα δεύτερο ραντεβού στους άνδρες. Το περίεργο, ωστόσο, είναι ότι δεν βαθμολόγησαν τους άνδρες ως πιο επιθυμητούς.
Καταληκτικά, ενώ τα αποτελέσματα δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι πιο γόνιμες γυναίκες να είναι ελαφρώς πιο ελκυστικές, υποδεικνύουν ότι οποιεσδήποτε επιδράσεις «είναι πιθανότατα μικρές και ως επί το πλείστον ασήμαντες στον ανταγωνισμό μεταξύ των δύο φύλων».
Μια γυναίκα στις γόνιμες μέρες του κύκλου της δεν έχει κάποιο πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ελκυστικότητα.