Site icon Flamis.gr

Πριν από 5 χρόνια ζευγάρι δισεκατομμυριούχων βρέθηκε στραγγαλισμένο -Τα παιδιά τους δίνουν 35 εκατ. για τον ένοχο

Πριν από 5 χρόνια ζευγάρι δισεκατομμυριούχων βρέθηκε στραγγαλισμένο -Τα παιδιά τους δίνουν 35 εκατ. για τον ένοχο

Πέντε χρόνια έχουν περάσει από την δολοφονία των Καναδών δισεκατομμυριούχων Μπάρι και Χάνεϊ Σέρμαν και την υπόθεση συνεχίζει να καλύπτει πέπλο μυστηρίου.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2017, ένας μεσίτης έκανε ξενάγηση στην έπαυλη του ζευγαριού στο Τορόντο όταν ανακάλυψε τα πτώματά τους, ντυμένα, δίπλα στην εσωτερική πισίνα του υπογείου τους. Ήταν ημικαθισμένα δίπλα – δίπλα, με ζώνες δεμένες στο λαιμό τους και στερεωμένες στα κάγκελα της πισίνας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Μπάρι Σέρμαν ήταν 75 ετών – η σύζυγός του Χάνεϊ ήταν 70 ετών. Κανένας από τους φίλους τους ή τους συνεργάτες τους δεν είχε νέα τους εδώ και περίπου δύο ημέρες και δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης του σπιτιού, δήλωσε τότε η αστυνομία.

Η ιστορία τους έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο. Η αστυνομία αποκάλεσε τους θανάτους ύποπτους και όλοι αναρωτιόντουσαν ποιος θα μπορούσε να ήθελε να σκοτώσει τον ιδρυτή του καναδικού γίγαντα γενόσημων φαρμάκων Apotex και τη φιλάνθρωπη σύζυγό του – ένα από τα πλουσιότερα ζευγάρια του Καναδά.

Πέντε χρόνια μετά, τα παιδιά τους προσφέρουν 35 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες
Οι ερευνητές προσπάθησαν να συνδέσουν τα κομμάτια του παζλ. Αλλά πέντε χρόνια αργότερα, δεν έχει γίνει καμία σύλληψη. Στην επέτειο της δολοφονίας αυτή την εβδομάδα, ο γιος των Σέρμαν προσέφερε επιπλέον 25 εκατομμύρια δολάρια για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στη σύλληψη. Η αμοιβή ανέρχεται πλέον σε 35 εκατομμύρια δολάρια.

«Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που οι γονείς μου δολοφονήθηκαν στο σπίτι τους. Κάθε μέρα από τότε ήταν ένας εφιάλτης. Με κατακλύζει πόνος, απώλεια και θλίψη και τα συναισθήματα αυτά συνεχώς επιδεινώνονται» ανέφερε ο Τζόναθαν Σέρμαν σε δήλωσή του στο καναδικό CBC News ανακοινώνοντας την αμοιβή.

«Η λήξη δε θα είναι δυνατή έως ότου οι υπεύθυνοι γι’ αυτή τη διαβολική πράξη προσαχθούν στη δικαιοσύνη» πρόσθεσε. «Ελπίζω για την ημέρα που θα γίνει η πληρωμή, καθώς θα επιτρέψει επιτέλους την επούλωση».

Οι πρώτες εικασίες έκαναν λόγο για αυτοκτονία
Από την αρχή, η υπόθεση μπέρδεψε τους ερευνητές και τους ερασιτέχνες ντετέκτιβ. Λίγες ημέρες μετά τη ζοφερή ανακάλυψη, η νεκροψία αποκάλυψε ότι το ζευγάρι πέθανε από «συμπίεση λαιμού με περίδεση”»ή στραγγαλισμό. Η έρευνα βρισκόταν ακόμη στα αρχικά της στάδια και οι θάνατοι δεν αντιμετωπίζονταν ως ανθρωποκτονίες, ανέφερε τότε η αστυνομία.

«Ο τρόπος ήταν απροσδιόριστος, με τις μόνες επιλογές που παρουσιάστηκαν να είναι διπλή αυτοκτονία, δολοφονία / αυτοκτονία ή διπλή ανθρωποκτονία» είχε δηλώσει τότε ο ντετέκτιβ αρχιφύλακας Σούζαν Γκόμες.

Ποιοι ήταν οι Σέρμαν
Ο Μπάρι Σέρμαν ίδρυσε την Apotex το 1974 και την επέκτεινε σε μια παγκόσμια φαρμακευτική εταιρεία που έχει δωρίσει πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Την στιγμή του θανάτου του, το Forbes εκτιμούσε ότι η αξία του ήταν 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πλούτος, οι τεράστιες επενδύσεις και το φιλανθρωπικό έργο των Σέρμαν τους έφεραν σε επαφή με την επιχειρηματική και πολιτική ελίτ του Καναδά. Στην κηδεία τους παρέστησαν χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό και η Κάθλιν Γουίν, πρωθυπουργός της επαρχίας Οντάριο.

Στην τελετή, ο συγκινημένος γιος τους Τζόναθον Σέρμαν, ανέβηκε στην σκηνή, πλαισιωμένος από τις τρεις αδερφές του, και κατέρριψε τις εικασίες πως οι γονείς τους αυτοκτόνησαν. «Κάποιος μας πήρε τους γονείς μας» είπε κλαίγοντας και πρόσθεσε πως η οικογένειά του παρηγορείται γνωρίζοντας ότι οι Σέρμαν είναι μαζί στη μετά θάνατον ζωή.

Τα παιδιά του ζευγαριού προσέλαβαν τη δική τους ομάδα ιατροδικαστών και ιδιωτικών ερευνητών, γεγονός που οδήγησε σε εικασίες πως ήταν εξοργισμένοι με την αστυνομία.

Τελικά δεν ήταν αυτοκτονία, κατέληξε η αστυνομία
Έξι εβδομάδες μετά την εύρεση των πτωμάτων, η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε ότι η εξέταση των στοιχείων έδειξε ότι ήταν θύματα ανθρωποκτονίας, λέγοντας ότι πίστευε πως το ζευγάρι ήταν στόχος. Οι ερευνητές επικαλέστηκαν τον επιπλέον χρόνο που χρειάστηκε η έρευνα στο τεράστιο σπίτι των Σέρμαν και τα σχετικά ζητήματα για την καθυστερημένη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Η έπαυλη των Σέρμαν
«Οι νομικές πολυπλοκότητες σε ορισμένες εκτελέσεις αποτέλεσαν πρόκληση, δεδομένης της δικαστικής φύσης των επιχειρήσεων του Μπάρι Σέρμαν, ιδίως όσον αφορά την έρευνα και την κατάσχεση των ηλεκτρονικών συσκευών και του χώρου εργασίας του Μπάρι Σέρμαν στην Apotex» δήλωσε η Γκόμες τον Ιανουάριο του 2018.

Η αστυνομία ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν πιθανά οικονομικά κίνητρα για τη διπλή ανθρωποκτονία, σύμφωνα με το CBC.

Με την πάροδο των ετών ο Μπάρι Σέρμαν είχε μηνύσει δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένης μιας αγωγής που κατατέθηκε την τελευταία ημέρα που τον είδαν ζωντανό εναντίον κάποιου που ισχυριζόταν ότι τον είχε εξαπατήσει με μια επένδυση 150.000 δολαρίων, ανέφερε το CBC.

Η Γκόμες αρνήθηκε βέβαια να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το τι στοιχεία βρέθηκαν κατά την έρευνα στο σπίτι ή εάν κλάπηκε κάτι. Είπε ότι δεν υπάρχουν ύποπτοι, αλλά πρόσθεσε ότι η αστυνομία μιλάει με ορισμένα άτομα που είχαν πρόσβαση στο σπίτι.

Το CBC ανέφερε τότε ότι η έπαυλη των Σέρμαν δεν διέθετε κάμερες ασφαλείας. Καθώς δεν υπάρχονυ σημάδια παραβίασης της εισόδου, είναι πιθανό κάποιος να είχε κλειδί ή να ήταν γνωστός του ζευγαριού, είχε δηλώσει τότε η Γκόμες. Και προέτρεψε τυχόν μάρτυρες να παρουσιαστούν. «Έχουμε ένα σημαντικό αριθμό εικόνων από ανθρώπους στη γειτονιά» είπε.

Οι εβδομάδες όμως έγιναν μήνες χωρίς νέα στοιχεία. Ακόμη και οι ερευνητές παραδέχτηκαν πως η οικογένεια είχε αρχίσει να γίνεται ανυπόμονη με την έλλειψη πληροφοριών. « Γι’ αυτούς ήταν δύσκολο να εξισορροπήσουν την υπομονή τους με την απογοήτευσή τους για εμάς και την έρευνά μας, όχι σε αντίθεση με οποιαδήποτε άλλη οικογένεια που έχει υποστεί μια τόσο ξαφνική και βαθιά απώλεια» δήλωσε η Γκόμες το 2018.

Η αστυνομία ζήτησε βοήθεια το 2021
Μετά από χρόνια σιωπής, η αστυνομία έκανε μια ανακοίνωση στην τέταρτη επέτειο του θανάτου του ζευγαριού πέρυσι.

Οι αρχές μοιράστηκαν ένα βίντεο με ένα σκιώδες πρόσωπο που καταγράφηκε σε κάμερα ασφαλείας να περπατά στα χιονισμένα πεζοδρόμια στη γειτονιά του ζευγαριού. Η αστυνομία περιέγραψε το άτομο ως ύποπτο και ζήτησε τη βοήθεια του κοινού για την αναγνώρισή του.

Ο μοναδικός ύποπτος σύμφωνα με τις αρχές
Σύμφωνα με τις Αρχές, ο ύποπτος φορούσε κάλυμμα στο κεφάλι και φαινόταν να έχει ύψος μεταξύ 1.80 και 1.90 μ. Η αστυνομία πρόσθεσε πως δεν γνωρίζει εάν ο ύποπτος ήταν άνδρας ή γυναίκα και δεν μπορούσε να προσδιορίσει την ηλικία, το βάρος ή το χρώμα του δέρματός του. Επέστησαν την προσοχή στο ασυνήθιστο βάδισμα του υπόπτου, ο οποίος φαινόταν σαν να «κλωτσάει» τη δεξιά φτέρνα του ενώ περπατούσε.

«Μέσω της έρευνάς μας, δεν μπορέσαμε να προσδιορίσουμε ποιος ήταν ο σκοπός αυτού του ατόμου στη γειτονιά. Η χρονική στιγμή της εμφάνισης του ατόμου αυτού ταιριάζει με την ώρα που πιστεύουμε ότι έγιναν οι δολοφονίες. Με βάση αυτά τα στοιχεία χαρακτηρίζουμε το άτομο αυτό ως ύποπτο» δήλωσε ο ντετέκτιβ Μπράντον Πράις κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

«Εφιάλτης» τα χρόνια που ακολούθησαν τις δολοφονίες
Τα παιδιά των Σέρμαν λένε ότι τα χρόνια μετά τους φόνους ήταν ένας εφιάλτης. Η θλίψη επιδεινώνεται από την έλλειψη απαντήσεων, δήλωσε η Άλεξ Κραβτζικ, η κόρη τους.

«Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη γι’ αυτούς και δεν έχει κλείσει το θέμα για μένα και την οικογένειά μου», ανέφερε σε δήλωσή της αυτή την εβδομάδα. «Η καρδιά μου είναι ραγισμένη. Η απώλειά μου είναι ανυπολόγιστη. Τα παιδιά μου έχασαν τους παππούδες τους. Μας λείπει η καθοδήγηση, η αγάπη και η σοφία τους».

 

Exit mobile version